Foto: Goran Mehkek / CROPIX

ČOVJEK KOJI VUČE KONCE IZ SJENE! Ljevičari opet imaju veliki plan za rušenje HDZ-a, on ga treba ostvariti: ‘Izmirio je Milanovića i Josipovića, sad će i SDP i Možemo’

Autor: Mirko Jozić/7dnevno

Siva eminencija SDP-a, tako su godinama na Iblerovu trgu nazivali mladog Ivana Račana, sina pokojnog premijera i šefa Partije Ivice Račana, koji je u političkom kontekstu gledano miljama daleko od uspjeha kakve je ostvarivao njegov otac. No unatoč tomu što je mladi Račan rijetko kada u prvom političkom redu, on je u stranci i danas jedna od najutjecajnijih figura, baš kao što je to bilo u vrijeme vladavine njegova velikog prijatelja Zorana Milanovića, kojega je nagovorio na predsjedničku kandidaturu, što dovoljno govori o tome koliko Račan mlađi ima utjecaja na aktualnog predsjednika Republike s kojim redovito ispija kave i, ako je vjerovati HDZ-ovcima, odrađuje operativni dio posla koji podrazumijeva realizaciju planova o velikoj lijevo-liberalnoj koaliciji koja bi trebala ugroziti vladajuću stranku i premijera Andreja Plenkovića.

Smiruje tenzije

Nedavno je Ivan Račan, umjesto Viktora Gotovca, prisegnuo u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a upućeni svjedoče da je to prvi korak k potpunom preuzimanju zagrebačke organizacije ove najveće oporbene stranke koja posljednjih godina prolazi kroz izuzetno turbulentno razdoblje koje bi se moglo opisati i kao borba za opstanak s obzirom na SDP-ov rejting i činjenicu da se predsjednik te stranke Peđa Grbin u politici i oporbi u najmanju ruku ne snalazi, premda više i ne krije svoje premijerske ambicije, u čemu bi mu i trebao pomoći mladi Račan koji je inače završio obrazovni centar “Nikola Tesla” – SSS matematičar i informatičar, s čime kroz život i karijeru nije imao previše doticaja. Moglo bi se reći da je na razvoj njegove karijere mnogo veći utjecaj imalo odrastanje uz oca koji je bio iskusan i prekaljen političar kojega mnogi u SDP-u i danas nazivaju posljednjim istinskim ljevičarom i socijaldemokratom, a na čemu mladi Račan vjerojatno i bazira svoj utjecaj u SDP-u, kojemu je vjeran od mladih dana.

Bavio se Račan mlađi kratko PR-om i vodio vlastitu agenciju Maksima komunikacije, no za Grbina bi mnogo značajnije moglo biti iskustvo koje je ovaj stjecao u predsjedničkim kampanjama u kojima je surađivao sa Stipom Mesićem, Ivom Josipovićem i Milanovićem, kojega je svojedobno u jeku njegovih velikih konflikata s Josipovićem uspio nagovoriti da spusti tenzije i da podrži Josipovićevu kandidaturu na predsjedničkim izborima, što opet podosta govori o Račanovoj spretnosti.


On je podjednako dobar i s onima koji su skloni Grbinu i s onima koji mu nisu naklonjeni, mladi Račan ima samo jednu struju, onu koja pliva uz Milanovića, svjedoče oni koji ga dobro poznaju, a koji ga ujedno opisuju kao razumnog, ali pomalo drskog tipa koji voli biti u pravu. Kako je svojedobno Račan smirio tenzije između Milanovića i Josipovića, tako je nedavno smirio tenzije između SDP-a i Možemo do kojih je došlo nakon Gotovčevih istupa u kojima je bivši šef zagrebačke organizacije zahtijevao reviziju koalicijskog sporazuma, na što Grbin nije želio pristati, baš kao što mu nije bila prihvatljiva ni ideja o raskidu zagrebačke koalicije jer bi to ugrozilo formiranje nacionalne suradnje na ljevici, a samim time i njegove premijerske ambicije.

Sada kada je Račan sjeo za stol s ekipom iz Možemo, šteta je barem privremeno sanirana, a Grbin ima razloga za zadovoljstvo, premda je pitanje do kada će takva atmosfera u SDP-u potrajati. Ono što je nedvojbeno jest da se i ovim manevrima doista u SDP-u još potvrđuje Milanovićev utjecaj pa bi zlobnici i Grbina doista mogli nazvati njegovom marionetom. Od toga da je s Milanovićem u odličnim odnosima Račan mlađi nikada nije bježao, Milanović je bio njegov kandidat za šefa SDP-a nakon smrti Ivice Račana, a Račan mlađi u Sabor je ušao kao zamjena za današnjega predsjednika, stoga je jasno da je to odnos koji se može opisati kroz staru narodnu poslovicu “Ruka ruku mije”.

Dodirne točke

Kada se baci pogled na Milanovićev i Grbinov rejting, posve je jasno zašto predsjednik još gradi utjecaj unutar svoje stranke, no isto tako jasno je da je Račan operativac koji i sada za Milanovićevu struju u SDP-u vuče sve konce, što je nedavno zaključila i SDP-ova politička doajenka i bivša ministrica Željka Antunović.

“Ivan Račan je u ovom trenutku glavni kreator svih ovih poteza koji pokazuju da ne razumije politiku ili je toliko samouvjeren, da ne kažem bahat, pa misli da je to nešto genijalno. Rezultat je bio vidljiv na ovim izborima. Nažalost, potrošili su Joška Klisovića kao odličnog kandidata za vođenje zagrebačkog SDP-a jer su ga poslali u unaprijed izgubljenu bitku”, komentirala je Antunović, dok u SDP-u komentiraju da je Račan staložen tip koji bi doista lako mogao povezati cijelu ljevicu u ozbiljnu koaliciju, kojoj bi blagoslov trebao dati Zoran Milanović, koji mora da je kolegi Račanu oprostio to što je svojedobno u poduzetničkim vodama pokušavao surađivati s HDZ-ovim predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Politika je za Račana jedno, a ozbiljan biznis po svemu sudeći nešto drugo, no unatoč tomu, dodirne točke postoje i on ih je spreman iskoristiti izlazeći iz sjene na političku scenu prepunu turbulencija.

Autor:Mirko Jozić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.