fbpx
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

KAP JE PRELILA ČAŠU, BRANITELJI PONIŽENI DO KRAJA! ‘Šimpraga, odlazi iz Vlade’: ‘Pupovac joj za to daje vjetar u leđa, vjeruje da drži premijera u šaci’

Autor: Dnevno.hr

Biti u koži premijera Andreja Plenkovića sasvim sigurno nije nimalo lako, s jedne strane račune mora polagati svojim briselskim kolegama bez kojih bi Hrvatska bila prepuštena sama sebi i bez čijih se milijuna ne bi mogao odraditi ni jedan ozbiljan projekt, a s druge strane ovdje u Hrvatskoj mora polagati račune građanima, ali i svojim stranačkim kolegama.

Jasno je da Plenković trenutno u oporbenim redovima nema ozbiljnu konkurenciju pa njegova borba za treći uzastopni mandat ne bi trebala biti problematična.

Ne bi Plenković trebao imati problema s opozicijom, ali bi zato, po ustaljenim običajima, mogao imati problema s desnim krilom svojega HDZ-a koje pokušava ugasiti još otkako se u podosta burnim okolnostima razišao sa svojim nekadašnjim zamjenikom Milijanom Brkićem. Brkić možda je otišao iz politike, ali desno krilo iz HDZ-a teško da će ikada otići, i to je ono što bi Plenković morao osvijestiti što prije ako uistinu kani vladati državom na duge staze.


Čvrst stav

Razumljivo je da onda kada je formirao Vladu premijer nije imao previše izbora i da je bio prisiljen na koaliciju s Miloradom Pupovcem i njegovim SDSS-om. Taj je odnos, prema riječima naših dobro upućenih sugovornika, bio korektan sve dok je na poziciji potpredsjednika Vlade sjedio Boris Milošević s kojim se Plenković o svemu mogao dogovoriti jer ovaj mora da je znao da mu za vrat u svakom trenutku mogu sjesti istražitelji zbog namještanja natječaja pa je zbog toga i vodio politiku nezamjeranja.

Dio te Miloševićeve politike bio je i njegov dolazak u Knin u povodu obilježavanja Oluje, koja je za srpsku stranu posebno osjetljiva jer oni Oluju smatraju zločinom u kojem su njihovi sunarodnjaci protjerani iz naše zemlje. Takvu viziju Oluje u parlamentu je svojedobno ponudila SDSS-ova Anja Šimpraga koja je od uplakane djevojčice u međuvremenu dogurala do potpredsjednice Vlade, i to kao zamjena za Miloševića koji se, bez obzira na aferu, vratio u saborske klupe.

Premda je Plenković i u Kninu, ali i u Sinju na Alci pokazao čvrst stav prema srpskim provokacijama, što je među HDZ-ovcima dočekano s oduševljenjem i što se pripisuje uglavnom savjetima ministra Medveda, u dijelu stranke ipak zazivaju Ivana Anušića i ostatak stranačke desnice da se angažira te da se propita uloga koju Šimpraga ima u Vladi s obzirom na to da je baš ona po zagovoru svojeg stranačkog šefa Pupovca bojkotirala obilježavanje Oluje, zbog čega, prema tezama iz desnog krila vladajuće stranke, nema više ni moralno ni političko pravo sudjelovati u demokratski izabranoj Vladi Republike Hrvatske.

HDZ-ovi desničari očekuju da Anušić i oni koji se busaju u prsa svojim domoljubljem takve stavove jasno i nedvosmisleno iznesu premijeru Plenkoviću, od kojeg će zahtijevati odlazak potpredsjednice Šimprage iz Vlade. Kako tvrdi niz naših sugovornika iz desnog HDZ-ova krila, mi živimo u demokratskoj državi u kojoj u vlasti ne bi trebao sjediti nitko tko nema barem minimum poštovanja prema svetinjama ove zemlje, što Domovinski rat i Oluja za njih sasvim sigurno jesu.

Time što se Šimpraga nije pojavila u Kninu zgažen je dignitet hrvatskih branitelja, a Plenković, prema njihovim riječima, takvo što ne bi ni trebao ni trebao tolerirati jer će se to i njemu, ali i stranci dugoročno obiti o glavu. Pita li se desno orijentirane HDZ-ovce, Plenković ovakvo što nije trebao dopustiti, a osim toga, oni smatraju kako je i ovo još jedan pokazatelj da premijer ne vlada potpuno svojom Vladom te da u njoj konce, kad je riječ o ovako važnim pitanjima, vuče upravo Pupovac.

Nemoguća suradnja

Podsjećaju nezadovoljni HDZ-ovci i na to da se Plenković s Mostovim ministrima rastao nakon što su glasali protiv prijedloga Vlade, a s obzirom na to da su Šimpragini stavovi i potezi također protivni onome što Plenković promiče, od njega očekuju da već na idućoj sjednici Vlade, nakon što se ministri vrate s godišnjih odmora, zahvali SDSS-ovoj potpredsjednici Vlade na suradnji te da je razriješi s pozicije na kojoj se nalazi.
Kako navode naši sugovornici, to je kap koja je prelila čašu, ali i kap zbog koje više ne misle šutjeti i kimati glavom na unutarstranačkim sastancima na kojima će Plenkoviću jasno reći što misle i o ovom potezu i o potpredsjednici Šimpragi, koja se o svojem odlasku u Knin nije čak ni službeno očitovala.

O toj temi ni premijer Plenković formalno nije rekao ništa, premda njegovi suradnici svjedoče kako ni on nije oduševljen tim potezom, naglašavaju da zasad ne razmišlja o raskidu koalicije, ali isto tako napominju da je Šimpraga dosta kruta i da je s njom praktički nemoguće surađivati jer ona provodi ono što naumi te se na Plenkovićeve sugestije ne osvrće, a za to joj pak vjetar u leđa daje Pupovac koji je ionako već neko vrijeme uvjeren da Plenkovića drži u šaci zbog toga što mu u parlamentu održava većinu.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.