Foto: Robert Fajt / CROPIX

(FOTO) POTOPLJENO SELO PORED KARLOVCA! Voda probila u kuće: Mještani ogorčeni, traže odgovore na pitanja o gradnji nasipa

Autor: Mirko Jozić/7dnevno

Selo Brodarac pored Karlovca u nedjelju se našlo pod vodom nakon što se izlila Kupa koja je tamo još uvijek u porastu zbog rijeke Dobre.

Gradonačelnik Damir Mandić potvrdio je da je u ovom mjestu koje se nalazi u u gornjem dijelu rijeke Kupe došlo do probijanja vode u nekoliko kuća, dvorišta i izlijevanja na neke prometnice. Ukupno je na karlovačkom području potopljeno 20-ak kuća, od toga tri u Brodarcima, rekao je gradonačelnik Mandić za N1.

Nakon sastanka lokalnog Stožera civilne zaštite iz Grada Karlovca su poručili da su na snazi izvanredne mjere za rijeku Kupu s posebnim naglaskom upravo na naselje Brodarci. Dodali su i da su sve službe su na terenu.

Trut obilazi poplavljena područja u Karlovačkoj županiji

Damir Trut, šef Ravnateljstva civilne zaštite, obilazi poplavljena karlovačka područja sa županicom Karlovačke županije Martinom Furdek Hajdin, šefom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i suradnicima. Obilaze najkritičnija područja ugrožena poplavom u Karlovačkoj županiji. Kasnije će u Brodarcima dati izjavu.

Radio Mrežnica javlja da stanovnici Brodaraca pozivaju županicu i gradonačelnika Mandića da daju odgovore o nasipu s naglaskom na Donje Pokupje. Kažu da to područje nikada nije plivalo te se pitaju zašto je zaustavljena gradnja nasipa u Brodarcima.

Vodeni val ide prema Petrinji i Sisku?

Vrhunac vodenog vala iz Karlovca ide nizvodno, prema Petrinji i Sisku, gdje je vodostaj Kupe u porastu. Prema pisanju HRT-a, na tom području su već proglašene izvanredne mjere obrane od poplave zbog oštećenja nasipa od potresa.

Hrvatske vode prognoziraju da bi sustav bez većih problema trebao izdržati najavljene vodostaje. Ističu da su na mjestima gdje traje sanacija nasipa postavljene boks barijere.




“Na nekoliko lokacija imamo nasipe koji nisu završeni. Na desnom petrinjskom nasipu na lokaciji kod mosta Brest i nizvodno na lokaciji takozvanoj Krnica gdje smo postavili boks barijere, djelomično ih napunili i stvorili uvjete u slučaju većeg vodnog vala da možemo još uvijek dignuti na tim potezima”, rekla je za HRT Tatjana Dobranić Kardaš iz Hrvatskih voda.

“Taj val se ipak po malo razlijeva i ne dolazi u takvom intenzitetu kao što je u početnom periodu očekivano. Vjerujemo da će sve proći u redu a zapravo i mi smo napravili sve pripreme koje su potrebne za eventualne nepogode”, kaže Željko Tonković, vršitelj dužnosti načelnika petrinjskog Stožera civilne zaštite.

 




Autor:Mirko Jozić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.