Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Revolucionarni uspjeh hrvatskih znanstvenika! Izumili test koji može predvidjeti dijabetes

Autor: dnevno.hr/HRT

Zahvaljujući revolucionarnom otkriću naših znanstvenika, obolijevanje će se moći odgoditi pa i  spriječiti

Prvi u svijetu izumili su test koji će moći predvidjeti dijabetes. Naši znanstvenici otkrili su markere koji pokazuju možete li oboljeti od dijabetesa pa bi se on mogao spriječiti. S jednim od njih, prof. dr. Gordanom Laucom, razgovarala je novinarka HRT-a Ruža Ištuk.

U Hrvatskoj je više od 400.000 oboljelih od dijabetesa. “Zahvaljujući revolucionarnom otkriću naših znanstvenika, obolijevanje će se moći odgoditi pa i  spriječiti”, poručio je Lauc. “Dijabetes se u velikoj mjeri uzrokuje našim životnim navikama. Previše jedemo, a premalo se krećemo. Ovaj test pokazat će da nekoj osobi prijeti veliki rizik da u roku od nekoliko godina dobije dijabetes. Nadamo se da će je test potaknuti da promijeni životne navike”, kazao je za HRT.

Riječ je o testu glikanskih biomarkera na kojemu je više od 1500 ljudi radilo pet godina. Prva faza kliničkih istraživanja već je provedena. Druga faza paralelno će se provoditi u Kini, Njemačkoj i Hrvatskoj. U Hrvatskoj će biti uključeno 2000 pacijenata koje će regrutirati njihovi obiteljski liječnici. “Budući da je riječ o istraživanju, sudionici će odgovore dobiti tek kad završi studija. Kad jednog dana test uđe u rutinsku primjenu, očekujemo da će pomoći velikom broju ljudi”, poručio je prof. dr. Gordan Lauc.

Cijeli razgovor moeđžte pogledati ovdje.

Autor:dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.