Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

I ŠKORO POSTAJE PLENKOVIĆEV ‘ŽETONČIĆ’? Jedino ga Vidović Krišto može izvući iz zagrljaja HDZ-a

Autor: Iva Međugorac/ 7dnevno

Raspad sistema u Domovinskom pokretu ne prestaje puniti medijske stupce, bivši šef te stranke Miroslav Škoro u posljednje je vrijeme odlučio pjevati, no ne u svojim poznatim stihovima, već pjevati o navodnim podmetanjima i grijesima svojih donedavnih suradnika, ulazeći u bespoštedan rat s Marijem Radićem, Igorom Peternelom, pa i Krešimirom Bubalom te bivšim kolegom Darijem Žepinom. Posljednju dvojicu Škoro je kazneno prijavio istjerujući mak na konac u priči s peglanjem stranačkih kartica i novcem koji je navodno rasipao na svoje CD-ove i neisporučena vina. Za sve je prozivke i medijske napise kojima ga se nastojalo kompromitirati Škoro ponudio objašnjenje gostujući na Novoj TV, gdje je blijed i vidno narušenog fizičkog izgleda govorio o razlozima zbog kojih je napustio vodeću poziciju u Pokretu u kojem se nešto prije gostovanja u Dnevniku razišao i sa svojim bliskim suradnikom Igorom Peternelom uz teške riječi s obje strane, ali i uz brisanje ostavke koju je objavio na društvenim mrežama sredinom srpnja. Tada je, kako sam kaže, bio siguran da radi nešto dobro jer smatra kako ni jedna stranka ne smije biti talac jednog čovjeka.

Nema ucjene

“Mislio sam da će to pomoći izbornom ciklusu u stranci i da ćemo stvoriti neke nove ljude. Ali dogodilo se to, ja sam zadovoljan s jedne strane, a s druge nisam. Protumačili su da su se tu odvile neke velike stvari iza kulisa. Mislio sam da nije dobro da ja vodim pokret, ali onda su došli potezi pojedinaca koji su to iskoristili za svoje ciljeve. Na jednom sastanku s Radićem, Bubalom i drugima imali smo jedan žustar razgovor. Te ružne stvari dolaze od tih ljudi. Bio je žustar jer smo razgovarali o tome je li to trenutak da se podnese ostavka. Međutim, neki su se, eto, požurili. Procedura je jednostavna, kada sam podnio ostavku, trebali su sazvati sjednicu i usvojiti to. Oni su osam dana čekali na sazivanje Predsjedništva i na to se žalila Vesna Vučemilović”, rekao je Škoro, objasnivši kako je problem nastao u proceduri, naglasivši pritom kako je ostavka objavljena bez njegova znanja.

“Ja sam ostavku podnio i dao je kolegama. Dogovorili smo se da ćemo podnijeti postavku. Ostavio sam je na stolu, a kad sam došao do automobila, ostavka je već bila na Facebooku i to je objavila Mateja Jozeljić”, rekao je Škoro odbacujući teze o tome da iza njegove ostavke stoji ucjena. “Da je bila neka ucjena, ne bih danas bio ovdje. Bio je dogovor i bila je riječ koja je prekršena. Ostavku su prvo trebala usvojiti tijela, a nakon toga se trebalo ići prema Ministarstvu uprave. Nakon 15 minuta su pozdravili ostavku. Koje je tijelo to učinilo i složilo se da napišu ‘hvala ti, dragi Miro'”, zapitao se bivši predsjednik Pokreta, otkrivši da je angažirao odvjetnika preko kojega će na sudu rješavati napise o svome odnosu s tajnicom Nikolinom Brajković.

