Flickr

Viša razina vitamina D povezana je s većom šansom preživljavanja raka dojke

Autor: kvantum-tim.hr / A.P.

Svi uzorci krvi su bili pribavljeni u periodu od dva mjeseca po dijagnozi invazivnog raka dojke. Osim što su predale uzorak krvi, sve ispitanice odgovorile su na pitanja o načinu prehrane i stilu života ali i o drugim čimbenicima rizika poput rase, pretilosti i dobi.

Shodno studiji objavljenoj u JAMA Oncology online publikaciji, žene s višom razinom vitamina D u krvi imale su značajno bolju stopu preživljavanja dijagnosticiranog raka dojke.

Vitamin D, kojeg se popularno naziva i vitaminom sunca, uglavnom je poznat po svojoj ulozi povezanoj s pravilnim razvojem kostiju i zubi. Njegov manjak u tijelu povezan je s povećanim rizikom od raznih vrsta raka kao i kroničnim stanjima poput astme.

Istraživači iz Kaiser Permanente i Roswell Park Cancer Institute-a u razdoblju od sedam godina su analizirali 1.666 uzoraka krvi žena kojima je u 2006. godini dijagnosticiran invazivni rak dojke (godina u kojoj je započela studija).

Svi uzorci krvi su bili pribavljeni u periodu od dva mjeseca po dijagnozi invazivnog raka dojke. Osim što su predale uzorak krvi, sve ispitanice odgovorile su na pitanja o načinu prehrane i stilu života ali i o drugim čimbenicima rizika poput rase, pretilosti i dobi.

Istraživači su u periodu provedbe studije još pet puta kontaktirali ispitanice. Studija pokazuje kako je niza stopa smrtnosti među ispitanicama povezana s odgovarajućom razinom vitamina D u njihovoj krvi.

“Mislimo kako su nalazi zanimljivi, i kako su u skladu s onim sto smo naučili o vitaminu D u posljednjih nekoliko godina a to je kako vitamin D ima značajnu ulogu u održavanju našeg imunološkog sustava”, rekao je dr. Dennis R. Holmes, kirurg specijaliziran za rak dojke, i istraživač te privremeni ravnatelj Margie Petersen Centra za grudi pri John Wayne Institutu za rak na Providence Sanit Johns Health Center-u u Santa Monici, u Kaliforniji.

Istraživači, u ovoj najnovijoj studiji, nisu ispitali učinke konzumiranja vitamina D iz hrane u odnosu na one iz dodataka prehrani. Ono sto je bitno jest kako njihovo istraživanje podržava činjenicu kako su dnevne preporučene količine unosa vitamina D – 600 IU za sve od 1 do 70 godina starosti te za trudnice i dojilje, a za one starije od 71 godine 800 IU.




Potrebno je napomenuti kako postoji proturječna informacija iz medicinske zajednice u vezi preporučene dnevne doze unosa vitamina D u nas organizam. Stručnjaci su nedavno u New England Journal of Medicine napisali kako su nesporazumi oko preporučene količine unosa vitamina D doveli do pogrešne interpretacije testova krvi čime su mnogi ljudi pomislili kako je potrebno unositi puno vise vitamina D nego što je to u stvari potrebno.

Holmes vjeruje kako većina ljudi, osobito onih koji su zdravstveno osviješteni, ne primaju dovoljno vitamina D. “Normalan i zdrav način zivota kojeg pokušavamo provoditi ima tendenciju uključivati prehranu s manje mliječnih proizvoda (mlijeko je jedan od izvora vitamina)” objašnjava on. Druga uobičajena i prakticirana ponašanja vezana uz zdravi život uključuju zamjenu sojinog mlijeka s običnim mlijekom i nošenje krema za sunčanje što sve, u biti, minira nastojanja da se poveća i zadrži normalna razina vitamina D u našem organizmu.

On savjetuje razgovor s liječnikom kako bi se utvrdilo da li je potrebno napraviti krvni test (25-hidroksivitamin D ili 25OHD) čime bi se vidjela razina vitamina D u organizmu a shodno tome i regulirao njegov unos u organizam u pravilnoj količini.




Autor:kvantum-tim.hr / A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.