HDZ-ov ‘šerif’ u Slavoniji u lektiru ulazi kao ratni heroj

Autor: Dražen Krajcar

Ivana Anušića u HDZ je u siječnju 2011. doveo tadašnji ministar branitelja i predsjednik Osječko-baranjskog HDZ-a Tomisav Ivić. Dovođenjem načelnika općine Ivana Anušića i osam vijećnika s njegove Nezavisne liste, HDZ-e je tada preko Anušića kupio vlast u općini Antunovac. Anušić je postao predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije u ožujku 2014. najviše zahvaljujući potpori i pomoći Milijana Brkića. Kako je s vremenom Brkić sve više dolazio u otvoreni konflikt s Andrejem Plenkovićem, tako se i Anušić sve više odmicao od Brkića i sve više približavao Plenkoviću, da bi se na unutarstranačkim izborima u HDZ-u koji su održani u ožujku ove godine našao uz Plenkovića nasuprot Brkiću. Anušić je izdao Brkića jednako kao što je i Tomislav Ivić, koji ga je i doveo u HDZ, izdao Jadranku Kosor.

Anušić je danas župan Osječko-baranjske županije, potpredsjednik je HDZ-a i nositelj HDZ-ove liste u IV. izbornoj jedinici u kojoj ga očekuje neugodan okršaj s listom Domovinskog pokreta, čija je nositeljica Vesna Vučemilović, sestra Miroslava Škore.

Pravomoćna presuda

Ivan Anušić je u listopadu 2005. pravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog sudjelovanja u tučnjavi koja se dogodila 1999. na proslavi kirbaja u Antunovcu, a u kojoj su izvrijeđani i pretučeni hrvatski policajci. U svakoj državi zapadne demokracije netko tko je sudjelovao u vrijeđanju i premlaćivanju policajaca koji su tom prilikom i ozlijeđeni i tko je za to pravomoćnom presudom osuđen na uvjetnu kaznu zatvora ne bi mogao sudjelovati ni u izvršnoj ni u zakonodavnoj vlasti, niti bi mogao obnašati bilo kakvu javnu funkciju, no Anušić može. Njegovoj karijeri nije naštetila ta neugodna epizoda.

O Ivanu Anušiću HDZ piše i govori kao o specijalcu i heroju Domovinskog rata. U tome prednjači uposlenica Osječko- baranjske županije Roberta Kljenak. Roberta Kljenak napisala je i u srpnju 2019. izdala knjigu “Oteti od zaborava – 91 heroj Domovinskog rata” Ivan Anušić je u toj knjizi opisan kao jedan od tih heroja, što i nije čudno s obzirom na to da je od lipnja 1991. godine bio maloljetni drogovoljac koji je kao pripadnik Zbora narodne garde prošao brojna ratišta, za što je odlikovan mnogim vojnim odlikovanjima, među ostalim i Spomenicom Domovinskog rata te odlikovanjem za sudjelovanje u Bljesku. “Nakon pada Antunovca otišao sam se boriti na južno hrvatsko bojište, oslobađali smo zaleđe Dubrovnika u strogo tajnoj akciji koju je vodio Janko Bobetko. Imao sam tada 18 godina i pohvaljen sam za hrabrost”, ispričao je jednom prigodom Anušić, čiji je brat Antun poginuo u 25. godini života. Taj njegov ratni put u svojoj je knjizi razradila i Klenjak, koja se snažno zalaže da knjiga uđe u sastav obavezne lektire hrvatskim osnovnoškolcima. Knjigu je posvetila pokojnom ocu Renatu Kljenku – Renetu, kojega je osječka policija više puta kazneno prijavljivala za najteža kaznena djela. Istina je da je Ivan Anušić za vrijeme Domovinskog rata bio pripadnik osječke specijalne jedinice policije “Orao” kao pričuvni policajac koji se nije uspio aktivirati i koji je otišao iz postrojbe.

Iako se u specijalnoj policiji u vrijeme Domovinskog rata nije uspio aktivirati ni ostati u sustavu policije, postavši županom Osječko-baranjske županije u lipnju 2017., Ivan Anušić je navodno sudjelovao, iako to nije smio, u kadroviranju u Policijskoj upravi Osječko-baranjskoj. Javna je tajna među osječkim policajcima da je župan Anušić sudjelovao u postavljanju Ladislava Bece na mjesto načelnika Policijske uprave Osječko-baranjske. Odmah po postavljanju na mjesto načelnika, Bece je za načelnike u policijskim upravama postavio ljude bliske županu Anušiću. Bivši policajaci Antun Blažević i Tomislav Lozančić za vrijeme provođenja natječaja navodno su otvoreno pred osječkim policajcima govorili da će glavni načelnik biti Bece i da su to oni “riješili” preko Anušića. Antun Blažević bivši je pomoćnik zapovjednika specijalne jedinice policije “Orao” iz Osijeka i županu Ivanu Anušiću bio je nadređeni dok je on bio u toj jedinici za vrijeme Domovinskog rata. Član je HDZ-a, predsjednik Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije i više je puta bio izaslanik župana Anušića i ministra branitelja Tome Medveda na raznim obljetnicama.

Blažević je iz Čepina i u jako je dobrim odnosima s “čepinskim dečkima”. Pravomoćno je osuđen za krivotvorenje svjedodžbe srednje škole, tako da u biti ima završenu samo osnovnu školu. Navodno je i status hrvatskog ratnog vojnog invalida ostvario na sumnjiv način. Godinu dana nakon što je umirovljen, Blažević je s Tomislavom Lozančićem, tada još aktivnim policajcem i bivšim djelatnikom SOA-e, u rujnu 2006. bio uhapšen i pritvoren zbog “iznude”.




Još ga slušaju

Župan Anušić proziva i optužuje Miroslava Škoru da je on na Pantovčak doveo Zorana Milanovića, iako je on bio šef kampanje tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na posljednjim izborima za predsjednika Republike Hrvatske. Upravo je Anušić najveći krivac za loše odrađenu kampanju i za gafove predsjednice koje je imala tijekom kampanje. Premda se u kampanji za predsjedničke izbore nije nametnuo kao vješt operativac, Anušić u svojoj Slavoniji nije omražena politička figura, građani ga u tome kraju simpatiziraju i o njemu govore s respektom te kažu da je za razliku od svojih prethodnika ipak ponešto učinio za dobrobit ovoga kraja, za koji se zalagao kod premijera Plenkovića i za koji je i podosta novca izvukao iz europskih fondova. Zanimljivo, Anušiću su u njegovu kraju posebno naklonjene žene koje ga opisuju kao simpatičnog i markantnog tipa. No, unatoč toj naklonjenosti, nedvojbeno je da je pred njime iznimno izazovno razdoblje u kojem će morati opravdati povjerenje premijera Plenkovića, ali i svojih stranačkih kolega koji su mu dali odriješene ruke, tako da je na njegovo inzistiranje s liste za HDZ-ovu četvrtu izbornu jedinicu ispao HDSSB-ov Josip Salapić. Anušića se očito još sluša, a koliko će to potrajati, pokazat će rezultati izbora u Slavoniji, koja se na ovim izborima pretvorila u najljuću bojišnicu.

Sama činjenica da Pernar i Maras nisu ušli u Sabor znatno je podigla IQ ovog sastava u odnosu na prošli




Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.