Dusko Jaramaz/PIXSELL

Suhe smokve: Protiv anemije, za osteoporozu, reguliraju krvni tlak…

Autor: M.B.

Suhe smokve slastan, ali i zdrav zalogaj.

Suhe smokve izvrstan su izvor minerala, poput kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza, selena i cinka. Sadrže i više kalcija nego kravlje mlijeko. Unosom 100 grama suhih smokava dobit ćete 640 mg kalija, 162 mg kalcija, 2,03 mg željeza i 232 mg kalija. Kalij je važan sastavni dio stanica i tjelesnih tekućina koji pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog pritiska. Bakar je, kao i željezo, potreban u proizvodnji crvenih krvnih ćelija i za staničnu oksidaciju.

Zbog velike količine bakra koju sadrži preporučuje se onima koji pate od anemije, jer bakar potiče bolju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a zbog koncentracije kalija regulira krvni tlak.

Suhe smokve su borac protiv osteoporoze i samo desetak ovih plodova dnevno preventivno utječe na gubitak koštanog tkiva. Usporava starenje, bori se protiv slobodnih radikala, bogata je antioksidansima, ubrzava metabolizam i još mnogo toga.
S konzumacijom suhih smokava trebaju biti oprezni dijabetičari, ali i oni koji imaju problem s debljinom jer suhe smokve imaju čak pet puta više kalorija od svježe smokve.

Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.