wikimedia

SVJETSKA JAVNOST UZNEMIRENA: Francuska studija otkrila da Pampers pelene izazivaju rak?!

Autor: Dnevno.hr

Kancerogene tvari u dječjim preparatima i nisu nova stvar...

Svjetska javnost uznemirena je nalazima nedavne studije koju je napravio jedan laboratorij u Francuskoj, koji navodi da Pampers pelene sadrže kemikalije koje izazivaju rak.

Studiju su prenijeli vodeći francuski mediji poput Le Parisiena, a potom i vodeći svjetski zdravstveni mediji poput Natural Newsa te brojni drugi.

Prema pisanju ovih medija, studija je pokazala je u popularnim pelenama Pampers ima niz kancerogenih supstanci koje predstavljaju „ozbiljan rizik od raka“.  Ove potencijalno štetne komponente pronađene su u supstancama koje trebaju zaštititi bebinu osjetljivu kožu i spriječiti iritacije. Jedan od tih sastojaka je petrolatum (vazelin), lubrikant koji je izveden iz petroleja, a koji se povezuje sa izazivanjem raka.  U ovisnosti od toga na koji način je izveden, on može sadržavati i druge toksične kemikalije kao nus-proizvode, kao što su policiklični aromatski ugljikovodici (PAH), piše Natural News. Ove supstance koje izazivaju rak su iste kao one koje se dobiju kada se meso sprema na visokim temperaturama, odnosno kada se generira čađ. Ove i druge kancerogene supstance se povezuju s rakom kože, pluća, jetre, mjehura, želudca itd., prenosi portal bizisInfo koji je povodom ovih informacija kontaktirao i Pampers koji naravno čvrsto demantira rezultate studije, ali priznaju da se na pelenama nalazi sporni petrolatum.

“Pampers čvrsto demantira zaključke istraživanja. Potvrđujemo da ne dodajemo PAH u naše proizvode, suprotno tvrdnjama u štampi. Svi sastojci naših pelena su striktno odabrani i procijenjeni sa velikom detaljnošću. Sastojci su u skladu sa strogom europskom regulacijom Reach, koja osigurava proizvodnju i upotrebu sastojaka”.

U izjavi, koja nam je dostavljena preko PR agencije koja zastupa kompaniju “Procter & Gamble”, navodi se da su kliničke testove obavljali znanstvenici-eksperti i pedijatri kao treće osobe sa najvećom ozbiljnošću prije nego što su se proizvodi pojavili na tržištu.

“Kako bi se zaštitila koža beba, tanki sloj losiona je apliciran na unutrašnji sloj naših pelena kako bi se umanjila mogućnost osipa. Osiguravamo da je petrolatum koji se nalazi u losionu u Pampersu pročišćen i potpuno siguran za bebe. Ovo je atestirao doktor i pedijatrijski dermatolog, profesor Daniel Hohl, bivši predsjednik Evropske asocijacije pedijatrijske dermatologije. Sastojci ovog losiona su u skladu sa Europskim odredbama za kozmetiku i predmet su redovnih pregleda evropskih vlasti za zdravlje”, navedeno je u izjavi za ovaj portal.

No, unatoč tome što Pampers demantira ove rezultate istraživanja, javnost je vrlo skeptična ponajviše zato jer jer su kancerogene supstance već pronađene u dječjim losionima, na tamponima, sterilnim gazama, ulošcima a nedavno je i poznati Johnson & Johnson isplatio odštetu obitelji žene koja je zbog kancerogenih tvari umrla od raka maternice koristeći njihov puder za djecu!




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.