Sarkazam ili demokracija

Zbog napisa o vinu i CD-ovima koje je prodavao svojoj stranci podnio je kaznenu prijavu, a ujedno je u svojem gostovanju odbacio teze o peglanju stranačke kartice, no gotovo u isto vrijeme dok je Škoro pred kamerama iznosio svoju verziju istine, na naslovnicama su osvanule narukvice i prsten tajnice Brajković koji su, kako se tvrdi, ubrzali njegovu ostavku. Navodno su zbog nakita nalik Cartierovu suradnici počeli propitkivati način trošenja stranačkog novca, a Brajković se uza sve ostalo sumnjiči za lažiranje putnih naloga, stranci navodno odbija dostaviti tražene dokumente, a nakon što je ishodila potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad, s odvjetnicom je posjetila stranku u kojoj je zaposlena, da bi nakon toga u središnjicu Pokreta poslala potvrdu da otvara bolovanje.

Dok se medijima šire napisi o Škori i mladoj tajnici, među članovima Domovinskog pokreta širi se krug onih koji staju na Škorinu stranu u srazu s aktualnim vodstvom stranke. Potpora Škori stigla je iz ličko-senjske organizacije stranke u kojoj priznaju da posljednjih mjesec dana prolaze teške trenutke. “Kada je Domovinski pokret krenuo u osnivanje podružnica, građani Ličko-senjske županije u ljudima kao što su Miroslav Škoro, Karolina Vidović-Krišto i Milan Vrkljan vidjeli su neko novo svjetlo u borbi za bolju, pravedniju Hrvatsku bez kriminala i korupcije. Vidjeli su nadu da Hrvatska može i mora bolje. Slijedio je veliki udarac za naše članove kad su Karolina Vidović-Krišto i Milan Vrkljan napustili stranku. Vagali smo što dalje. Nije nam bilo lako, ali vjerovali smo u ispravnost političkog puta Miroslava Škore. Domovinski pokret na čelu s Miroslavom Škorom na svim izborima ostvario je izuzetne rezultate unatoč svim medijskim napadima i unatoč kratkom vremenu postojanja. I danas, u teškim trenucima za stranku, Domovinski pokret Ličko-senjske županije sa svim svojim ograncima stoji uz predsjednika Škoru”, poručila je predsjednica podružnice Pokreta iz ove županije u kojoj su članovi iz Gospića, Otočca, Senja, Karlobaga i Brinja stali uz donedavnog predsjednika. Škori je potpora stigla i iz Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno iz Lipika, Velikog Grđevca, Čazme i Grubišnog Polja, a da žele da se sastane Sabor DP-a kao najveće tijelo u stranci te da donese odluku o Škorinoj ostavci, a ne da o tome odlučuje Predsjedništvo i okrnjeni domovinski odbor, poručuje se i iz niza drugih županija u kojima su donedavno domovinci djelovali skladno.

Raščišćavanje situacije priželjkuju i u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje također poruke potpore šalju bivšem predsjedniku poručujući kako je uz njega koprivnički i đurđevački ogranak, ali i ogranci općine Rasinja i Sokolovac. Krug podupiratelja proširio se i na Virovitičko-podravsku županiju pa su iz ogranka grada Virovitice, Zdenaca, Gradine, Pitomače i Čađavice također stigle poruke potpore. No dok članstvo s terena staje uz bivšeg predsjednika, u vodstvu stranke očito imaju neke druge razloge i nešto drugačija saznanja zbog kojih se nastoje riješiti Škore i sanirati nastalu štetu. Kako tvrde upućeni, u Predsjedništvu DP-a uistinu jesu bijesni i iživcirani istupom bivšeg predsjednika i njegove sestre Vesne Vučemilović jer, kako tvrde, stranka im je dala sve, a oni su se ponijeli bahato i neprimjereno te rušilački. Mnogi kažu da tezama vodstva u prilog ide razočaranje Stipe Mlinarića Ćipe koji je sa Škorom bio blizak prijatelj. On, pak, sada zagovara raščišćavanje i preuzimanje stranke, a upućeni svjedoče da bi i on mogao biti jedan od onih koji će preuzeti vodeću poziciju u Domovinskom pokretu – jer navodno Ivan Penava to ne želi prihvatiti.

