Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ANUŠIĆ U SVOJEM KABINETU ZAPOSLIO KONOBARA: Župan zavladao Slavonijom kao nekoć Branimir Glavaš

Autor: Iva Međugorac / 7dnevno

Otkako je ušao u Predsjedništvo HDZ-a na neizvjesnim unutarstranačkim izborima, osječko-baranjski župan Ivan Anušić u javnosti se sve rjeđe pojavljuje. Unatoč tome, u njegovu kraju sve se više govori o nadolazećim lokalnim izborima, za koje se u vladajućoj stranci intenzivno pripremaju. Kandidat za HDZ-ova osječkog župana ostaje Anušić, koji je povjerenje šefa Andreja Plenkovića opravdao na parlamentarnim izborima, na kojima je vješto i uspješno konkurirao Domovinskom pokretu Miroslava Škore, a da mu je Plenković na tom angažmanu i više nego zahvalan, potvrdilo se tijekom formiranja nove vlade, kada je na inzistiranje slavonskog HDZ-a u Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova došla Anušićeva suradnica i prijateljica Nataša Tramišak. Nova ministrica samo je jedna od nagrada koje će Anušić dobiti od Plenkovića, on je, tvrde upućeni, novo lice umjerenog HDZ-a te se premijer rado s njime sastaje i uvodoljava njegovim zahtjevima, stoga bi Anušićevi kadrovi mogli zasjesti i u neke državne tvrtke, a njemu su posebno zanimljive one koje se bave energetikom, ali i tvrtke poput Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda. Dok se HDZ-ov kandidat za župana zapravo već zna, u vladajućoj stranci u dilemi su oko toga tko bi mogao biti njihov kandidat za osječkoga gradonačelnika. Plenković po svaku cijenu u svibnju iduće godine želi osvojiti velike gradove, a Osijek je u tom kontekstu posebno izazovan jer HDZ u tom gradu godinama nije imao ni adekvatnog ni atraktivnog kandidata.

Ništa mu ne zamjera

Na nadolazećim izborima svojeg kandidata mogao bi imati Škoro, a u Osijeku se govori i o nizu drugih nezavisnih kandidata koji pretendiraju na gradonačelničku fotelju. HDZ raspolaže mladim Ivanom Radićem kojemu Anušić nije pretjerano naklonjen te dovodi u pitanje njegov potencijal, a ni Plenkoviću se ne čini kao neka prepoznatljiva karika pa u vladajućoj stranci intenzivno tragaju za nekim tko bi im mogao osigurati pobjedu u “slavonskoj metropoli”. Dok se u stranci traga za adekvatnim i prepoznatljivim kadrovima, u osječkoj županiji traga se za konobarima, i to na takav način da su se Slavonci zapitali osniva li i njihov župan kakav tajanstveni klub nalik na onaj u kojem se na poziv Dragana Kovačevića okupljala društveno-politička elita koja je u zagrebačkoj Slovenskoj ulici uživala u iću i piću u vrijeme kolektivne karantene. Bilo kako bilo, na ovu pošalicu Slavonce je nagnao natječaj za posao u Osječko-baranjskoj županiji koji je objavljen sredinom rujna. U tom oglasu stoji kako Županija zapošljava matičare, savjetnike, stručne suradnike i referente, što nije čudno, no u u tom natječaju stoji da Županija zapošljava i dva konobara. Jedan bi služio u pododsjecima, a drugi bi radio samo u županovu kabinetu. Tako Slavonci zaključuju da u županovu kabinetu ima puno posla kad je jedan konobar namijenjen samo za njega. Podaci državne revizije otkrivaju kako Anušić u kontinuitetu povećava birokraciju u županiji koju vodi. Primjera radi, u 2018. rashodi za zaposlene u županiji porasli su sa 29,3 milijuna kuna, koliko su iznosili u 2017., na 30,7 milijuna kuna, a kako Županija zapošljava novih 66 djelatnika, očekuje se da bi i rashodi opet mogli porasti. Rashodi za plaće u županiji lani su iznosili nešto više od 28 milijuna kuna, dok bi u ovoj godini mogli premašiti 50 milijuna kuna jer je Osječko-baranjska županija s prvim danom ove godine preuzela djelatnike Ureda državne uprave, i to na inicijativu donedavnog ministra uprave Ivana Malenice, kojega je u novoj vladi dopalo i Ministarstvo pravosuđa. Anušić, a po svemu sudeći ni Plenković, s ovim natječajima i troškovima nemaju problema, a to se potvrdilo i tijekom posljednjeg Plenkovićeva posjeta Slavoniji, gdje se premijer pohvalio uspjesima projekta kroz koji se europskim novcem realiziraju brojni poslovi u ovome kraju. Premijer je uvjeren da je najvažnija karika tog njegova projekta upravo Anušić, čiji tim smišlja i provodi projekte, za što se okružio ljudima koji rade na povlačenju tih europskih sredstava. Da Plenković nema zamjerki na račun župana i potpredsjednika svoje stranke, potvrđuju i u HDZ-u te tvrde kako je Anušić nakon parlamentarnih izbora potvrdio da je vladar Slavonije, a zahvaljujući statusu kakav je nekoć uživao Branimir Glavaš, Anušić je osigurao svoju poziciju u stranačkoj hijerarhiji pa stoga premijera Plenkovića bez zadrške može kontaktirati u svakom trenutku.

Velike ambicije

U prilog tome ide i više od 23 tisuće preferencijskih glasova koje je osvojio na srpanjskim izborima, no upućeni svjedoče da taj rezultat uz ostalo može zahvaliti i potpunoj kontroli nad lokalnim medijima u Slavoniji. Njegova županija uz ostalo financira Osječku televiziju na kojoj se u jeku kampanje za parlamentarne izbore počela prikazivati “Budnica” Marka Ljubića. Župan, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i potpredsjednik stranke, sve je to u jednom Ivan Anušić, čovjek koji živi svoj politički san – od načelnika Antunovca iz kvote Đapićeva HSP-a dogurao je do najutjecajnijeg slavonskog političara, priklanjajući se pravodobno Andreju Plenkoviću i njegovu timu. Upućeni tvrde kako Anušićeve ambicije na ovoj lokalnoj razini neće stati, ali za razliku od mnogih drugih političkih naivaca, on je netko tko svoju karijeru gradi postupno, nije sklon istrčavanjima, tempira i promišlja svaki svoj korak i svaki potez. Kamo će ga to u konačnici odvesti, tek će se vidjeti, no bez obzira na to, jasno je da strategiju ima, a doda li se toj strategiji Plenkovićeva potpora, evidentno je da za Anušića prepreke ne postoje.

Autor:Iva Međugorac / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.