wikipedia

Zabolio vas je zub? Ne očajavajte odmah, ovo je prva pomoć!

Autor: P.A.

Dok čekate stomatologa da vam odgovori na poziv, možete ublažiti bol raznim kućnim lijekovima

Ukoliko vas bole zubi, utoliko je to znak karijesa, infekcije ili neke druge upale u zubu ili desnima. Dok čekate stomatologa da vam odgovori na poziv, možete ublažiti bol raznim kućnim lijekovima. A ako ih nastavite prakticirati, čak možete i smanjiti rizik od daljih tegoba sa zubima.

Prevencija:

Želite zdrave zube? Onda ih morate redovno prati manje tri puta dnevno. Najbolje bi bilo ako možete poslije svakog obroka. Upotrebljavajte zubni konac da uklonite čestice i plak između zuba.

Preporuča se i manje uzimanje namirnica koje stvaraju plak i povećavaju kiselinu u ustima. Osim toga, smanjite preveliku kiselinu u ustima nakon jela, i to pranjem zuba ili završite objed prirodnom antacidnom hranom kao što je koštuničavo voće ili sir. Preporuča se i mućkanje vode u ustima koje može ukloniti ostatke.

Običan čaj obiluje fluorom koji je mineral koji sprečava kvarenje zuba. Čaj sadrži i tanine koji se bore protiv bakterija.

Liječenje:

Boli vas zub ili su vam desni bolne i otečene? Kako biste ublažili bol od apscesa, stavljajte topli oblog na pet minuta svakih pola sata i poslje ispirite usta toplom, slanom vodom. Tako se može izbaciti gnoj.




Aromaterapija:

Utrljajte nekoliko kapi ulja od karanfila u desni iznad ili ispod zuba koji boli. Ponavljajte nekoliko puta dnevno.




Autor:P.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.