Znanstvenici proučavaju jedinstveni slučaj ‘neustrašive žene’

Autor: P.R.

U magazinu Current Biology objavljena je studija o ženi koja ne osjeća nikakav strah u različitim opasnim situacijama iako može osjećati druge emocije, a navedena je kao i prva osoba kod koje je ikada zabilježena ta pojava.

Žena koja ne može osjetiti strah zbog nedostatka jedne od struktura u mozgu, mogla bi pomoći znanstvenicima u otkrivanju lijeka za posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

U magazinu Current Biology objavljena je studija o ženi koja ne osjeća nikakav strah u različitim opasnim situacijama iako može osjećati druge emocije, a navedena je kao i prva osoba kod koje je ikada zabilježena ta pojava.

Potpuno odsustvo straha kod žene kada se izloži okruženju opasnih paukova, gledanju horror filmova i posjeti ‘ukletim kućama’, znanstvenici sa sveučilišta u Iowi opravdavaju nedostatkom određene strukture u mozgu, amigdale.

Amigdala je velik sklop jezgara u kojima dolazi do integracije specifičnih osjetnih informacija kojima se daje adekvatna emocionalna važnost i kontekst, a pokusi izvedeni na životinjama pokazali su da njeno uklanjanje bića čini neustrašivima (ili možda nesvjesnima opasnosti?). No, do susreta sa neimenovanom jedinstvenom ženom nedostatak amigdale nikad nije proučavan u ljudi.

Ravnodušna i na prijetnje nožem i vatrenim oružjem

Žena je u djetinjstvu doživjela strah stoga na osnovi sjećanja može procijeniti koliko bi joj neka situacija, kao odrasloj osobi, mogla donijeti opasnosti. Ipak u situacijama poput prijetnje nožem ili držanja na nišanu nije mogla procijeniti stupanj opasnosti. Stoga, u takvim situacijama ostala je potpuno ravnodušna.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Iowi promatrali su i snimali njene reakcije u situacijama koje bi kod većine ljudi izazvale strah. U tu je svrhu gledala horror filmove, posjećivala zloglasne uklete kuće, i trgovine s egzotičnim kućnim ljubimcima u kojima je držala opasne zmije i bila zamoljena da drži tarantulu. U nijednoj situaciji žena nije pokazala strah, iako joj ipak, zbog opasnosti od ugriza, nije dozvoljeno da u ruci drži pauka.




– Zapravo je prevagnula znatiželja – odgovorila je žena kad su je upitali zašto je dirala stvari za koje je znala da su opasne.

Znanstvenici se nadaju da će uz pomoć proučavanja ovog jedinstvenog slučaja shvatiti kako mozak ‘proizvodi’ strah što bi moglo biti korisno za pacijente koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja, kao što su vojnici izloženi ekstremno stresnim situacijama.




Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.