PRVA APLIKACIJA AUTOLOGNIH MEZENHIMALNIH MATIČNIH STANICA IZ MASNOG TKIVA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Autor: B.Biško

O važnosti masnog tkiva u regenerativnoj medicine najbolje govori podatak da jedan gram masnog tkiva ima i do 500 puta više pluripotentnih matičnih stanica od koštane srži. Matične stanice i periciti (Rougetove stanice) dobiveni iz masnog tkiva prema zadnjim spoznajama koje je naveo i prof.dr. Tremolada imaju veliki potencijal u reparaciji hrskavice, regeneraciji kosti, liječenju artritisa, cijeljenju tetiva, a svoju najčešću primjenu u ortopediji nalaze u liječenju degenerativnih promjena velikih zglobova.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina u Zaboku, u nazočnosti više od 70 ortopeda, traumatologa, neurokirurga, anesteziologa, specijalista plastične i rekonstruktivne kirurgije, stomatologa i dr., upravo je obavljena prva aplikacija autolognih matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva u ovom dijelu Europe. Dok se zahvat odvijao u operacionoj sali Specijalne bolnice Sv. Katarina, liječnici su iz predavaonice putem «video linka» pratili tijek zahvata i postavljali pitanja. U uvodnoj riječi predsjednik Upravnog vijeća bolnice Prof.dr. Dragan Primorac objasnio je načela primjene mezenhimalnih matičnih stanica i pericita kao potencijalnog biološkog sredstva koje ima veliki potencijal u liječenju bolesti mišićno-koštanog sustava, kože ali i drugih organskih sustava, a prof. dr. Carlo Tremolada, plastični kirurg iz Milana i učenik prof. Arnolda Kaplana tzv oca “ mezenhimalnih matičnih stanica” prikazao je i svoje zadnje rezultate aplikacije autolognih matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva u liječenju raznih ortopedskih i drugih oboljenja. Zanimljivo je da su upravo prof. Kaplan i njegova supruga bili među prvim pacijentima koji su primili ovu terapiju i čiji su najveći zagovornici.  Trenutno je «Lipogems» sustav koji je danas primijenjen u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, odobren za korištenje u SAD-u, EU, Australiji, Izraelu i Kini posjeduje sve potrebne suglasnosti (FDA, CE, cFDA, AFDA, IFDA). Prema dosadašnjim istraživanjima prof. Tremolade na 865 pacijenata poboljšanje kliničkog stanja pacijenta registrirano je u više od 90% pacijenata što u cijelosti mijenja pristup dosadašnjim postupcima liječenja.

Uz sve ostale standardne dijagnostičke postupke pacijentu koji je ovim postupkom tretiran u bolnici Sv. Katarina posebnim tehnikama magnetskom rezonancijom utvrdilo se početno stanje zgloba koljena pacijenta, debljina hrskavice te razina ključnih biljega (kolagen tipa II I proteoglikani) koji oslikavaju rad hrskavičnih stanica (hondrocita), a slična mjerenja će se napraviti nekoliko mjeseci nakon aplikacije matičnih stanica.

Zahvat je izveo lječnički tim kojeg su vodili prof. dr. Carlo Tremolada i doc.dr. Damir Hudetz, a zahvat je započeo aspiracijom masnog tkiva pacijenta, koje se nakon toga obradilo u potpuno zatvorenom «Lipogems» sustavu, koji je omogućio odvajanju tzv «stromalnih vaskularnih frakcija» čiji su sastavni dio klasteri masnih stanica (adipocita). Ranija istraživanja su pokazala da adipociti u ovakvom okružju služe kao idealna biološka podloga koja oko sebe sadrži u potpunosti sačuvane mezenhimalne matične stanice i perivaskularne stanice (pericite). Upravo navedene stanice koje u «svom prirodnom okružju» kroz lučenje brojnih «trofičkih faktora» imaju sposobnost protu-upalnog djelovanja, moduliranja imunološkog odgovora, povećanja stvaranja novih krvnih stanica, prevenciju smrt stanice (anti-apoptotički efekt), ali i diferencijacije u hondrocite, fibrolaste, osteoblaste idr. u konačnici regeneriraju oštećeno tkivo.

U drugom dijelu zahvata (neposredno, nakon odvajanja «stromalne vaskularne frakcije» koja sadrži masne, perivaskularne (periciti) i mezenhimalne stanice), sadržaj se aplicirao u koljeno pacijenata s degenerativnim promjenama hrskavice (četvrta faza bolesti), kod kojeg je hrskavica u cijelosti oštećena, praktički u cijeloj debljini sve do kosti. Inače, kod tih bolesnika jedino zahtjevne operacije mogu ukloniti bol i vratili funkciju zgloba pacijentu, no u konačnici veliki broj njih završi s umjetnim zglobom. Pacijent je neposredno nakon aplikacije osjetio kliničko poboljšanje koje je gotovo uvjek primjećeno kod golemog postotka pacijenata.

O važnosti masnog tkiva u regenerativnoj medicine najbolje govori  podatak da jedan gram masnog tkiva ima i do 500 puta više pluripotentnih matičnih stanica od koštane srži. Matične stanice i periciti (Rougetove stanice) dobiveni iz masnog tkiva prema zadnjim spoznajama koje je naveo i prof.dr. Tremolada imaju veliki potencijal u reparaciji hrskavice, regeneraciji kosti, liječenju artritisa, cijeljenju tetiva, a svoju najčešću primjenu u ortopediji nalaze u liječenju degenerativnih promjena velikih zglobova.

Personalizirana medicina u čijem je sklopu i stanična terapija te regenerativna medicina, zadnjih godina doživljava veliki zamah. O važnosti personalizirane medicine upravo govori podatak da je ovih dana Europska komisija osnovala International Consortium of Personalized Medicine (ICPerMed), a Republika Hrvatska, hrvatski klaster konkurentnosti personalizirane medicine čiji je član i Specijalna bolnica Sv. Katarina. Seminar «Kliničke aplikacije autolognih matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva» organiziran je suradnji sa tvrtkom «Enrada2»




Autor:B.Biško
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.