Više od pola odraslih u Europskoj uniji je debelo ili pretilo

Autor: hina

Debela ili pretila djeca sklonija su lošijem zdravlju kasnije u životu, s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa, nekih vrsta karcinoma, artritisa, astme, smanjene kvalitete života pa čak i prerane smrti.

Više od pola odraslih u Europskoj uniji je debelo ili pretilo, što je problem za njihovo zdravlje, zdravstvene sustave njihovih zemalja i šire gospodarstvo, priopćili su u utorak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i Europska komisija.

U izvješću o zdravlju u 27 zemalja članica, OECD sa sjedištem u Parizu i Europska komisija u Bruxellesu izjavili su da se stopa pretilosti više nego udvostručila u zadnjih 20 godina u većini zemalja članica.

Također navode da je jedno od sedmero djece u EU-u debelo ili pretilo te da će te brojke i dalje rasti.

– To uvelike utječe na troškove zdravstvenog sustava – kaže se u izvješću i poziva se na nedavnu studiju o Engleskoj koja predviđa da bi ukupni troškovi povezani s debljinom i pretilošću mogli porasti za 70 posto između 2007. i 2015.

– Debela ili pretila djeca sklonija su lošijem zdravlju kasnije u životu, s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa, nekih vrsta karcinoma, artritisa, astme, smanjene kvalitete života pa čak i prerane smrti stoji u izvješću “Health at a Glance: Europe 2010”.

Više od pola odrasle populacije EU-a ili 50,1 posto je debelo ili pretilo. Debele su osobe one kojima je indeks tjelesne mase (BMI) od 25 do 30, a pretile one kojima je preko 30. Najmanji postotak pretilih je u Rumunjskoj i Italiji, 10 posto, a više od 20 posto ih je u Britaniji, Irskoj i na Malti. U prosjeku, nešto više od 15 posto stanovnika EU-a je pretilo.

No bolji uvjeti života i napredak medicine od 1980. produljio je očekivan životni vijek u EU za šest godina, sa 72 na 78 godina. Iako u padu, i dalje su bolesti srca najveći uzročnik smrti u EU. Na drugom mjestu su bolesti raka. Njih ima najviše u Danskoj, a slijede Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka i Slovenija. Od raka se najmanje umire na Cipru te u Finskoj i Švedskoj.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.