Marijan Susenj/PIXSELL
Marijan Susenj/PIXSELL

USPORAVAJU STARENJE ŠTITE SRCE, ŠTITE OD RAKA, POTIČU MRŠAVLJENJE: Iskoristite sve dobrobiti OVOG VOĆA!

Autor: A.P. / centarzdravlja.hr

Dosadašnja istraživanja su pokazala da maline imaju moćno antioksidacijsko djelovanje i sudjeluju u prevenciji niza bolesti.

Maline su dobar izvor vitamina K i magnezija, a jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.

Usporavaju starenje

Maline su odličan izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala i sudjeluju u prevenciji prijevremenog starenja kože.

Poboljšavaju zdravlje srca

Jedno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports, je pokazalo da maline imaju odlično protuupalno djelovanje i smanjuju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava, srčanog i moždanog udara. Znanstvenici su također ustanovili da maline mogu poboljšati cirkulaciju krvi.

Potiču mršavljenje

Maline sadrže fitonutrijente koji ubrzavaju metabolizam. Kada su znanstvenici uspoređivali djelovanje malina s drugim namirnicama (đumbir, češnjak i citrusno voće), ustanovili su da maline potiču sagorijevanje masnog tkiva i povećavaju potrošnju kalorija u stadiju mirovanja.

Reguliraju razinu šećera u krvi

Iako su slatke, maline imaju nizak glikemijski indeks. Jako su dobar izvor vlakana i ne uzrokuju nagle promjene razine šećera u krvi.

Smanjuju rizik od nastanka raka

Znanstvenici su ustanovili da maline imaju moćno antikancerogeno djelovanje i da mogu smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka. Naročito učinkovitima su se pokazale u prevenciji raka debelog crijeva.

Ublažavaju simptome artritisa

Zahvaljujući moćnom protuupalnom djelovanju, maline mogu ublažiti simptome kroničnih upalnih bolesti, kao što je reumatoidni artritis Jedno istraživanje je pokazalo da maline usporavaju propadanje hrskavice i ublažavaju upalu na području zglobova i vezivnog tkiva.

Autor: A.P. / centarzdravlja.hr

ZADNJE VIJESTI