Nikola Cutuk/PIXSELL

SAZNAJTE ZA ŠTO JE SVE DOBRA: Ne bacajte koru od naranče!

Autor: M. Matić

Znate li da se ne smijete bacati oguljotine od voća? U njima se nalaze najmoćnije hranjive tvari na svijetu.

Morate odabrati organske naranče. Kako biste se riješili pesticida na kupovnim narančama očistite ih s jednom žlicom soka od limuna i jednom žlicom octa koje ćete pomiješati u šalici vode. Sav pesticid će nestati s vaših naranči. Kora jabuke i naranče su veoma slične, zato jer se u obje nalazi mnogo hranjivih tvari. Narančina kora poboljšava probavu i može ubrzati vaš metabolizam. A može smanjiti mučninu. Narančina kora u prahu pomaže otopiti sluzi u dišnim sustavima, ublažiti kašalj i astmu.

Istraživanja su pokazala da se konzumacijom narančine kore mogu smanjiti razine kolesterola i triglicerida u tijelu. To znači da je potrošnja narančine kore može koristiti pretilim ljudima koji imaju visoke razine kolesterola. U narančinoj kori se nalazi i flavonoid poznat kao hesperidine, za kojega se govori da je učinkovit protiv raka debelog crijeva i osteoporoze, piše realpharmacy.com.

Svakako valja imati na umu kako eterična ulja od narančine kore u prirodi služe kao odličan sedativ, naime odličan je za smirivanje živaca, a pobjeđuje i nesanicu. Ako imate masnu kožu utrljajte malo narančine kore na nju. Naime, masna koža odlično reagira na primjenu narančine kože. Kožu će učiniti glatkom i mekšom. Kora od naranče može pomoći u uklanjanju tamnih mrlja, a zbog protuupalno, antibakterijsko svojstva, dobro djeluje protiv prištića i akni.

Osim toga, kako biste se riješili vlažnog mirisa iz kuće, skuhajte nekoliko kora od naranče te u tu vodu dodajte cimet ili klinčić. Osvježit ćete prostor svakako.  Narančinu koricu može dodavati razna jela kako biste im poboljšali okus. Kora suhe naranče upija vlagu iz smeđeg šećera.

Autor:M. Matić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.