fbpx
Ilustracija/Pixabay

ELON MUSK I JEFF BEZOS MIJENJAJU RUSE U SVEMIRU: Ruski Atlas V obustavlja se u korist novog programa raketa nosača Vulcan

Autor: Mario Stefanov / 7dnevno

Ruska invazija na Ukrajinu okončala je i suradnju SAD-a, Ukrajine i Rusije na polju svemirske tehnologije. Američke rakete nosači Antares uz pomoć kojih se opskrbljuje Međunarodna svemirska postaja godinama su koristile prvi stupanj rakete proizveden u Ukrajini koji pokreću ruski raketni motori.

Suradnja je prekinuta odmah nakon ruskog napada na Ukrajinu, pri čemu i SAD i Rusija tvrde da su prvi otkazali suradnju u svemirskim programima. Ruska svemirska agencija Roskosmos uistinu je 3. ožujka izjavom svoga direktora Dmitrija Rogozina objavila da više neće isporučivati raketne motore SAD-u, čime okončava višegodišnju suradnju američkog svemirskog programa i ruskih proizvođača raketnih motora. No američka strana tvrdi da je i prije ruske objave ona odlučila prekinuti suradnju s Rusijom na polju svemirske tehnologije jer nakon ruske agresije na Ukrajinu ona više ne bi bila moguća.

Nova verzija

Iako još od aneksije Krima američka politika najavljuje da će zamijeniti ruske raketne motore u prvom stupnju ili boosteru na raketi Antares motorima američke proizvodnje, za to nije bilo ni financijskog ni tehničkog opravdanja. Ruski motori pokazali su se pouzdanima i povoljne cijene u odnosu na cijenu razvoja i proizvodnje novih motora američkih proizvođača, pa je koncepcija korištenja ukrajinskog prvog stupnja rakete s ruskim motorima RD-181 izdržala pritisak sankcija i održala se do ruskog napada na Ukrajinu. Sada u nedostatku ruskih motora otpada i korištenje ukrajinskih komponenti na Antaresu.


Amerikanci su definitivno donijeli odluku o pokretanju razvoja i proizvodnje vlastitog prvog stupnja za raketu nosač Antares. Tako ruski raketni motori definitivno ispadaju iz američkog svemirskog programa.

Tvrtke Northrop Grumman i Fireflay Aerospace 8. kolovoza objavile su da su sklopile ugovor o zajedničkom razvoju prvog stupnja za raketu nosač Antares, kao i buduće rakete s većom nosivošću tereta. Nova verzija Antaresa nazvana Antares 330 bit će opremljena prvim stupnjem koji koristi sedam raketnih motora Miranda koje razvija tvrtka Fireflay. Northrop Grumman, osim motora, koristit će i kompozitne materijale tvrtke Fireflay koji će se primjenjivati na dijelovima strukture i spremnika raketa.

Gornji stupanj Antaresa 330 bit će sličan onomu koji Northrop otprije koristi na Antaresu s tvrtkinim motorom na čvrsto gorivo Castor 30XL i postojećom avionikom. Nova raketa također će se lansirati sa sadašnje rampe u Mid-Atlantic Regional Space Portu u saveznoj državi Virginia koja je bila domaćin svih prethodnih lansiranja Antaresa. Scott Lehr, potpredsjednik uprave Northrop Grummana i generalni direktor  proizvodnje i razvoja raketnih sustava tvrtke, na konferenciji za novinare u povodu pokretanja zajedničkog programa s Fireflayem je izjavio: “Kroz našu suradnju za početak ćemo razviti potpuno domaću verziju naše rakete Antares pod nazivom Antares 330 koja će se koristiti za komercijalne usluge opskrbe svemirske postaje u sklopu programa ‘Cygnus'”.

Partnerstvo će tako dokrajčiti dugogodišnje Northrop Grummanovo oslanjanje na ukrajinske i ruske dobavljače za prvi stupanj Antaresa koji je nakon ruskog pokretanja rata u Ukrajini doveo u pitanje budućnost rakete nosača korištene za svemirske misije dostave tereta na Međunarodnu svemirsku postaju u sklopu projekta “Cygnus”. Dosad je ukrajinski Yuzhnoye State Design Office i proizvođač motora Yuzmash Machine Building proizvodio prvi stupanj za američke rakete koji je pokretan ruskim raketnim motorima RD-181 tvrtke NPO Energomash. Konačna odluka o zamjeni ukrajinskih i ruskih komponenti za raketni program Antares američkim komponentama zabila je posljednji čavao u američko-rusko-ukrajinsku svemirsku suradnju.

Rusija je trebala u razdoblju od 2022. do 2024. godine isporučiti još 12 motora RD-181, a vođeni su i pregovori sa SAD-om o isporuci modificiranih motora RD-181M s boljim operativnim osobinama.

Osim tih motora, Rusija će prestati izvoziti, a Amerikanci kupovati i ruske motore RD-180 istog proizvođača koje su pokretale rakete Atlas V američkog pružatelja usluga lansiranja svemirskih letjelica United Launch Alliance (ULA). Problem nedostatka tih motora riješit će se na način da će se program raketa Atlas V obustaviti u korist novog programa raketa nosača Vulcan koje će koristiti motore američke tvrtke Jeffa Bezosa, Blue Origin. Rusija je od sredine 1990-ih isporučila SAD-u 122 motora RD-180, od čega je 98 korišteno. Preostala 24 neiskorištena raketna motora najvjerojatnije neće moći biti korištena zbog nemogućnosti servisiranja i nedostatka pričuvnih dijelova.
Potpredsjednik uprave Northrop Grummana, Scott Lehr, izjavio je da će novi Antares 330 biti spreman do 2024. godine. Kako bi se pokrila praznina između postojećeg Antaresa i nove verzije, Northrop kupuje tri rakete nosača Falcon 9 proizvođača Space Exploration Technologies Corp., poznatijeg pod imenom SpaceX, osnivača Elona Muska, za potrebe programa “Cygnus”. Riječ je o američkoj teretnoj svemirskoj letjelici jednokratne uporabe koju je razvila Orbital Sciences Corporation, a sada proizvodi i lansira Northrop Grumman Space Systems kao dio NASA-ina programa Commercial Resuply Services.

Simbolički prikaz

Predstavnici Northrop Grummana i Fireflaya objavili su da će novi Antares 330 imati veću nosivost od postojećih raketa Antares. Direktor programa svemirskih lansiranja u Northropu, Kurt Eberly najavio je da će nova reketa nosač moći dostaviti do 10.500 kilograma na međunarodnu svemirsku postaju u usporedbi sa 8100 kilograma koje može prenijeti sadašnji Antares.

Tvrtke su također najavile da njihovo partnerstvo uključuje i razvoj od Antaresa potpuno odvojenog raketnog programa pod nazivom Beta, čiji će prvi stupanj također kao i kod Antaresa uključivati motore Miranda koji za pogonsko gorivo koristi tekući kisik i kerozin kakvi će se koristiti i na Antaresu 330.
Rat u Ukrajini tako je, uza sve svoje tragične posljedice za samu Ukrajinu i za ostatak svijeta, prouzročio i definitivno prekidanje suradnje na polju svemirske tehnologije između SAD-a i Rusije, što je i simbolički prikaz u kojem će se smjeru dalje razvijati odnosi između dviju država.

Autor:Mario Stefanov / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.