Foto: Fratelli d'Italia/Twitter

‘DA SAM FAŠIST, REKLA BIH DA SAM FAŠIST!’ Dva lica buduće talijanske premijerke: ‘Fašizam znači doći na vlast i uništiti sustav. Ona to neće, ali bi mogla postati Putinov trojanski konj’

Autor: Ivan Andrić/7dnevno

Možda se u Hrvatskoj osipa, no na razini Europe desnica se budi. Primjer za to je Italija, kojom će, sada je to jasno, zavladati desna koalicijska vlada na čelu s Braćom Italije (Fratelli d’Italia) Giorgije Meloni kojoj već sada tepaju da je nova ikona talijanske desnice. Meloni je inače rođena u Rimu, odrastala je u radničkoj četvrti Garbatelli poznatoj po crvenim političkim stavovima, od kojih ona danas uvelike odudara premda je crvenima pripadao i njezin otac koji je, kada je Giorgia imala samo godinu dana, napustio obitelj i s ljubavnicom pobjegao na Kanare. Dok je otac Francesco bio ljevičar, njezina majka Ana bila je desničarka, što je vrlo vjerojatno i potaknulo nagađanja da je politički put Giorgie Meloni djelomice motiviran željom da se osveti odsutnom ocu. I bez oca, Meloni je u školi bila odlična učenica, a kako si nije mogla priuštiti odlazak na fakultet, radila je kao dadilja, konobarica u noćnom klubu, trgovkinja na štandovima, i sve to prije nego što je odlučila krenuti u političku karijeru.

Sa samo 15 godina Meloni se priključila Fronti mladih, krilu mladeži neofašističkog MSI-ja, da bi potom postala šefica mladeži nasljednika pokreta Nacionalne alijanse. Prema pisanju BBC-ja, Marco Marsilio održao je sastanak u uredu MSI-ja u Garbatelli kada je Meloni pokucala na njegova vrata davne 1992. Deset godina stariji od nje, postao je njezin blizak prijatelj i politički saveznik, dok je danas na čelu regije Abruzzo. U mladosti je Meloni bila vitka, ozbiljna i odlučna djevojka koju se na sastancima mladeži primjećivala jer je pokušavala spriječiti svakoga tko bi joj nastojao oteti mikrofon. S godinama je u raspravama i na društvenim skupovima on promatrao kako raste njezina samouvjerenost.

“Ranije je imala svoje nesigurnosti, ali možda je to bila njezina snaga jer ju je to natjeralo da sve dobro prouči prije nego što se uhvati ukoštac s problemom”, objašnjavao je Marsilio dok je Meloni svojedobno u razgovoru za Spectator otkrila da joj je inspiracija J. R. R. Tolkien. “‘Gospodar prstenova’ nije knjiga koja te nečemu uči, to je knjiga koja pomaže otkriti tko ste, a to je sasvim nešto drugo. Iznad svega, Tolkien mi je dao to razumijevanje da moć nije nešto što treba osvojiti, nego da je moć neprijatelj, problem koji morate držati pod kontrolom, na uzici”, rekla je žena čiji su počeci političke karijere uglavnom vezani uz bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija.

Odlučna i sigurna

Kao članica ondašnje Nacionalne alijanse, 2006. Meloni je došla do pozicije najmlađe potpredsjednice Zastupničkog doma. Dvije godine nakon što je Berlusconi osvojio svoj treći premijerski mandat, imenuje je ministricom mladih, a time Meloni postaje najmlađa ministrica u talijanskoj povijesti od ujedinjenja. Nacionalna alijansa raspušta se 2009., a tri godine poslije Meloni osniva vlastitu stranku Braća Italije, s kojom je na posljednjim izborima osvojila samo četiri posto glasova. Unatoč tomu, u koaliciji sa Salvinijevom Ligom i Berslusconijevom Forza Italijom, Meloni je počela bilježiti rast, ali i privlačiti pozornost talijanske javnosti ne samo zbog svoje mladosti nego i zbog medijskih nastupa u kojima djeluje informirano, ali i prizemno. U političkom kontekstu gledano pomazila ju je sreća jer se pojavila u trenutku u kojem su njezina dva vodeća rivala na desnici u ozbiljnoj krizi, Berlusconi je razumljivo prestar, a Salvini je izgubio zamah.