Moguća koalicija

Dio posla u priči o Domovinskom pokretu usred lavine optužbi sa svih strana trebale bi, kako zasad stvari stoje, odraditi institucije, međutim, jedno od pitanja koje se nameće u političkoj areni jest i pitanje budućnosti Pokreta koji se u javnom prostoru poistovjećivao sa Škorom. Pred nama je novi saziv Sabora koji bi mogao rezultirati novim žetončićima i prebjezima, što će zasigurno završiti osipanjem zastupničkog kluba DP-a.




Izgledno je da Škoro više neće biti ni član stranke ni potpredsjednik Sabora, stranku je već napustila njegova sestra Vesna Vučemilović pa bi time zastupnički klub automatizmom mogao ostati bez dva zastupnika. Povod je to za zadovoljstvo HDZ-ovcima koji temeljito provode analizu raskola u Domovinskom pokretu, a mišljenja su po običaju podijeljena. Dok jedni vjeruju kako će Škorin odlazak i propast Pokreta ići u prilog premijeru Plenkoviću, drugi naglašavaju kako će Plenković slomom Pokreta dugoročno gledano ostati bez važnog koalicijskog partnera koji bi im mogao pokupiti glasove s konzervativne političke scene. No da bi do koalicije moglo doći već sada, ovih je dana u svojem televizijskom nastupu nagovijestio bivši Škorin kolega Milan Vrkljan koji je prije nekoliko mjeseci napustio Domovinski pokret.

“Svojevremeno, dok sam bio u Domovinskom pokretu, Miroslava Škoru osobno sam upozoravao na neke nepolitičke situacije u stranci. Govorio sam mu da će se stvari razviti upravo ovako kako su se razvile. Mislim da ni Škoro ne može biti iznenađen jer sam mu sve u detalje rekao prije šest mjeseci”, rekao je Vrkljan najavljujući moguću koaliciju između Domovinskog pokreta i HDZ-a koja bi se mogla realizirati sada nakon Škorina odlaska. No i oko toga se na obje strane lome koplja, dok jedni tvrde da se Škoro uz ostalo s Radićem posvađao i zbog toga što je Radić inzistirao na suradnji s HDZ-om, drugi naglašavaju kako je Škoro bio taj koji je zagovarao suradnju s Plenkovićevom strankom pa naglašavaju kako će i on i sestra sada nakon napuštanja zastupničkog kluba Domovinskog pokreta postati Plenkovićevi žetončići.

Vrkljan, pak, vjeruje kako će se HDZ-ovci s Domovinskim pokretom dogovoriti o raspodjeli fotelja, premda nije precizirao o kakvim je foteljama riječ. Dio HDZ-ovaca i sam je uvjeren da se neka suradnja kuha iz Osijeka pa naglašavaju kako je njihov potpredsjednik Ivan Anušić u korektnim odnosima s Bubalom. No nije Anušić taj koji u HDZ-u ima zadnju riječ, još se za to pita Plenkovića koji se trenutno drži po strani. Premda mu se iz nekih organizacija suradnja već nudi, on je uvjeren kako će se dio odbjeglih HDZ-ovaca sam po sebi vratiti u njegovu stranku, međutim, ono što još Plenkovića zanima jest ime Škorina nasljednika. Ako Domovinski pokret preuzme vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, malo je vjerojatno da će Plenković pristati na takvu koaliciju. Njemu zasad u sabornici novi žetončići nisu potrebni, a osim toga, nije nepoznanica da je Penava HDZ napustio nezadovoljan Plenkovićevom politikom. Dok neki HDZ-ovci Anušića povezuju s Bubalom, drugi tvrde kako je on u korektnim odnosima sa Škorinom sestrom Vučemilović pa naglašavaju kako nije nemoguće da se i tu formira jedan novi blok. No u to je teško povjerovati jer Škoro i Vučemilović trenutno imaju skroman politički značaj, dok se značaj Domovinskog pokreta tek treba utvrditi i definirati s obzirom na to da u sabornici i dalje imaju solidan broj zastupnika. Plenković, primjerice, ne bi imao ništa protiv da njegov žetončić postane Stjepo Bartulica, umjereni konzervativac i predsjednik Zastupničkog kluba DP-a, koji se jedno vrijeme spominjao kao Škorin nasljednik, no u stranačkim redovima procijenjeno je kako on za takav podvig nema dovoljno karizme. Karizmatičnim su, pak, domovinci smatrali Zlatka Hasanbegovića, ali je razumljivo da u tom slučaju na suradnju s Plenkovićevim HDZ-om mogu zaboraviti.




