pixabay.com

S ovim uljem gripa će vas ove zime zaobići ili samo okrznuti!

Autor: Ivan Bačlija / 7dnevno / 18. studenog 2016.

Med, kojemu je dodan prah sjemenja crnog kima, brza je nutritivna bomba. Brza - jer obiluje fruktozom i glukozom, šećerima koji najbrže potiču probavu i apsorpciju aktivnih sastojaka u krv; nutritivna - jer sadrži širok spektar mikro i makronutrijenata i raznih zaštitnih biološki aktivnih spojeva

Ulje sjemenki crnog kima od davnina se s razlogom koristilo diljem svijeta kao narodni lijek za prevenciju i tretiranje brojnih bolesnih stanja organizma, a danas i znanost potvrđuje ono što se naslućivalo. Naime, aktivne tvari u sjemenkama pomažu u održavanju homeostaze – ravnoteže potrebne za preživljavanje i ozdravljenje.

U našoj tvrtci „Matičnjak Sativa“ već dugo godina proizvodimo med koji poslije miješamo sa sjemenkama ljekovitog bilja i tako dobivamo dodatke prehrani na bazi meda sa sjemenjem. Analizirajući aktivne tvari iz biljaka, shvatili smo da nam priroda daje izvrsna rješenja, samo ih moramo znati upotrijebiti. Zadivljujuću sinergiju biljnih supstancija zasad nije moguće dostići umjetno proizvedenim tvarima. Vjerovati da bismo mogli bez prirode, bila bi velika zabluda.

Antitumorsko djelovanje timokinona

Crni kim (Nigella sativa), osim što ima za zdravlje vrlo povoljan sastav nezasićenih masnih kiselina, također sadrži i biološki PE sistemski i lokalno. Snažan antioksidacijski potencijal u organizmu čuva od oksidacijskog propadanja membrane stanica, a time sprječava i propadanje oštećenog tkiva jetre, bubrega, pluća, prostate, debelog crijeva i drugih. Terapija timokinonom ima i analgetsko djelovanje, jer pospješuje i morfološki oporavak neurodegenerativnih živaca, čime ublažava simptome npr. išijasa, a ujedno i obnavlja živčano tkivo. Antitumorsko djelovanje timokinona posljedica je njegovog učinka na regulatorne proteine staničnog ciklusa; zaustavlja stanični ciklus i time uzrokuje prestanak rasta tumorskih stanica.

Ipak, sjemenke crnog kima najviše se koriste prirodno zaslađene s medom. Med, kojemu je dodan prah sjemenja crnog kima, brza je nutritivna bomba. Brza – jer obiluje fruktozom i glukozom, šećerima koji najbrže potiču probavu i apsorpciju aktivnih sastojaka u krv, nutritivna – jer sadrži širok spektar mikro i makronutrijenata i raznih zaštitnih biološki aktivnih spojeva. Iako se o točnim terapeutskim mehanizmima djelovanja još vode diskusije i rasprave, ovi farmakološki učinci su doista potvrđeni u brojnim znanstvenim studijama.

I zato, dok prava zima još nije stigla, najbolji je trenutak za postepeno pojačavanje imuniteta kako bi na se vrijeme započelo s prevencijom nadolazećih simptoma gripe i prehlade. Korištenjem sjemenki crnog kima u prehrani, pročistite Vaše dišne putove, spriječite nakupljanje sluzi, omogućite bolje disanje, povećajte aktivnost obrambenog sustava, naročito u tkivu pluća i postignite u vrijeme najljuće zime najviše razine T-limfocita i NK-stanica u organizmu. Naime, te stanice su nositelji imunog sustava i prva crta obrane od raznih virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, a kako prah sjemenja crnog kima značajno potiče njihov rast i aktivnost, s crnim kimom budite sigurni da će Vas ove zime gripa zaobići ili pak samo okrznuti.

Raste interes o ljekovitom bilju




Zadnjih godina interes o ljekovitom bilju s razlogom raste, te danas sve više ljudi u prirodi pronalazi rješenje svojih zdrastvenih problema. Tražili smo razuman i svrsishodan način kako očuvati nutrijente iz biljaka, bez previše obrađivanja, kako ne bi izgubili svoje izvorne ljekovite i hranjive vrijednosti i sastojke. Tako su i nastali funkcionalni medovi.

Sjemenke sikavice, piskavice i kurkume čine dodatak prehrani „Hepta sana“. Kada med pomiješamo sa sjemenkama nara i piskavice dobivamo dodatak prehrane na bazi meda zvan „Michael“, a poznat je i naš pripravak na bazi meda i pet vrsta ljekovitih sjemenki koji smo nazvali „Pet Tibetanaca“. Tu je također i pripravak nazvan „4 lopova“, koji je izuzetno djelotvorna kombinacija meda i ljekovitog bilja – crni kim, kadulja, matičnjak, majčina dušica i ružmarin. Osim navedenih, zanimljiv je i pripravak nazvan „Strong 4 you“, kombinacija meda, integralnog zrna zobi, oraha, piskavice i crnog kima, koji je namijenjen sportašima.

Ako govorimo o jeseni, zimi, gripi i prehladama naš odgovor je crni kim u našem medu „Nigella“ koji, zapravo, sadrži samo sjemenke crnog kima i med, odnosno, “Nigellla junior”, koji sadrži i jezgre lješnjaka kako bismo ga učinilli ukusnijim.




Negdje je već napisano da je crni kim – svelijek, a da je med sam po sebi izuzetno zdrav. To je sigurno tako, više ili manje, ali ako i crni kim i med ocjenimo četvorkom, sjedinjeni su sigurno za ocjenu PET!

Autor:Ivan Bačlija / 7dnevno / 18. studenog 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.