FOTO: Screenshot

Godišnji odmor proveo u Remetincu zbog nasilja nad ženom i djecom

Autor: Marin Vlahović / 7dnevno

Postoje primjeri kada novinari slijede jedan trag, a otkriju nešto deseto. To se i nama dogodilo kada smo pokušavali naći poveznice između bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac, ministra mora prometa i infrastrukture Olega Butkovića i šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja, odnosno njegovih tvrtki.

Karijera bivše ministrice Gabrijele Žalac, nakon prometne nesreće u kojoj je udarila djevojčicu dok je vozila bez validne vozačke dozvole, završila je zato što se Mercedes parkiran ispred njezine kuće povezao s tvrtkom Jolly Autoline. Mediji su bez rezultata istraživali vezu Gabrijele Žalac i njezina ministarstva s vlasnikom tvrtke Jolly Autoline, ali je otkriveno da je tvrtka Josipa Stojanovića pobijedila na natječaju nabave autobusa za splitski Promet, koji je provelo Ministarstvo prometa Olega Butkovića. Oglasio se i Stojanović, koji je izjavio “kako poznaje Žalac i sve ostale, ali da nažalost od toga nema nikakve beneficije”.

Tko su ti ostali, ostalo je nepoznato, no mediji su spekulirali da je riječ o HDZ-ovim ministrima.

Pregledom imovinskih kartica pomoćnika ministra Butkovića i državnih tajnika, došli smo do zanimljivog podatka da uopće ne posjeduju osobne automobile. Riječ je o dužnosnicima koji imaju obitelji, suprugu i djecu, a ni njihove bračne partnerice ne posjeduju pokretnine. Istodobno, prebivališta su im izvan glavnoga grada, a boravišta u Zagrebu. Naravno, za potrebe obavljanja službene dužnosti mogu se koristiti vozila i vozači ministarstva. Ali život postoji i mimo posla.

Načelnik na bolovanju

Upit o tome u Ministarstvo mora prometa i infrastrukture poslali smo 22. studenoga. Kako smo tada istraživali i sukobe na tržištu taksi usluga, isti dan mailom smo zamolili od Ministarstva i broj načelnika inspekcije sigurnosti cestovnog prometa Roka Kršinića. Umjesto pismenog odgovora, isti dan uslijedio je poziv glasnogovornice Ivane Škarić koja je rekla da ćemo uskoro dobiti odgovore na naša pitanja, te nas je izvijestila da je načelnik Kršinić na bolovanju.

Od izvora bliskih Ministarstvu, saznali smo da je Kršinić na bolovanje otišao kao osumnjičenik za kaznena djela nasilja u obitelji. Prije toga Ministarstvo ga je vodilo kao da je na godišnjem odmoru, iako se nalazio u remetinečkom pritvoru.

Roko Kršinić sin je dugogodišnjeg HDZ-ova načelnika općine Lumbarda na Korčuli. Njegov otac, Igor Kršinić, bivši je zapovjednik policije na Korčuli s dobrim vezama u vrhu HDZ-a i MUP-a.

MUP-u smo naknadno poslali upit o slučaju obiteljskog nasilja i uhićenju Roka Kršinića, ali nismo dobili odgovor, već je policijska službenica nazvala redakciju i tražila da joj se javim. Kada sam nazvao, rekla je da ima zadaću prenijeti stav MUP-a da policija “ne može odgovoriti na naš upit”.

Iz policijskih izvora saznali smo da je načelnik Kršinić do 2005., kada se zaposlio u Ministarstvu prometa, prijavljivan i procesuiran zbog više prekršajnih i kaznenih djela. MUP je Kršinića evidentirao i zbog kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, protupravne naplate te narušavanja javnog reda i mira. Usprkos policijskom dosjeu, u vrijeme kada je Ivo Sanader bio premijer, a Božidar Kalmeta ministar prometa, Roko Kršinić dobio je posao u državnoj službi.

Čini se da je HDZ-ovac jedne generacije ostavio pravu “tempiranu bombu” budućim ministrima i Ministarstvu, koju očito nisu primijetili u vrijeme Vlade Zorana Milanovića.

Kršinić je ponovno evidentiran u policiji 2012. zbog “potrage otkrivanja osoba”, što je službena kvalifikacija koja se obično odnosi na okrivljenike koji se izbjegavaju pojaviti na sudskim ročištima.

Obiteljski nasilnik

Daljnjim istraživanjem došli smo do najvažnijih detalja: 26. rujna 2019. supruga načelnika Kršinića podnijela je kaznenu prijavu protiv svog supruga zbog kaznenog djela nasilja u obitelji. Idući dan, zagrebačka policija podnosi posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu za mladež zbog osnovane sumnje da je R. K. počinio kazneno djelo nasilja u obitelji na štetu supruge i povrede prava troje maloljetne djece. Kršinić je predan pritvorskom nadzorniku, a nakon odluke suca istrage u Remetincu je proveo oko mjesec dana. Isti dan kada je priveden i pritvoren, Kršinić uzima godišnji odmor, što mu odobrava Ministarstvo mora prometa i infrastrukture.

Od dana kada je Kršinić uhićen do našeg upita Ministarstvu prošla su gotovo dva mjeseca. Za to vrijeme Ministarstvo protiv Kršinića nije pokrenulo nikakve stegovne mjere. Odgovore Ministarstva mora prometa i infrastrukture o slučaju Roka Kršinića primili smo 26. studenoga. Na pitanje imaju li saznanja da je policija u posljednjih nekoliko godina podignula kaznene prijave protiv Roka Kršinića, načelnika inspekcije sigurnosti cestovnog prometa, zbog slučajeva obiteljskog nasilja, odgovorili su: “Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nije ovlašteno prosljeđivati informacije vezane za kaznene prijave, kaznene postupke i/ili kaznena djela. Molimo da se vezano za predmetne informacije obratite nadležnim tijelima”.

Na pitanje je li Ministarstvo obaviješteno da je načelnik inspekcije sigurnosti cestovnog prometa proveo mjesec dana u pritvoru u Remetincu, odgovoreno nam je: “Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nije obaviješteno da je načelnik inspekcije sigurnosti cestovnog prometa proveo mjesec dana u pritvoru”.

Odgovori glasnogovornice Ministarstva Ivane Škarić na naših devet pitanja o ovom slučaju svodili su se na isto: Ne znaju!

Prema izvorima bliskima istrazi, nasilje u obitelji načelnika Kršinića traje godinama, a događaj zbog kojeg ga je supruga prijavila samo je jedna od epizoda sustavnog fizičkog i psihičkog nasilja nad suprugom i djecom. Zato smo o svemu željeli dobiti komentar i ministra Olega Butkovića, kojemu smo upit poslali 27. studenoga. Dan nakon slanja upita, prema neslužbenoj informaciji, u Ministarstvu je održan kolegij na kojem je ministar Butković navodno rekao da za Kršinića više nema mjesta u Ministarstvu. No, na naš upit do danas nije odgovorio.

Autor:Marin Vlahović / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.