Screenshot Vimeo

Stiže jesen, a s njom ova bolest posebno ‘procvjeta’!

Autor: dnevno.hr

Svaki pacijent je poseban tako da je i plan prehrane najbolje osmisliti u suradnji s obiteljskim liječnikom ili nutricionistom

S dolaskom jeseni, želučane tegobe postaju još izraženije, a prednjači upravo gastritis.

Izgleda kako to nije slučajno. Prehrana se naglo mijenja, s lagane ljetne kuhinje prelazimo na manje zdravu i masniju prehranu. Uz to, dolazi do manjka vitamina C i B, koji sudjeluju u procesu obnavljanja želučane sluznice. Mijenja se kiselost želuca, a usporava se i aktivnost crijeva.

Gastritis je upala želučane sluznice. Općenita podjela je na akutni i kronični gastritis. Glavni uzroci akutnog gastritisa su pretjerana konzumacija alkohola ili dugotrajna uporaba nesteroidnih antireumatika, ali može nastati i nakon većeg operativnog zahvata, traumatske ozljede, opeklina ili teških infekcija”

Tablete poput voltarena, ibuprofena, ketonala, aspirina i sl. štetno djeluju na želučanu sluznicu. No najčešći uzrok nastanka je bakterija Helicobacter pylori.

Dijagnoza se najsigurnije postavlja gastroskopijom kada se izrađuju patološka i mikrobiološka dijagnoza.

Uz gastritis najčešće vežemo bol u gornjem dijelu trbuha, nadutost, lažan osjećaj sitosti, oslabljen apetit, mučninu te probleme s probavom. Navedeni simptomi mogu se javiti pojedinačno, ali i u kombinaciji.

Ne preporučuje se konzumirati alkohol, masnu hranu, kisele, ljute i iritabilne namirnice. Savjetuje se  konzumacija manjih pomno osmišljenih obroka, mlado i svježe meso, voće i beskofeinski napici, no svaki pacijent je poseban tako da je i plan prehrane najbolje osmisliti u suradnji s obiteljskim liječnikom i/ili nutricionistom.




 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.