Valerijana umjesto ‘Valiuma’

Autor: P.R.

Značajno poboljšanje u kavliteti sna primjećeno je u grupi žena koje su primale ekstrat valerijane u odnosu na grupu koja je tretirana placebom. Oko 30 posto ispitanica u grupi koja je primala ekstrat ljekovite biljke navelo je da ima kvalitetniji san.

Problemi sa spavanjem, nerijetko i insomnija, koji pogađaju oko 50 posto žena u klimakteriju mogu se riješiti uzimanjem ekstrata valerijane (odoljen) svaku noć prije odlaska u krevet, kažu znanstvenici.

Pokazala je to studija provedena na 100 žena u postmenopauzi koje su patile od insomnije. Ispitanice su nasumično podijeljenje u dvije grupe, a zatim je jednoj skupini podijeljeno 530 mg koncentrata ekstrata valerijane dva puta dnevno dok je druga primala placebo dva puta dnevno, piše portal Mercola.com.

Značajno poboljšanje u kavliteti sna primjećeno je u grupi žena koje su primale ekstrat valerijane u odnosu na grupu koja je tretirana placebom. Oko 30 posto ispitanica u grupi koja je primala ekstrat ljekovite biljke navelo je da ima kvalitetniji san, dok je o istome svjedočilo 3 posto ispitanica iz grupe koja je primala placebo.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.