Tihi ubojica u vašem domu: MIRISNE SVIJEĆE IZAZIVAJU RAK?

Autor: T. P.

Je li potencijalna opasnost mirisnih svijeća dovoljna da više ne uživate u njihovu primamljivom mirisu?

Slatkasta vanilija, čokolada, jabuka i cimet mirisi su mnogima dragih mirisnih svijeća ili osvježivača zraka, no što se zapravo krije iza tog primamljivog paravana? Nova studija tvrdi: opasnost za zdravlje!

Naime, rezultati posljednjeg istraživanja pokazali su da nas uobičajeno proizvodi poput mirisnih svijeća i kojekakvih mirisnih osvježivača prostora poput gelova mogu itekako razboljeti. Istraživači su zaključili da dugotrajna izloženost tim proizvodima može dovesti do razvoja tumora, oštećenja pluća i astme. I ne samo to, njihov kemijski sastav može transformirati strukturu DNA.

Ako ste među onima koji vole uživati u ugođaju mirisnih svijeća, zasigurno ćete se šokirati činjenicom da mirisi poput onoga koji podsjeća na tamjan u svijećama može uzrokovati kancerogene mutacije DNA. Kemikalije iz takvih svijeća mogu se uvući u vaša pluća i izazvati ozbiljne reakcije, tvrdi spomenuto istraživanje. Drvenasti mirisi također su toksični, čak i više nego primjerice duhanski proizvodi, piše Womansday.

Soy_tealight_candles

Osvježivači zraka pak mogu biti povezani s astmom i remećenjem rada hormona. Dio istraživanja pokazao je da takvi osvježivači mogu sadržavati visoku razinu formaldehida koji pak mogu uzrokovati rak grla i nosa.

Istraživanje International Journal of Public Health 2013. je godine pokazalo da su trudnice koje su bile izložene osvježivačima zraka rodile djecu koja su bila sklonija plućnim infekcijama. Međutim, SC Johnson koji proizvodi Glade osvježivače zraka tvrdi da su njihovi proizvodi posve sigurni za zdravlje. Možemo li takvo što uzeti zdravo za gotovo? Mnoge udruge koje istražuju utjecaj nekih proizvoda na zdravlje smatraju da ne bismo trebali.

Dio istraživanja ističe da je najstrašnije od svega što mirisna svijeća ne treba biti ni zapaljena kako bi bila štetna za zdravlje. Isparavanje svijeće koja samo stoji u vašem domu opasno je samo po sebi, piše Daily Mail. Dio studija pokazao je pak da svijeće mogu apsorbirati opasne kemikalije u tijelo i samim fizičkim doticajem.




Je li potencijalna opasnost mirisnih svijeća dovoljna da više ne uživate u njihovu primamljivom mirisu? Ako je vjerovati spomenutim istraživanjima, stjerani smo u kut.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.