Ilustracija / 7dnevno

BITKA SE VODI SAMO OKO STAROG I NOVOG RASISTA: Amerika bira između znanog zla i onog koje se ponovno nudi

Autor: Anri Paravić / 7dnevno

Problematični, čak i nasilni, izbori nisu ništa novo za Ameriku. 1968. godine jedan je od kandidata na izborima, Bobby Kennedy, ubijen. 1912. godine Teddy Roosevelt upucan je u prsa dok je držao predizborni govor u državi Wisconsin. Roosevelt je bio toliki frajer da je odradio govor do kraja i tek onda otišao u bolnicu. Izbori iz 1876. godine bili su tako blizu – samo jedan elektorski glas – da se o rezultatu raspravlja i dandanas. Izbore iz 2000. godine između Georgea Busha mlađeg i Ala Gorea morao je riješiti Vrhovni sud. No do danas Amerika nije vidjela ni jedne izbore u kojima nije bilo pobjednika i gubitnika. Ovo bi, kažu neki analitičari, zapravo mogli biti najproblematičniji, najneizvjesniji, a možda i najnasilniji izbori u povijesti Amerike.

Situacija je sve napetija iz dana u dan. Prije nekoliko dana, stvari su kulminirale člankom koji je objavio New York Post i koji će vrlo vjerojatno promijeniti budućnost Amerike – počevši od izbornih pravila, preko ozbiljnih ugroza Prvog amandmana američkog Ustava, pa sve do toga kako će društvene mreže morati kontrolirati sadržaj koji njihovi korisnici objavljuju.

Prije samog kraja predsjedničke utrke, nešto više od dva tjedna prije izbora, New York Post, slavni njujorški tabloid u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha koji je također vlasnik i konzervativnog Fox Newsa, objavio je dosad najskandalozniji članak o izbornim kandidatima. I ovaj se put skandal ne vrti oko aktualnog predsjednika Donalda Trumpa, koji je dosad već na sebe navukao sve skandale ovoga svijeta. Ne, ovaj se put skandal vrti oko njegova protukandidata, Joea Bidena.

Mnogo je razloga za kritiziranje Bidena. Sredinom devedesetih, kao senator, bio je jedan od autora zakona koji je izglasan u Clintonovoj administraciji, a koji je, prema riječima stručnjaka, “otvorio vrata masovnom osuđivanju crnaca i devastaciji njihovih zajednica”. Mogao bi se kritizirati i zbg vrlo čudnih odnosa koje ima s mladim curama i djecom, odnosa koji su često zabilježeni kamerama. No članak u New York Postu ne bavi se kritikom karaktera Joea Bidena, nego njegovim poslovnim odnosima i poslovnim odnosima njegova sina, Huntera Bidena.

Veliki pritisak

Mjesecima republikanci pokušavaju potegnuti vezu između Huntera Bidena, člana uprave ukrajinske energetske kompanije Burisme, i pritiska koji je Obamina administracija, dok je Biden bio potpredsjednik, vršila na ukrajinsku vladu, prijeteći im uskraćivanjem sredstava ako ne otpuste glavnog državnog odvjetnika. Državnog odvjetnika koji je, sasvim slučajno, istraživao vodstvo Burisme zbog navodne korupcije. A sada je članak u New York Postu uspio povući tu vezu.

U članku naslovljenom “Bidenovi tajni e-mailovi”, novinari Posta objavljuju fotografije, dokumente i prepiske skinute s laptopa Huntera Bidena, koji dokazuju da je Biden koristio svoju poziciju potpredsjednika kako bi sinu osigurao posao. Kako otkrivaju e-mailovi između Huntera Bidena i njegovih ukrajinskih kolega, Huntera su nekoliko puta Ukrajinci ispitivali kako bi mogli iskoristiti njegov “politički utjecaj” da pomognu Burismi, ali su i zahvaljivali na sastancima koje je Hunter organizirao s Joeom Bidenom. Dapače, e-mailovi potvrđuju da se Biden sastao s Vadimom Požarskim, savjetnikom predsjednika uprave Burisme, te se iz prepiske daje zaključiti kako su svi Burismini problemi riješeni. Nekoliko dana nakon što se taj sastanak navodno održao, Biden je zauzeo vrlo oštar stav prema ukrajinskoj vladi, zahtijevajući ostavku državnog odvjetnika ili im Amerika neće isplatiti financijsku pomoć.

