Ne budite ‘rob čašice’ – ni u osami ni u društvu!

Autor: dr. Ivo BELAN

Pokušajte malo drukčije organizirati svoj život - izbjegavate vrijeme i mjesta gdje pijete najviše

Veći dio alkohola kojeg popijete brzo se resorbira i ulazi u krvnu cirkulaciju. Gotovo cijela količina alkohola mora “sagorjeti” u jetri, a ostatak se izluči ili znojem ili mokraćom. Koncentracija alkohola u tijelu ovisi o tome koliko čovjek pije, je li mu želudac prazan ili ne, o njegovoj visini, tjelesnoj težini, dobi i spolu. Ako je osoba manja ili lakša ili mlađa, te ako nije naviknuta na alkoholna pića, alkohol lakše na nju djeluje.

Pijenje može neke osobe učiniti veselima i razgovorljivima, druge pak tihima i nesretnima. Ali vrijedno je zapamtiti da alkohol nije stimulans, usprkos tome što mnogi ljudi u to vjeruju. On je depresivno sredstvo u smislu da deprimira određene moždane funkcije. To znači da alkohol utječe na vaše prosuđivanje, samokontrolu i koordinaciju – dakle povećava šanse da se dogodi neka nesreća, nezgoda, ili da se izložite nepotrebnim rizicima i poduzmete nešto na način na koji inače ne bi poduzeli – primjerice, rizičniji seks.

Prekomjerno pijenje alkoholnih pića uzrokuje mamurluk. Dehidracije je također jedan od problema. Alkohol ima sklonost da izvlači vodu iz tjelesnih stanica.

Dugotrajni štetni učinci

Ako jetra mora imati posla s previše alkohola kroz niz godina, doživi oštećenje.

Prekomjerno pijenje alkoholnih pića može uzrokovati želučana oboljenja (upala sluznice, krvarenje i čir), psihička oboljenja (depresija i dr.), visoki krvni tlak, nedostatak vitamina, seksualne poteškoće, oštećenje mozga i nervnog sustava (bolovi u rukama i nogama), upalu jetre (hepatitis), cirozu (permanentne ožiljkaste promjene na jetri), rak usta, ždrijela i jednjaka.

Alkoholu nedostaju osnovne hranjive tvari i vitamini. Ali nabijen je kalorijama koje odlaze ravno u krvnu cirkulaciju. Pola litre piva sadrži 180 kalorija!

Sposobnost za vožnju motornih vozila “načeta” je već nakon popijenih jednog ili dva pića. Alkohol je jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća. Na mlade ljude alkohol djeluje brže nego na starije. Dobro je držati na umu da samo protok vremena može ukloniti alkohol iz krvne cirkulacije (nikakva šalica ili dvije crne kave radi „bistrenja“ glave ne može to učiniti!).

Kako promijeniti navike pijenja?

Evo nekoliko savjeta medicinskih stručnjaka ako poželite promijeniti svoje navike pijenja:

Povremeno odaberite pića s malim sadržajem alkohola ili bez alkohola. Piće nije neophodno da biste se zabavili.

Ako već pijete navečer, rasporedite to pijenje ravnomjerno tijekom večeri, a ne da u kratkom roku puno toga popijete.

Pokušajte malo drukčije organizirati svoj život, tako da izbjegavate vrijeme i mjesta gdje pijete najviše.

Ako pijete s drugim ljudima koji redovno plaćaju runde jedni drugima, vrlo lako možete završiti da popijete više nego želite. Pokušajte piti sporije, tako da se možete izvući u kojoj rundi!

Ako osjetite da ćete popiti više nego što želite, poduzmite namjerno neko odlaganje. Otiđite negdje kroz 10 do 15 minuta, kažite sebi: „Mogu kontrolirati svoj vlastiti život.“ Razumljivo da možete.

Držite na umu da vas to što ste pijani ne čini višim, bogatim, jakim, atraktivnim, pametnim, duhovitim, emancipiranim, a niti seksi!

Autor: dr. Ivo BELAN
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.