fbpx
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

KRAJ ERE MOĆNOG HDZ-ovca, USPIO GA JE ‘SLOMITI’: Svi oni u kojima je Plenković vidio nadu odbijali su se suprotstaviti moćnom šefu!

Autor: Ivana Violoć/7dnevno

Ulazimo u samu završnicu kampanje uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u: 17. listopada članstvo će birati predsjednike i potpredsjednike općinskih, gradskih i županijskih organizacija HDZ-a, organizacija HDZ-a gradskih četvrti i Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba. Uoči dana odluke donosimo vam analizu i priče sa svih ključnih okršaja u vladajućoj stranci.

Dugo su se u šibensko-kninskoj organizaciji HDZ-a lomila koplja oko kandidata za rukovodeću poziciju u toj stranačkoj podružnici, u kojoj je situacija najblaže rečeno nezavidna. To je ogranak koji je na političku pozornicu vinuo aferama premreženu bivšu kninsku gradonačelnicu i državnu tajnicu Josipu Rimac, ali i ogranak u kojem vladajuća stranka već neko vrijeme trpi ozbiljne poraze. Tako su, primjerice, još na prošlim lokalnim izborima ostali bez vlasti u simbolički važnom gradu Kninu, dok je donedavni kninski gradonačelnik Marko Jelić na posljednjim lokalnim izborima HDZ srušio u županiji koja je smatrana jednom od njihovih dugogodišnjih baza, što je, uostalom, jasno i iz toga što je Jelić snage odmjeravao s donedavnim županom Goranom Paukom, koji je na koncu ipak ostao bez svojeg petog uzastopnog mandata.

Pauk je u vladajućim redovima smatran postojanom političkom figurom, ali i kadrom koji je blizak premijeru Andreju Plenkoviću koji ga je svojedobno nastojao progurati u Europski parlament, no ta utrka neslavno je okončana, baš kao i lokalni izbori u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je kao jedina svijetla točka iskočio aktualni, ali i dugogodišnji gradonačelnik Šibenika Željko Burić u kojem Plenković trenutno vidi nadu za spas te važne stranačke organizacije na čijem je čelu godinama jedan od HDZ-ovih kapitalaca Nediljko Dujić koji, bez obzira na debakl s lokalnih izbora, ulazi u utrku za još jedan mandat na čelu stranačke županijske organizacije, poručujući kako se ne smatra odgovornim za poraz HDZ-a na lokalnim izborima. Smatrao se odgovornim ili ne, Dujić dulje vrijeme nije Plenkovićev favorit, zamjerio mu se još dok se nastojao riješiti kolegice Rimac, a osim toga, treba imati na umu da je Dujić jedan od savjetnika u famoznim Hrvatskim šumama preko kojih Rimac i jest krojila jednu od svojih aferaških mreža.

Proces modernizacije

U jednom se trenutku, prije nekoliko tjedana, činilo kako, bez obzira na sve, Dujić protukandidata na stranačkim izborima neće imati, svi oni u kojima je Plenković vidio nadu odbijali su se suprotstaviti moćnom šefu županijske organizacije, a odbijenica je u početku na Plenkovićevu adresu stizala i od Burića koji je javno izjavljivao kako se nema namjeru utrkivati za predsjednika županijskog, pa ni gradskog HDZ-a, a onda je uslijedio obrat. Navodno je pod pritiskom iz stranačke središnjice te uz Plenkovićevo vrbovanje Burić na kandidaturu ipak pristao, a to, pak, u HDZ-u tumače kao početak kraja Nediljka Dujića, bivšega skradinskoga gradonačelnika koji u Hrvatskim šumama radi na poslovima koji su izravno vezani uz europske fondove, razminiranje i protupožarnu zaštitu. Usput budi rečeno, riječ je o nekadašnjem zaposleniku MUP-a i specijalizantu javne uprave kojega bi, ako se bude gledao Plenkovićev naputak, trebao zamijeniti Burić koji predstavlja viziju HDZ-a o kakvoj sanja aktualni predsjednik Vlade.

Naime, riječ je o liberalnom HDZ-ovcu koji je izvorno bio jedan od osnivača HSLS-a u Šibeniku, u toj stranci zadržao se sve do 2010. godine, nakon čega se pridružuje HDZ-u, i to kao jedan od tolerantnijih članova stranke, što mu je svakako pozitivna referenca kod Plenkovića koji smatra da Burić može privući širi krug ljudi različitih svjetonazora. Fleksibilnost je Burić pokazao i na konstitutivnoj sjednici Gradskog vijeća, nakon posljednjih izbora, na kojima je stranci osigurao potporu Hrvatskih suverenista, odnosno svojeg rivala Hrvoja Zekanovića, nakon čega se ponovno upustio u realizaciju brojnih projekata u Šibeniku koji po mnogima i jesu razlog njegove dugogodišnje vladavine u gradu, ali i razlog zbog kojega bi doista mogao dovesti u pitanje Dujićevu poziciju na čelu uzdrmane županijske organizacije. Za to se vrijeme u HDZ-u pitaju kamo je nestao bivši župan Pauk koji se povukao iz javnosti, no izgleda da stranka i za njega ima rješenje – navodno mu se nudi mjesto ravnatelja Lučke uprave, no to, tvrde upućeni, za njega trenutno nije opcija.

Inače su izbori za čelne ljude županijskih, gradskih i općinskih tijela HDZ-a počeli još s prvim danom rujna, a trebali bi potrajati do sredine listopada, no već sada vidljivo je nekoliko iznenađujućih obrata poput ovoga u šibenskom kraju u kojem je Burić rukavicu izazova bacio kolegi Dujiću koji je kampanju već otvorio prvim konkretnim izjavama za medije koje je teško osporiti.

“Nakon što je Hrvatska demokratska zajednica meni dala veliko povjerenje kandidirajući me za gradonačelnika Šibenika u tri mandata, a potom i za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Šibenika, osjećam obvezu i odgovornost prema HDZ-u, a s obzirom na trenutačnu poziciju stranke u Šibensko-kninskoj županiji. Želim vratiti povjerenje članstva, ali i svih žitelja Šibensko-kninske županije te vratiti stožernu stranku na pobjednički put. Želja i cilj mi je u sljedećem mandatu, nakon unutarstranačkih izbora, spojiti iskustvo i snagu mladosti jer je to jedina formula za uspjeh na dobrobit svih nas. Pokazali smo to i u dosadašnjem radu i uvjeren sam da sve skupa možemo preslikati i na Šibensko-kninsku županiju u sljedećem razdoblju”, poručio je šibenski gradonačelnik Burić s kojim Plenković i aktualno vodstvo HDZ-a ulaze u proces modernizacije i pomlađivanja stranke, što, doduše, izvan ove županije neće biti lako provesti.
Autor:Ivana Violoć/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.