Bitka za informacije

Ovu priču demokrati negiraju od samog početka. Prije Postove objave tvrdili su da je Trumpova izmišljotina. Nakon što su dokumenti objavljeni, Bidenov izborni stožer izdao je priopćenje kako ne postoje službene bilješke da se sastanak između Bidena i Požarskog ikada odvio, no čovjek bi i očekivao da ne postoji službena bilješka o sastanku na kojem se dogovara politički pritisak jedne države na drugu kako bi se odustalo od istrage korupcije u kompaniji u kojoj radi sin potpredsjednika one prve države. New York Times i Washington Post požurili su se stati u obranu Bidena pa su tako objavili članke u kojima tvrde da nisu u mogućnosti nezavisno provjeriti tvrdnje iz Postova članka te su čak citirali neimenovane članove redakcije New York Posta koji tvrde da ni sami nisu sigurni je li Post imao dovoljno dokaza da objavi priču – dokumenti i fotografije s Bidenova osobnog računala očito nisu dovoljan dokaz.

Mnogi su mediji napali i vjerodostojnost izvora podataka. Naime, New York Post je za hard disk s kompromitirajućim sadržajem prvi put doznao od Stevea Bannona, bivšeg savjetnika Donalda Trumpa koji je sada pod optužbama za prevaru. A sam hard disk dobili su od Rudyja Giulianija, predsjednikova osobnog odvjetnika. Kada su ga novinari pitali zašto je dokumente dao Postu, a ne nekim “ozbiljnijim novinama”, Giuliani je rekao da podatke “nitko drugi nije htio uzeti, a oni koji su ih htjeli uzeti rekli su da će potrošiti sve vrijeme ovog svijeta kako bi dokazali da to nije istina”.

Veliki problemi

Da bi dokazali da to nije istina, kritičari Posta pokušali su opovrgnuti istinitost dokaza. Tvrde, naime, da se sve čini malo pretjerano jednostavno. Laptop je Giulianiju predala tvrtka koja se bavi popravkom računala nakon što je laptop dobila na servis od Bidena, koji se nikada nije pojavio po svoje računalo. Čak ni nakon opetovanih poziva i zamolbi da podmiri račun za popravak. Kako se ovaj nije javio, tvrtka je laptop prodala dalje, i to Giulianiju. Mnogi tvrde da je takvo objašnjenje potpuno nemoguće te da to dokazuje kako su svi dokumenti potpuno izmišljeni. Mali problem je što je servis računala u javnost pustio potvrdu o primitku laptopa koju je Biden osobno potpisao te što se na računalu nalaze i brojni osobni dokumenti i fotografije koje bi bilo gotovo nemoguće lažirati.

Kada je postalo sasvim jasno da je Biden stariji u vrlo velikim problemima i da ga mediji ne mogu previše izvući, dogodilo se nešto što baš nitko nije mogao očekivati. Twitter je blokirao objavu Trumpova izbornog stožera koja je spominjala članak iz Posta. Vrlo brzo su počeli blokirati sve objave koje su spominjale članak. Nije prošlo ni nekoliko sati, pridružio im se i Facebook u tome, a članak je bilo gotovo nemoguće pronaći na Googleu. U kratkom vremenu, društvene mreže i internetski pretraživači pokazali su kako efektno mogu blokirati pristup sadržaju koji im ne odgovara. Što samo po sebi nije problem kada pokušavaju blokirati lažne vijesti, dječju pornografiju ili opasne konspiracije. No ovdje je bila riječ o članku koji su objavile legitimne novine, članku koji je potkrijepljen izjavama i dokumentima, članku koji su društvene mreže odlučile potpuno blokirati samo zato što ne odgovara njihovim političkim uvjerenjima ili željama tko bi trebao pobijediti na izborima.

