www.pexels.com
www.pexels.com

Rukujete li pravilno zdravom prehranom? Neke pogreške vas mogu otrovati!

Autor: M.Matić

Ponekad pogrešan način uzgajanja, pripreme ili čuvanja hrane može vas poslati u bolnicu! Pogledajte koje su najčešće opasnosti.

Iako svi dobro znamo koja hrana je zdrava, je li ona u potpunosti sigurna? Ponekad pogrešan način uzgajanja, pripreme ili čuvanja hrane može vas poslati u bolnicu! Pogledajte koje su najčešće opasnosti.

Zeleno povrće

Zelena salata, špinat, kupus, kelj i blitva mogu biti zagađeni stajskim gnojivom ili vodom kojom je povrće oprano prije nego ste ga kupili. Obavezno operite povrće prije upotrebe i pazite kako ga pripremate. Naime, ako nepravilno rukujete kuhinjskim pomagalima možete zagaditi i ostale namirnice. Na primjer, nož i dasku na kojoj ste sjekli meso dobro operite ili uopće ne koristite kod pripreme ostalih namirnica kako biste izbjegli prenošenje bakterija.

Jaja

Opasnost od salmonele najčešće prijeti kod jaja. Naime, u jajetu se kriju bakterije koje će ubiti ispravna priprema hrane. Ne preporuča se konzumiranje sirovih jaja, u što se uključuju i tijesta za kolače. Obavezno ih držite u hladnjaku.

Meso

Escherichia coli vam najčešće prijeti od mesa. Po rizičnosti na prvom mjestu se nalazi piletina dok je slijedi mljevena junetina. Meso je potrebno dobro skuhati ili ispeče prije konzumiranja kao i temeljno očistiti površine i kuhinjska pomagala koja ste koristili tijekom pripremanja obroka, preporučuju stručnjaci.

Tunjevina

Histaminom skombrotoksinom može biti zagađena ova vrsta ribe, a to dovodi do crvenila, glavobolja i grčeva. Naime, u slučaju da se nakon ulova riba čuvala na previsokoj temperaturi, svježa riba može ispustiti otrov koji se ne može uništiti čak niti kuhanjem niti prženjem. Prije nego ju krenete pripremati, riba kao i svi ostali plodovi mora moraju se čuvati na hladnom.

Krumpir
Teško da će vas zaraziti svjež i pravilno pripremljen krumpir. No, posebno trebate pripaziti ukoliko ga već kupujete pripremljenog ili ga naručujete u restoranima. Tada postoji opasnost od bakterija, od naprimjer mesa ili ako je pripremljen u nezadovoljajućim higijenskim uvjetima.

Sir

Bakterije poput salmonele ili listerije mogu kontaminirati sir, što može dovesti i do pobačaja kod trudnica! Zbog toga liječnici upozoravaju trudnice da tijekom trudnoće preskaču sireve poput fete, briea, camembera…

Sladoled

Zbog svježih jaja koja se koriste tijekom pripreme postoji opasnost od zaraze stafilokokom i salmonelom.

Mlijeko

Iste bakterije kao i goveđe meso može sadržavati nepasterizirano mlijeko. Stručnjaci posebno upozoravaju trudnice i osobe slabijeg imuniteta da ne koriste ”sirovo” mlijeko kao niti proizvode napravljene od njega kako bi se izbjegla salmonela i zaraza bakterijom escherichiom coli.

Autor: M.Matić

ZADNJE VIJESTI