ŠIRITE DALJE! Ovo je pet znakova da vam prijeti INFARKT!

Autor: A. Pranjić

LJudi nažalost zanemaruju znakove upozorenja koja im šalje vlastito tijelo.

Žene i muškarci imaju potpuno drugačije simptome srčanih bolesti, a kod dama se neki od njih pojavljuju čak 30 dana prije nego što dođe do akutnog infarkta miokarda. No, na svu sreću ukoliko promatrate promjene na svojem tijelu, utoliko ćete na vrijeme spriječiti pojedine bolesti. Ovo su simptomi koji ukazuju da morate pod hitno zakazati pregled kod internista ili kardiologa.

Muči vas nesanica / jako ste umorni

Ukoliko ne radite ništa toliko iscrpljujuće,a već se neko vrijeme osjećate umornije nego inače, utoliko je moguće kako je riječ o upozorenju koje vam šalje vaše tijelo. Moguće je da vam se koronarna arterija suzila. Laički rečeno, smanjeni dotok krvi u srce dovodi do povećanog rada srčane pumpe. Zbog toga se osjećamo premorena i malaksalo, a navečer nismo u mogućnosti zaspati.

Dah vam je kratak

Pod ogromnim rizikom od srčanog udara se nalaze žene koje teško dolaze do daha. Naime, kardiovaskularni i respiratorni sustav ovise jedan o drugom. Ukoliko srce dobije manje krvi, utoliko i sama pluća raspolažu s manje kisika. Posljedica? Otežano disanje.

Slabost u mišićima

Cijeli tijelo pati od manjka kisika ako vam je smanjen protok krvi u tijelu. S obzirom na to da je cirkulacija krvi sve lošija mišići ne mogu normalno raditi.




Preznojavanje, mučnina i vrtoglavica

Moguće je da se nalazite u predinfarktnom stanju ako imate neobjašnjiv napad vrtoglavice ili vas je oblio hladan znoj. Ovaj simptom naročito je izražen kad osoba naglo ustane, jer krv ne uspijeva na vrijeme doći do mozga.

Neugodan osjećaj u prsima
Do boli u u predjelu prsa dolazi zbog sve većeg sužavanja koronarne arterije. Naime, tada se onemogućava normalan protok krvi u tijelu zbog čega dolazi do ove neugodnosti. S vremenom, počinju probadanja, a potom i bol.




Što poduzeti?
Savjetujemo vam da osluškujete svoje tijelo i ne zanemarujete upozorenja. Ukoliko imate ove simptome, utoliko je potrebno posjetiti svog liječnika.

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.