Marko Jurinec/PIXSELL

Crni  kim i karcinom

Autor: Zdravlje

Utvrđeno je da je crni kim naročito koristan kod agresivnih oblika tumora koji se šire pomoću tumorske angiogeneze i imaju tendenciju prema metastaziranju

Velik dio istraživanja u svijetu posvećen je djelovanju ulja crnog kima na tumorske stanice. Pokazalo se da crni kim može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer zahvaljujući njegovu djelovanju tijelo jača vlastitu sposobnost samoobrane.

Prvo značajnije ispitivanje djelovanja ulja crnog kima na prevenciju od tumora izveli su znanstvenici u „Cancer Immuno-Biology Laboratory“ u Južnoj Karolini. Ustanovljeno je da će zdrav imunološki sustav prepoznati i uništiti kancerogene stanice prije nego što tumor može ugroziti pacijenta. Ulje crnog kima djeluje kao imunomodulator, dakle potiče postizanje ravnoteže u svim sustavima, uključujući i imunološki sustav. Isto tako, utvrđeno je da je crni kim naročito koristan kod agresivnih oblika tumora koji se šire pomoću tumorske angiogeneze i imaju tendenciju prema metastaziranju.

Znanstvenici u “Kimmel Cancer Center” u Filadelfiji su ustanovili da timokinon, jedan od sastojaka crnog kima, zaustavlja rast tumorskih stanica kod karcinoma gušterače, te ih uništava pojačavajući proces apoptoze (programirane smrti stanica).  U tom smislu, timokinon kao kemopreventivno i kemoprotektivno sredstvo može pomoći pacijentima koji su podvrgnuti kemoterapiji, kao i osobama visokorizičnima za karcinom.

Ulje crnog kima također znatno smanjuje štetni učinak zračenja kod radiološke terapije. Tijekom zračenja dolazi do stvaranja kisikovih slobodnih radikala koji oštećuju stanice, te posljedice mogu biti: oštećenje kože, edemi, ožiljci, fibroze itd. Studije su pokazale da će uzimanje ulja crnog kima pomoći u prevenciji tih posljedica.

Savezna uprava za kontrolu lijekova i hrane SAD-a je 1996. godine odobrila upotrebu ulja crnoga kima u tretmanima kancerogenih bolesti za sprječavanje neželjenih učinaka kemoterapije i jačanje imunološkog sustava organizma.
Uzima li se 3 puta na dan po čajna žličica ulja crnog kima, olakšat će se i umanjiti neželjeni učinci kemoterapije, a tijelo potaknuti da jača vlastitu sposobnost samoobrane.Također se preporuča i osobama koje su rizične na karcinom (postoji obiteljska povijest bolesti, te mogući nasljedni faktor) da preventivno konzumiraju crni kim, i to 20 kapi iza jela, tri puta na dan.
Važno je znati da do potpunog djelovanja ulja crnog kima dolazi tek nakon od 8 do 12 tjedana redovnog konzumiranja.

Crni kim kod kolesterola i dijabetesa

Glavni razlog ljekovitosti crnog kima je u sadržaju nezasićenih masnih kiselina, koje vraćaju ravnotežu lipidima i sprječavaju upalne procese u krvnim žilama. Kod povišenog kolesterola terapija se provodi s različitim ljekovitim biljkama koje djeluju na organizam na različite načine (potiču izlučivanje žuči, djeluju na probavni sustav, smanjuju sintezu kolesterola itd.).

Ulja koja se obvezno uzimaju tijekom cijelog tretmana, a nastavljaju se uzimati i duži period nakon toga, su ona s nezasićenim masnim kiselinama, omega 3 i omega 6 kiselinama. Ulje crnog kima sadrži oko 24 posto jednostruko nezasićenih i 58 posto višestruko nezasićenih masnih kiselina. Jedna je studija pokazala da uzimanje ulja crnog kima (30mg/kg/dan -oko pola žličice na dan – tijekom 20 tjedana) snižava LDL kolesterol s 12,7 na 8,5, a povisuje HDL sa 41,7 na 83,42.

U narodnoj se medicini biljno ulje crnog kima koristi i kod dijabetesa. Utvrđeno je da povećava izlučivanje inzulina iz beta-stanica gušterače, te bi se iz tog razloga moglo koristiti u tretmanu dijabetesa i dijabetičke osteopenije (gubitka koštanih minerala).

Uzimanje ulja crnog kima (400mg/kg/dan – otprilike 2 žličice tri puta na dan) smanjilo je koncentraciju glukoze u krvi s 21,7mmol/l na 9,9mmol/l nakon 4 tjedna terapije.

Antiparazitno i protugljivično djelovanje

Ulje crnog kima testirano je na gljivicama koje uzrokuju različite dermatofitoze (Tinea pedis, T. corporis, T. capitis, T itd.), odnosno gljivične infekcije na koži, noktima, vlasištu… Pokazalo se vrlo djelotvornim i opravdava tradicionalnu uporabu kod gljivičnih oboljenja. Za potpuni učinak, preporuča se dermalna i oralna primjena. Kod dermale primjene, sugerira se i korištenje eteričnih ulja protugljivičnog djelovanja  (čajevac, palmarosa, metvulja i sl.) u kombinaciji s uljem crnog kima.

Dokazano je i djelovanje ulja crnog kima protiv citomegalovirusa (CMV),  virusa koji uzrokuje vodene kozice, infekcioznu mononukleozu i herpes simpleks.

Dermalna primjena ulja crnog kima

Uz oralnu primjenu, nikako ne možemo zanemariti niti izrazitu ljekovitost ulja crnog kima kod dermalne primjene. Kao i ostala ulja s visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselina (poput noćurka ili boražine), ulje povoljno djeluje na kožne probleme poput ožiljaka, strija, ekcema, psorijaze, neurodermitisa, akni, rozacee, seboroičnog dermatitisa.

Crni kim dobro njeguje suhu i ljuskavu kožu. Smatra se da sprječava nastajanje bora, a postojeće sitnije bore će umanjiti svakodnevnom upotrebom. Naročito je pogodan i za osjetljivu kožu sklonu crvenilu i upalama, jer je njeguje i umiruje, te djeluje protuupalno.

Ako se sagleda ovaj popis indikacija korištenja ulja crnog kima, i uzevši u obzir da se i dalje istražuje njegovo djelovanje na razne aspekte ljudskog zdravlja, odgovor se sam nameće – zaista, crni kim liječi sve.

Naime, čak je i islamski je prorok Muhamed u svojoj čuvenoj knjizi “Hadith” napisao: “Crni kim liječi sve bolesti, osim smrti.” Crni kim od davnina glasi kao sve-lijek; u grobnici faraona Tutankamona pronađene su bočice ulja crnoga kima, a Kleopatra i Nefertiti su  njime njegovale svoju kožu.

Već tri tisućljeća crni kim sazrijeva u vodom oskudnom okolišu i daje ulje izvanrednog kemijskog sastava. Kaže se da za svaku bolest u prirodi postoji lijek, ali ipak najveći saveznik u održavanju zdravlja i ozdravljenju su naša vlastita tijela.

Ulje crnog kima pomaže našim tijelima da ispravno funkcioniraju, usprkos svemu što moderan i ubrzan život čini toj finoj ravnoteži organizma toliko potrebnoj za zdravlje. A uravnoteženi organizam može izliječiti sve.

Autor: Zdravlje
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.