Riskantna odluka

Pita li se HDZ-ovce sklone premijeru, oni će reći kako Plenković u Domovinskom pokretu vidi samo dvoje zastupnika s kojima bi, uz Bartulicu, pristao na suradnju. Riječ je o Davoru Dretaru Dreletu koji stasa u ozbiljnog i pristojnog zastupnika te o umjerenoj Ružici Vukovac. Sve ostalo zasad je Plenkoviću neprihvatljivo, baš kao što njegovi u Vladi govore kako podjele fotelja zasad ne dolaze u obzir niti na to itko pomišlja jer je aktualna koalicija stabilna i prihvatljiva Europskoj uniji, što je za Plenkovića relevantno. Za njega bi bilo prilično riskantno da raskida odnose sa SDSS-om te da umjesto Pupovca kao novog koalicijskog partnera prihvati nekog zasad nedefiniranog predsjednika Domovinskog pokreta, iz kojega također tvrde kako trenutno nemaju ni uvjeta ni volje promišljati o koalicijama jer se najprije moraju sami posložiti. Kako zasad stvari stoje, sva slaganja idu k tome da stranku preuzme gradonačelnik Penava, koji se još nećka pa se zasad drži po strani i odbija nagovaranja da se učlani u stranku. Oni koji istodobno prate zbivanja na terenu naglašavaju kako Domovinski pokret i HDZ već sada nakon lokalnih izbora sasvim solidno surađuju u sredinama u kojima je ta suradnja bila potrebna, no izgleda da Plenković u svemu tome ne vidi mogućnost za partnerstvo, već poziciju za dodatno učvršćivanje vlastite pozicije. Premda se domovinci sami među sobom već udaraju ispod pojasa, izgleda da će Plenkovićevi operativci predvođeni Šeksom ponajprije u Slavoniji poduzeti sve da se Domovinski pokret uruši do kraja i da se odbjeglo članstvo vrati u redove vladajuće stranke. U tome smislu on na opstrukcije i koalicije zasigurno neće pristajati jer on za to ni nema motiva, njemu propala stranka trenutno može samo poljuljati rejting koji se ionako sam po sebi posložio ne samo zbog rasula u Domovinskom pokretu nego i zbog rasula u SDP-u, zahvaljujući čemu aktualni premijer ni nema oporbu.

Očito je da od politike ne misli odustati ni Škoro, upućeni tvrde da će se on ujesen pridružiti kolegi Vrkljanu te sa svojom sestrom i saborskom zastupnicom Karolinom Vidović Krišto formirati novi zastupnički klub. Malo je vjerojatno da će mu se pridružiti netko od aktualnih zastupnika Domovinskog pokreta koji zasad nastavljaju igrati političku utakmicu bez Škore, ali i bez koalicijskog potencijala s HDZ-om, premda se koalicija prema nekim tezama uvelike dogovarala u Osijeku, gdje su se sastajali Bubalo i Anušić. Je li tih sastanaka doista bilo ili su i to podmetanja zlobnika koji nastoje destabilizirati moćnog poduzetnika i utjecajnog HDZ-ovca, jedno je od pitanja na razini misterija, no sigurno je kako su pred Domovinskim pokretom teški dani koji će odrediti njihovu sudbinu i njihovu budućnost koja je nakon svega viđenog pod golemim upitnikom.

Autor:Iva Međugorac/ 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.