Boj mumija

Ovo bi mogao biti potpuni kraj slobode govora u Americi, narušavanje najvažnijeg od svih amandmana koji su dodani njihovu Ustavu. Čak i da nije, čak i da su društvene mreže naučile iz ovog primjera da nije dobro cenzurirati legitimne novinarske izvore, moglo bi im se vrlo lako obiti o glavu ako Trump dobije izbore. Već mjesecima predsjednik najavljuje veliku borbu protiv društvenih mreža kako bi ih okarakterizirao kao javne servise, a ne privatne tvrtke, te bi tako mogao potpuno zabraniti bilo kakav oblik cenzure.

Šefovi Twittera, Facebooka, ali i mnogih medija, zasad se ne brinu toliko za to. Naime, predizborna kampanja pretvorila se u totalni – u nedostatku bolje riječi – shitshow. Kaos, vrijeđanje kandidata i opća histerija obilježile su svaki dan ove predizborne kampanje. Ovo je samo mali dio ludosti koje se vrte oko Trumpa: najprije se razbolio, zarazio koronavirusom, pa to nikome nisu rekli, pa je onda takav bolestan išao okolo po predizbornim skupovima, pa je tvrdio da bolest nije ništa ako je on može preboljeti, pa se uvrijedio jer mu nisu dopustili da dođe na debatu, pa je organizirao gostovanje na televiziji taman u isto vrijeme kada je i Biden gostovao, pa je najavio obračun sa svima ako izgubi izbore, pa je zaprijetio guverneru Floride da će ga najuriti s tog mjesta (na koje je izabran) ako mu izgubi tu vrlo bitnu državu, pa je obećao da neće priznati rezultate izbora ako izgubi, pa se zakleo da će rezultate gurati na Vrhovni sud ako treba. S druge strane, Biden je prolazio relativno neokrznut. Sve dok se nije otkrilo da je manipulirao geopolitičkim prilikama kako bi sinu sredio bolji posao. Stvari se sada toliko otimaju kontroli da su organizatori predsjedničkih debata najavili da prvi put u povijesti uvode gumb kojim će kandidatima gasiti mikrofone kako se ne bi svađali.

Sumnjivo vodstvo

Demokrati sada ne žele ništa prepustiti slučaju. Biden vodi u predizbornim anketama, no i prethodne su izbore vodili u anketama pa vidimo kako je to završilo. Zato se sada guraju gdje god mogu, čine što god mogu i manipuliraju čime god mogu. Osim što pokušavaju voditi narativ kako njima odgovara, sa sjajnim predizbornim oglasima u kojima Trump ispada totalna budaletina, koriste i utjecajne javne ličnosti kako bi navijali za Bidena. Opet, to je i Clinton imala na prošlim izborima, no nije joj puno moglo. Zato su sada na svoju stranu dobili veliku većinu medija, ali i društvenih mreža pa tako mogu blokirati svaki spomen Bidenovih nedjela. Istovremeno su Facebook i Instagram blokirali više od 2,2 milijuna političkih oglasa koji idu u korist Trumpu, tvrdeći da se radi o stranom miješanju u američke izbore. Naravno, tu su i Kina, Rusija i Iran, za koje američke obavještajne službe tvrde da imaju veliki interes da Trump ponovno dobije izbore kako bi mogle nastaviti s dezintegracijom vjere u američku superiornost i preuzeti ulogu globalnog lidera. Za Trumpa navija i standardna postava svjetskih desničara – mađarski Orban, brazilski Bolsonaro, pa čak i slovenski Janša.

