fbpx
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

HRVATSKE PROTUOKLOPNE ZALIHE U SIRIJU JE POSLAO MILANOVIĆ! Saziva sjednicu VONS-a i moralizira, a podijelio je čak 3000 tona oružja iz skladišta

Autor: Željko Primorac/7dnevno

Rasprava o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj još nije ni završila, a nova tema vezana uz obranu i vojsku ponovno je opteretila odnose između Pantovčaka i Banskih dvora. Predsjednik Zoran Milanović uputio je poziv premijeru Andreju Plenkoviću za hitnu sjednicu Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost. Povod je, kako tvrdi predsjednik, alarmantno stanje sa zalihama streljiva i protuoklopnih sredstava u oružanim snagama. Predsjednik, koji je ujedno i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, sazvao je nedavno zapovjednike svih rodova oružanih snaga i s njima raspravljao o stanju u vojsci i opremljenosti materijalno-tehničkim sredstvima. Upravo je nakon posljednjeg sastanka sa zapovjednicima i plasirana vijest o alarmantnom stanju popunjenosti zaliha topničkih granata i protuoklopnih sredstava. Predsjednik Milanović tvrdi da “nema ničega” te da se “propustila prilika ranije naručiti, a sada kada je rat – od koga naručiti?”.

Uživa u ceremonijama

Nema sumnje da je predsjednikova izjava o stanju, opremljenosti i popunjenosti oružanih snaga topničkim projektilima i protuoklopnim sredstvima dio sada već uobičajene razmjene “baražne vatre” između predsjednika i premijera, odnosno, između predsjednika i MORH-a. Na ovaj način predsjednik Milanović želi anulirati političke bodove koje je Vlada u posljednje vrijeme dobila na projektima opremanja HV-a novom opremom. Tu se prije svega misli na nabavu novih helikoptera Black Hawk, potpisivanje ugovora za višenamjenske zrakoplove Rafale, nabavu PZO sustava kratkog dometa Mistral te projekt opremanja borbenim oklopnim vozilima Bradley. MORH je čak izašao i s planovima za obnovu mornarice nabavom dviju norveških korveta iz projekta Kongsberg Vanguard. Najveći je ovo ciklus investiranja u HV još od vremena Domovinskog rata i to svakako treba pozdraviti i podržati. Sada se postavlja opravdano pitanje jesu li kritike predsjednika Milanovića puko politikantstvo ili se ipak trebamo zabrinuti zbog razine popunjenosti pojedinih segmenata ustrojbenih jedinica HV-a.

Tek nakon što je izabran za predsjednika, napisao sam kako će izbor Zorana Milanovića biti dobra stvar za vojsku. Prateći njegov rad, kao političara, zaključio sam kako će njegov karakter odlično odgovarati, tadašnjem, stanju opremljenosti HV-a. Naime, predsjednik Republike prema Ustavu jedine stvarne ingerencije ima u sustavu obrane. Milanović uživa u ceremonijama obljetnica osnivanja brigada, obilježavanja važnih datuma iz Domovinskog rata i voli biti u društvu generala i ratnih zapovjednika. To imponira njegovu egu i on vojsku smatra – svojim područjem. Upravo zbog toga izuzetno mu je važno što misle generali, vojnici, ali i javnost upućena u vojna zbivanja. Upravo zbog toga, dok u Vladi imamo jednu političku opciju, za vojsku je dobro da je na mjestu predsjednika Republike karakter tipa Milanovića iz druge političke opcije. Natjecanje u tome tko će biti veći dobrotvor vojske moglo je otpočeti i na kraju – HV je dobitnik! Princip djelovanja je dosta jednostavan: ma koliko se Vlada trudila napraviti pozitivnih pomaka u opremanju HV-a, predsjednik Milanović će uvijek pronaći dio koji nije pokriven planovima opremanja i modernizacije i nabiti ga premijeru i ministru obrane na nos. Tek što Vlada zatvori taj dio, on će pronaći novi i tako iznova i iznova. Profitirat će, kao što sam na početku Milanovićeva mandata napisao – HV!
No vratimo se na trenutak na Milanovićeve opaske o nedostatku topničkih granata i protuoklopnih sredstava u skladištima HV-a. Tu informaciju nikako ne treba zanemariti i ona je, vrlo vjerojatno, prilično točna. Skladišta HV-a popunjavana su za vrijeme Domovinskog rata. Posebno topničkim granatama, protuoklopnim sredstvima i streljivom za osobno naoružanje. Nakon rata nije bilo značajnijih popuna i nabava te vrste ubojitih sredstva. Tu i tamo bi se raspisala nabava određene vrste streljiva za vježbanje, a ispravnost topničkog streljiva bi se periodično provjeravala na vojnim poligonima. Budući da je HV tek prije nekoliko godina u svoj sastav počeo primati topničke sustave zapadne proizvodnje, u njegovu inventaru uglavnom prevladava topničko streljivo istočne proizvodnje u kalibru 122 mm, 130 mm i 152 mm. Slična situacija je i s protuoklopnim jedinicama koje se, još, baziraju na Maljutkama, Fagotima, Konkursima i Metisima. Tek nedavno HV je u svoje jedinice počeo uključivati manje količine sustava Spike, TOW i Javelin. Intencija je da navedeni sustavi u budućnosti potpuno zamijene one sovjetske proizvodnje.


Međutim, zbog objektivnog izvještavanja o stanju skladišta i rezervi HV-a, treba podsjetiti na ne tako davnu 2013. Vrijeme je to kada su kriza i građanski rat u Siriji bili na vrhuncu. Zapad, Turska i dio zaljevskih monarhija željeli su pod svaku cijenu svrgnuti režim Bašara al-Asada. Nije se prezalo ni od čega, od naoružavanja krajnje ekstremnih islamističkih skupina povezanih s ISIL-om do ubacivanja tisuća džihadista u Siriju. Većina zapadnih vlada, među njima i RH, prekinula je diplomatske odnose s vladom Bašara al-Asada te je priznala vladu tzv. Slobodne Sirije. Pokazalo se kako su pojedini elementi vlade tzv. Slobodne Sirije bili mnogo radikalniji od Asadove vlade. No to nije zaustavilo brojne zemlje da naoružavaju ekstremiste koji su poslije sijali smrt diljem svijeta.

Moralno upitne isporuke

U naoružavanju Slobodne sirijske vojske istaknula se i tadašnja vlada RH predvođena tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem. Podaci kažu kako je u četiri mjeseca 2013. sa zagrebačke zračne luke put Bliskog istoka otišlo čak 75 zrakoplova natovarenih s 3000 tona oružja. Dio oružja bio je sa zapada, ali većina je bila iz skladišta HV-a. Odjednom su se u rukama sirijskih pobunjenika mogle vidjeti naše Ose, bestrzajni topovi i ručni bacači granata. Tim letovima, o čijim sadržajima vrlo malo znamo, temeljito su počišćene zalihe hrvatskog protuoklopnog oružja, a vjerojatno i određene vrste topničkih granata.

Navedene isporuke bile su moralno mnogo upitnije negoli slanje naoružanja Ukrajini i obučavanje njihovih vojnih postrojbi. Tada nismo vidjeli predsjednikove moralne dileme. Danas se pita gdje su protuoklopni sustavi – pa poslali ste ih u Siriju! HV svakako treba nabavljati nove sustave zapadne proizvodnje, ali dok oni ne stignu, u pripravnosti je trebalo držati one iz vremena Domovinskog rata. To bi učinila svaka mudra država.

Autor:Željko Primorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.