Foto: Duje Klaric / CROPIX

EU će kazniti Hrvatsku zbog kupnje struje iz Ukrajine za 70 milijuna eura

Autor: 7 dnevno

“Kao prvi korak u okviru naše suradnje planiramo probnu opskrbu električnom energijom naše podružnice, tvrtke DTEK Hungary Power Trade, u listopadu ove godine. U planu je obujam do 2500 MWh. Sljedeće godine obujam trgovine DTEK-a s HEP d.d. može dostići i do 1,3 milijuna MWh”, napisao je DTEK u priopćenju o Sporazumu o razumijevanju i suradnji koji su potpisali s HEP-om.

Ove dvije rečenice izazvale su eksploziju žamora među hrvatskim energetskim stručnjacima. “Ovakvo nešto je potpuno nečuveno”, govori nam jedan iskusni energetski stručnjak koji je u strahu od odmazde uprave HEP-a zamolio da ostane anoniman. “Ne znam uopće odakle da počnem nabrajati zašto je ovo najveći skandal hrvatske energetike — HEP je pokušao sakriti kupnju struje unutar sporazuma o razumijevanju, kupuju struju bez natječaja i mimo svih pravila, struju nabavljaju izvan Europske unije, i to iz elektrane na ugljen a da ne plaćaju naknadu za CO2, rade to bez dopuštenja Europske komisije i, najgore od svega, gotovo je sigurno da će se u cijelu priču uključiti Glavna uprava za tržišno natjecanje unutar Komisije i stopirati cijelu stvar”, objašnjava ovaj stručnjak.

Dio je ovo teksta iz najnovijeg broja tjednika 7Dnevno u kojem se razotkriva dosad najveći skandal nacionalnog energetskog giganta koji bi Hrvatsku mogao koštati milijune. Cijeli tekst pročitajte u svom primjerku 7Dnevno, najprodavanijeg političkog tjednika u Hrvatskoj.

PRETPLATITE SE I UŠTEDITE 50%. KONTAKTIRAJTE NAS NA BROJ 099/4379-116, MAILOM NA [email protected] ILI ISPUNITE FORMULAR.

Autor:7 dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.