Trump itekako ima razloga biti zabrinut za nastavak svog predsjedništva. Više od 18 milijuna ljudi u Americi već je glasalo na izborima. Amerikanci imaju mogućnost glasati poštom mjesec dana prije službenog dana glasanja. Mogu to učiniti ako imaju dobar razlog zbog kojeg neće moći glasati na sam dan, a Trump je vrlo rano prepoznao tu mogućnost glasanja kao svoju najveću prijetnju. Mjesecima tvrdi da će glasanje poštom biti podložno velikim prevarama, pokušavajući to glasanje ili sada zabraniti ili pripremiti teren za osporavanje izbora kasnije. Iako ne postoje dokazi da se više vara na glasanju putem pošte, Trump zna da ljudi koji glasaju ranije ne samo da uglavnom glasaju za demokrate nego i imaju prilike vidjeti sve njegove potpune ludosti u kampanji.

Biden vodi baš u svim relevantnim anketama. Po onoj Guardianovoj vodi za 17 posto, u onoj koju je proveo CNN vodi 16 posto, a onoj koju su zajedno radili NBC i Wall Street Journal vodi za 11 posto. Posljednji predsjednik koji je toliko gubio u anketama od izazivača bio je George Bush stariji, koji je izgubio izbore. No ankete su davale i ogromnu prednost Trumpovoj prošloj protukandidatkinji pa je na kraju Trump ipak postao predsjednik. Učinio je to iako je Clinton dobila popularni glas, i to tako da je ciljano pokušavao osvojiti savezne države u kojima je mogao preokrenuti sentiment prema sebi i osvojiti većinu elektorskih glasova. No sada su stvari malo drugačije – Biden vodi i u svim tim državama.

Strah i nevjerica

“Trumpa će masakrirati”, tvrdi za Guardian Joe Walsh, bivši kongresnik koji se neuspješno suprotstavio predsjedniku u ovogodišnjim internim izborima u republikanskoj stranci. “Mislim da ćemo znati na večer izbora da je izgubio. Republikanci će izgubiti Senat. Ovo će vjerojatno biti izbori s najvećom izlaznosti u posljednjih sto godina i potpuno će potući sve republikance”, kaže. I moguće je da je u pravu jer Trump uvjerljivo gubi potporu u demografijama koje su mu prije jamčile pobjedu. Jedno su umirovljenici, koji su mu jamčili pobjedu u Floridi, a sada se okreću protiv njega zbog njegove reakcije na koronakrizu koja najviše utječe upravo na tu populaciju, a drugo su kućanice iz predgrađa koje su prije stajale uz Trumpa, ali im sada idu na živce njegov isprazni mačizmom i vulgarni ispadi.
Aktivisti sa strepnjom očekuju prvi utorak u studenome, tradicionalni dan kada Amerikanci glasaju. Zabrinjava ih što Trump uporno tvrdi da će zadržati predsjedništvo pa makar morao sve gurati na Vrhovni sud. “Svakim tvitom i obećanjem da neće priznati rezultat izbora, Trump pokušava u demokraciju uvesti kaos i strah. To je jedino na što može igrati. No mi smo spremni. Gurat ćemo ovo do kraja”, kaže za Guardian aktivistkinja Sarah Dohl.

Postoji ozbiljna mogućnost da će Trump na dan izbora naprosto proglasiti svoju pobjedu i natjerati Vrhovni sud, na kojem je veći broj konzervativnih sudaca, da se bavi rezultatima. To ne samo da bi bacilo cijelu Ameriku u krizu demokracije koju nikada nije vidjela nego bi se i oduljilo mjesecima, mjesecima u kojima bi društveni neredi izbili na ulicama između militantnih podržavatelja obojice kandidata, a internet bi preplavio fake news i konspiracije s obje strane.

No, demokrati kažu da imaju plan kako riješiti taj problem – tako da Biden pobijedi s toliko velikom prednošću da čak ni Trump ne može tvrditi da su rezultati preblizu i da o njima mora odlučiti Vrhovni sud. Takav je scenarij gotovo nemoguć pa će ovo biti vrlo zabavna jesen u Americi.

Autor:Anri Paravić / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.