Marko Jurinec/PIXSELL

ULJE PAPRENE METVICE ČUVA VAŠU JETRU I SPRIJEČAVA stvaranje žučnih kamenaca

Autor: Lana Kim / 7Dnevno / 17. ožujka 2017.

U detoksikaciji organizma od štetnih tvari jetra ima glavnu ulogu

Žučni kamenci se stvaraju iz žuči, tekućine koja se sastoji od vode, žučnih soli, lecitina i kolesterola koju proizvodi jetra. Žučna vrećica je smještena ispod jetre i služi kao spremište žuči sve dok ne bude potrebna u tankom crijevu za probavu masti. Žučni kamenci se većinom stvaraju od kolesterola koji se taloži izvan otopine žuči te nastaje kolelitijaza. U bilo kojem trenutku, kamenci se mogu zaglaviti u vodu žučnog mjehura, koji vodi od žučnjaka do glavnog žučovoda, i izazvati bol (bilijarna kolika), infekciju i upalu (kolecistitis) ili sve zajedno. Oko 15% osoba s kamencima u žučnjaku ima također kamence i u zajedničkom žučnom vodu (koledokolitijaza), koji ponekad prijeđu u tanko crijevo, ali se također mogu zadržati u vodu i izazvati napuhnutost, infekciju ili upalu gušterače. Između 10 i 20 posto svih odraslih osoba iznad 40 godina ima žučne kamence. Žučni kamenci će se razviti kod muškaraca i žena s prevelikom tjelesnom težinom ili pretilih i onih koji uzimaju prehranu s mnogo zasićenih masti i rafiniranih šećera. Variranje tjelesne težine također povećava rizik od žučnih kamenaca, lijekovi za sniženje kolesterola, gemfibrozil i klofibrat, smanjuju razine kolesterola u krvi povećavajući količinu koja se izlučuje u žuč, što opet povećava rizik od žučnih kamenaca. Ostali faktori rizika uključuju gladovanje, trudnoću i intravensku prehranu. Ciroza predstavlja velik rizik za žučne kamence, a može napredovati brže i kod bolesnika sa šećernom bolešću, koji obično pate od težih infekcija.

Zašto smo mentu macerirali u ulju sikavice?

Jetra je najveća žlijezda i drugi organ po veličini u ljudskom organizmu, a predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati. Jetra je “tihi organ”, ne buni se, pa je uglavnom zanemarujemo dok nešto ozbiljno ne pođe po zlu. U detoksikaciji organizma od štetnih tvari jetra ima glavnu ulogu. Osim toga, jetra stvara žuč koja je potrebna za normalnu apsorpciju masti u crijevima. Žuč djeluje kao deterdžent koji raspršuje mast u fine čestice koje se tako lakše razgrađuju i upijaju iz crijeva u krv. Žučni kamenci vrlo često nastaju kod osoba koje imaju povećane vrijednosti ukupnih lipida, triglicerida ili kolesterola u krvi. Stoga se i jetrene bolesti, poput kroničnog hepatitisa i ciroze, vrlo često javljaju uz povećane vrijednosti masnoća u serumu. Hladno prešano ulje sikavice je odličan izvor linolne kiseline koja je ključna za daljnju biosintezu biološki aktivnih tvari kao što su prostagladin, prostaciklini, tromboksanes itd. – ukratko svih tvari koji su temelj reguliranja metabolizma. Pored toga linolna je kiselina izravno ugrađena u stanične opne u organizmu i na taj je način jedna od temeljnih gradivnih tvari u tijelu. Linolna kiselina je dio mnogih aktivnih struktura (npr. liposoma) ključnih za metabolizam masti. Ona je i jak antioksidans, što znači da stvara zaštitu u organizmu protiv negativnih utjecaja slobodnih radikala i ostalih agresivnih elemenata koji mogu oštetiti stanice i uzrokovati ubrzano starenje i ozbiljne bolesti. Osim što ulje sikavice pomaže jetri a na taj način posredno sprječava stvaranje žučnih kamnaca, ono ima i jak protuupalan učinak. Čitajući tekstove o našim preparatima sigurno ste primjetili da često naglašavamo protuupalnu vrijednost naših ulja odnosno višestruko nezasićenih masnih kiselina koje su u njima sadržane. Možemo čak reći da svi naši zdravstveni problemi počinju sa upalama, istini za volju postoje i pozitivne strane upale jer u kontroliranim uvjetima ona je važan dio funkcioniranja našeg tijela i jednostavno ga brane od infekcija. Ipak, narodski rečeno, upala je dobra ako traje tri dana a problem je ako postane kronična. Tada se stanice koje upala pokrenula kako bi uništile bakterije i viruse okreću protiv našeg čitavog organizma.

Ljekoviti sastojci pripravka

List paprene metvice sadrži 1-2% eteričnog ulja, 6-12% tanina, flavonide, gorke supstance, betain, urosolnu (0,3%) i oleanolnu (0,12%) kiselinu, hesperidin (vitamin P) i karotin (do 40 mg %). Ljekovito djelovanje paprene metvice zasniva se u prvom redu na sadržaju eteričnog ulja, odnosno mentola, zatim tanina i flavonida. Mentol s taninima djeluje kod poremećaja u želucu i crijevima, ublažava bolove, smiruje grčeve, nadimanje i proljeve, potiče bolju probavu hrane, smiruje mučninu i nadražaj kod povraćanja, a djeluje i antiseptički. Eterično ulje i flavonidi iz listova paprene metvice imaju posebno djelovanja na stvaranje i izlučivanje žući, sve dok se ne postigne maksimalno djelovanje, a uz to se izlučuje i mentol koji djeluje kao dezinficijens (antiseptik).

I kako smo već dosad govorili, list paprene metvice maceriran u hladno prešanom ulju sikavice predstavlja ono najbolje i od ljekovite biljke i od hladno prešanog ulja.




Autor:Lana Kim / 7Dnevno / 17. ožujka 2017.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.