euhdz.hr

Zdravka Bušić, životopis

Autor: dnevno.hr

Zdravka Bušić bila je zastupnica u Hrvatskom saboru u dva mandata od 1995. do 2003. godine. Od 2004. do 2011. godine radila je kao savjetnica za informatizaciju u Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Nalazi se kao peta na listi HDZ-a za Europske parlamentarne izbore 2013. godine.

Osobni podaci: Zdravka Bušić

Mjesto i datum rođenja: Imotski, 6. rujna 1950.

Adresa: Divka Budaka 1d, 10 000 Zagreb

E-mail: [email protected]

Mob: 098 172 61 43

Zdravka Bušić, rođena u Imotskom. Diplomirala je politologiju, magistrirala je informatiku i bibliotekarstvo u Clevelandu, SAD. Savjetnica za informatizaciju u Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Zastupnica u Hrvatskom saboru u dva mandata, te predsjednica Odbora za međuparlamentarnu suradnju i potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku. Dugogodišnja savjetnica i ravnateljica arhiva u Uredu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Odlikovana Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom i Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski.

Školovanje:

– 1981. – završila poslijediplomski studij bibliotekarstva i informatike na Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SAD, te stekla zvanje magistra znanosti na temu: Osnove upravljanja informacijama i informacijskim uslugama u sveučilišnim knjižnicama.

– 1979. – diplomirala političke znanosti s cum laude na Cleveland State University, Cleveland, Ohio, SAD.

– Tijekom studija: Izvrsna studentica i dobitnica više dekanovih i rektorovih nagrada.

– Osnovnu školu pohađala u zapadnoj Hercegovini. Srednju školu pohađala u Splitu do 1967. godine. Školovanje nastavila u Beču, Austrija, zatim u Sjedinjenim Američkim Državama, te u Clevelandu, Ohio završila gimnaziju.

Radno iskustvo:

2004. – 2011.

– savjetnica za informatizaciju u Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu,

– voditeljica Središnjeg projektnog tima za implementaciju integriranog knjižničnog sustava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, knjižnicama fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te znanstvenih instituta.

1995. – 2003.

– zastupnica u Hrvatskom saboru u dva mandata,

– predsjednica Odbora za međuparlamentarnu suradnju, potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku, zamjenica voditelja izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, članica izaslanstva Hrvatskog sabora u Interparlamentarnoj uniji, te članica Pododbora za suradnju s Europskim parlamentom – u prvom mandatu;

– potpredsjednica Odbora za međuparlamentarnu suradnju, te članica izaslanstava Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Interparlamentarne unije i Pododbora za suradnju s Europskim parlamentom – u drugom mandatu;

– potpredsjednica Odbora za migracije, izbjeglice i demografiju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i izvjestiteljica nekoliko izvješća za Parlamentarnu skupštinu,

– sudjelovala u aktivnostima Kršćanskih demokrata (Europske pučke stranke) unutar Vijeća Europe.

1990. – 1995.

– savjetnica i ravnateljica arhiva u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske,

– sudjelovala u brojnim humanitarnim aktivnostima i ad hoc odborima za vrijeme Domovinskog rata.

1981. – 1990.

– voditeljica katalogizacije i arhivistica u povijesnom institutu Western Reserve Historical Society, Cleveland, Ohio, te sveučilišnim knjižnicama Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio i Oberlin College, Oberlin, Ohio, SAD.

Strani jezici:

engleski i njemački

Odlikovanja:

– Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom

– Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske

– Spomenica domovinske zahvalnosti

– Spomenica Domovinskog rata

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.