Smrdljivi lijek za visoki krvni tlak

Autor: hina

Pacijenti koji na dan uzimaju četiri kapsule ekstrakta češnjaka imaju otprilike 10mm Hg niži krvni tlak od onih koji su dobivali placebo.

Ako imate visok krvni tlak, australski znanstvenici imaju novo rješenje za vas, ali možda ostanete bez prijatelja.

Tajno je oružje češnjak, kaže se u studiji što je objavljena u znanstvenom časopisu Maturitas.

U 12-tjednu istraživanju na 50 pacijenata, Karen Reid i njezini kolege sa sveučilišta u Adelaideu otkrili su da oni koji na dan uzimaju četiri kapsule ekstrakta češnjaka imaju otprilike 10mm Hg niži krvni tlak od onih koji su dobivali placebo.

Reid kaže kako češnjak u nekom drugom obliku, sirov ili u prahu, nema isti učinak.

– Kad kuhate svježi češnjak, nestaje sastojak koji smanjuje krvni tlak. Mislim da je veoma važno reći da je ekstrakt češnjaka kao dodatak prehrani tajno oružje za borbu protiv visokoga tlaka – objašnjava.

Češnjak se već dugo smatra zdravim za srce, a tradicionalna indijska ajurvedska medicina stoljećima zagovara upotrebu češnjaka za sprečavanje visokoga tlaka.

– Češnjak se već tisućama godina u ajurvedskoj medicini upotrebljava za spuštanje tlaka – kaže Sundari Ganesh, stručnjak za ajurvedsku medicinu.




No Reid kaže kako je njezino istraživanje prvo koje je ocijenilo utjecaj ekstrakta češnjaka.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.