Foto: Tom Dubravec / CROPIX

BOŠNJAČKI JASTREBOVI DIVLJAJU, PROPAO IM PLAN DA POTPUNO IZBACE HRVATE IZ VLASTI! Za njih, dobar Hrvat je samo onaj koji istupa protiv Zagreba, Herceg-Bosne i HVO-a

Autor: Željko Primorac/7dnevno

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine objavilo je rezultate izbora za sve razine vlasti točno dvadeset dana nakon što su izbori održani. Ipak, objavljeni rezultati nisu uključili rezultate za predsjednika RS-a i potpredsjednike u tom manjem entitetu BiH. Naime, nakon niza nepravilnosti, ali i prosvjeda opozicije koja tvrdi da je brutalno pokradena na izborima za predsjednika RS-a, Središnje izborno povjerenstvo naložilo je ponovno prebrojavanje svih glasova.

Prebrojavanje će se obavljati u središnjici SIP-a u Sarajevu, a sama ta činjenica bila je dovoljna da od Milorada Dodika i SNSD-a krene salva optužbi prema Sarajevu kako se pokušava promijeniti izborna volja srpskog naroda u BiH. Optužbe su išle tako daleko da su se čak spominjale vreće pune glasačkih listića u veleposlanstvima SAD-a i Velike Britanije koje trebaju biti prebačene u prostorije SIP-a kako bi se osigurala pobjeda Jelene Trivić nad Miloradom Dodikom.

Sve je to nagnalo Dodika da otpočne novu salvu paljbe protiv međunarodne zajednice, pozivajući na prosvjede za obranu Republike Srpske te tvrdeći kako će iduće izbore u RS-u provoditi entitetska izborna komisija.

Kupnja glasova

Je li u Republici Srpskoj bilo izbornih prevara? U to uopće ne treba sumnjati. Postoje brojni dokazi o kupnji glasova, punim kutijama prije otvaranja izbornih mjesta te poništavanju pravovaljanih glasačkih listića. Jesu li navedene prevare mogle utjecati na konačni ishod izbora za predsjednika RS-a? Teško, to sam tvrdio nekoliko dana nakon održavanja izbora, a i sada ću elaborirati svoje tvrdnje. Naime, dosadašnja predsjednica RS-a Željka Cvijanović bila je na ovim izborima Dodikova kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Cvijanovićka je na koncu imala više glasova nego svi njezini protukandidati zajedno i uvjerljivo je postala članica Predsjedništva BiH. Nova članica Predsjedništva BiH je najbliža Dodikova suradnica, njegova najvjernija odvjetnica i čisti proizvod Dodika i SNSD-a. Dakle, logika kaže kako rezultati Cvijanovićke i Dodika ne bi smjeli, u konačnici, značajno odstupati. No pričekajmo još malo kako bi se i ova nedoumica riješila.

Nisu izbori potresli i dodatno podijelili samo Republiku Srpsku. Ni u Federaciji BiH politička situacija nije nimalo mirnija i jasnija nakon izbora. Već smo pisali kako je Christian Schmidt svojom odlukom o načinu popunjavanja Doma naroda Federacije BiH, koju je donio u izbornoj noći, potpuno zasjenio rezultate izbora.

Bošnjačka strana sasula je drvlje i kamenje na visokog predstavnika međunarodne zajednice. Napadi na Schmidta ne da ne popuštaju, nego svakim danom dobivaju na intenzitetu. Bošnjački jastrebovi tvrde da je Schmidt nametnutim rješenjima obesmislio održavanje izbora. Prema njima, on je, namećući pravila popunjavanja Doma naroda, ugradio HDZ u svaku buduću vladu Federacije. Tvrde kako jedino HDZ može doći do 11 ruku u Hrvatskom klubu Doma naroda Federacije BiH. Prava je istina kako je ovoj grupaciji jastrebova propao plan da, prema starom izbornom zakonu, dođu do šest ruku u hrvatskom klubu Doma naroda Federacije BiH i time potpuno izbace Hrvate iz vlasti na federalnoj i državnoj razini. Kada navedena grupacija govori o HDZ-u, oni zapravo govore o hrvatskom narodu koji nije pod kontrolom političkog Sarajeva. Za nekoliko godina možda HDZ ne bude dominantna politička opcija u hrvatskim županijama, ali ponovno će za bošnjačke jastrebove politička grupacija koja bude predstavljala Hrvate u većinski hrvatskim krajevima BiH biti predstavljena kao UZP poklonici i ustaše. Za njih, dobar Hrvat je samo onaj Hrvat koji istupa protiv Zagreba, Herceg-Bosne, HVO-a i veliča “građansku” BiH.

Najsmioniji među njima traže opoziv Schmidta, prijete novim prosvjedima i nemirima. Pokušavaju izlobirati međunarodnu osudu Schmidtovih odredbi. Komšićev DF već je od Ustavnog suda BiH zatražio ocjenu ustavnosti Schmidtovih nametnutih odredbi, a i SDA bi mu se uskoro mogao pridružiti. Međutim, u bošnjačkim redovima ima i onih koji razmišljaju hladne glave i koji znaju kako ih takva politika sve više udaljava od Europe. Pa tako The Bosnia Times piše kako je Komšić svojom politikom presjekao sve veze Bošnjaka s Europom, a Izetbegović je, pristajući slijepo uz Erdogana i Muslimansko bratstvo, pokidao veze Bošnjaka s arapskim svijetom. Među bošnjačkim jastrebovima, kao što su Reuf Bajrović i Emir Suljagić, već se spominje “moguća vanjskopolitička preorijentacija Bošnjaka” prema Kini, Rusiji, pa i Srbiji. Sve navedeno pokazuje kako u BiH još dugo neće biti mira te kako je Schmidt svojim rješenjima tek uspio, privremeno, zaustaviti ubrzanu dezintegraciju BiH. Nažalost, nastavak pogubne bošnjačke politike da potpuno ovlada drugim dvama naroda u BiH gotovo sigurno vodi u dezintegraciju te države. Hoće li se dezintegracijski procesi nastaviti i ubrzati ili će BiH ipak krenuti europskim putem, uvelike ovisi i o sastavu nove vlasti na federalnoj razini, ali i na državnoj.




Prijeteće poruke

Trenutno su sve opcije otvorene. Na federalnoj razini SDA radi sve kako bi ponovno ostao u vlasti s DF-om Željka Komšića. Prema HDZ-u, koji može birati partnera s bošnjačke strane, šalju prijeteće poruke ako ih odluče izbaciti iz formiranja nove vlasti pa tako poručuju da bi idući put oni mogli biti ti koji će izostaviti HDZ iz vlasti, misleći pritom na državnu razinu. Dosadašnja bošnjačka opozicija okupljena oko SDP-a, NIP-a i NS-a može sa strankama HNS-a komotno sastaviti vlast u Federaciji, na državnoj razini također je moguće formirati vlast. Prema jednom scenariju, na državnoj razini pridružio bi im se SNSD. S druge strane, postoje snažni međunarodni pritisci da se SNSD izbaci iz vlasti i da se vlast, na državnoj razini, formira bez Dodika, a s oporbom iz RS-a. Isto tako, postoje snažni pritisci na HNS da se u Federaciji formira vlast bez SDA i DF-a.

Ono što je sasvim sigurno jest to da će stav međunarodne zajednice biti presudan. Također, političari u BiH još su jednom dokazali kako izbori u ovoj državi nisu početak rješavanja problema, nego početak nastanka problema.




Autor:Željko Primorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.