Meloni je, kako se tvrdi u dijelu talijanskih medija, kontrovezna zbog svoje veze s fašizmom, a nedavno je pozornost talijanske javnosti plijenio video u kojem je, govoreći na engleskom, španjolskom i francuskom jeziku, tvrdila da je ideologiju poslala u povijest, no unatoč tomu, njezini kritičari naglašavaju da stranka Braća Italije ima političke korijene u Talijanskom socijalnom pokretu koji su osnovali bivši Mussolinijevi fašisti, dok je njegova unuka Rachele Mussolini vijećnica stranke Braća Italije u Rimu, a praunuk Gaio Cesare Mussolini bio je stranački kandidat na izborima za Europski parlament. Usporedno s time, Braća Italije sačuvala su logo poslijeratnih stranaka krajnje desnice – trobojni plamen, koji se nerijetko percipira kao vatra koja gori na Mussolinijevu grobu.

Mussolinijev plamen

Meloni nema namjeru odbaciti taj simbol jer je to identitet od kojeg ne može pobjeći, to je njezina mladost, objašnjavao je nedavno profesor političkih znanosti s rimskog Sveučilišta Sapienza Gianluca Passareli, naglašavajući kako njezina stranka nije fašistička. “Fašizam znači doći na vlast i uništiti sustav, ona to neće i nije mogla, ali postoje krila u njezinoj stranci vezana uz neofašistički pokret, ona je uvijek igrala nekako između”, naglasio je profesor, no i bez njega Meloni je demantirala teze da podržava fašizam. Braću Italije naziva strankom desnog centra. “Kada sam nešto, ja to i priznam, nikada se ne skrivam. Da sam fašist, rekla bih da sam fašist. Umjesto toga, nikada nisam govorila o fašizmu jer ja nisam fašist”, izjavila je prisjećajući se i svoje izjave iz 2006. godine u kojoj je ustvrdila da je Mussolini napravio razne greške, pri čemu je nabrojala rasni zakon protiv Židova, objavu rata i autoritarni režim.

“Povijesno je radio i druge stvari koje su bile dobre, ali to ga ne spašava”, izjavila je Meloni za britanski Spectator. Premda je predstavljaju kao desničarku koja se zalaže za obiteljske vrijednosti, Meloni zapravo živi u izvanbračnoj zajednici s TV komentatorom Andreom Giambrunom, s kojim ima petogodišnju kćer i koji se za razliku od nje zalaže za legalizaciju svih vrsta droga, ali i za to da homoseksualci mogu posvajati djecu.




Inače je Meloni nedavno snažno podržala proukrajinsku politiku Draghijeve vlade, tvrdi se i da je njezina politika konzervativno socijalna. “Da prirodnoj obitelji, ne LGTB lobijima”, nedavno se jasno izrazila na skupu španjolske desnice Vox. Protivnica je toga da gay-parovi posvajaju djecu, a ne podržava ni rodnu politiku u školama, nego se bori za obranu svojega identiteta.

Ne LGTB lobijima

“Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka. Nećete mi to oduzeti”, vikala je svojedobno na skupu u Rimu, a ponešto je govorila i o migrantima pa je tako u jeku migrantske krize pozivala na potapanje migrantskih brodova, dok trenutno traži pomorsku blokadu Libije zbog njihova dolaska. U Italiji se Meloni među kritičarima uspoređuje s nacionalističkim vođama u Mađarskoj i Francuskoj, a profesor Passareli nazvao ju je opasnošću za Europsku uniju.

“Ona je na istoj strani kao Marine Le Pen ili Viktor Orban. I želi ‘Europu nacija’, tako da su svi u osnovi sami. Italija bi mogla postati trojanski konj Putina koji potkopava solidarnost pa bi mu tako omogućila da nastavi slabiti Europu“, poručio je ovaj profesor, čije riječi Talijani po svemu sudeći ne žele čuti, umjesto toga, idu u zagrljaj konzervativnoj premijerki. To je, čini se, sve učestalija slika Europe koja se polako zasićuje liberalne politike, što je jasan znak da bi se i ovdje kod nas u Hrvatskoj politički trendovi mogli početi mijenjati, no to je zasad još daleko iako je ovakav stav Europljana jasan signal ne samo za hrvatske nego i za europske političke elite koje će, kako zasad stvari stoje, uskoro biti prisiljene propitati svoja stajališta i svoje politike koje u pitanje dovode birači okrećući se konzervativcima jer su siti licemjerja onih koji se nazivaju liberalima, na štetu nezadovoljnog naroda.




Autor:Ivan Andrić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.