wikipedia

Proteini ili što (OPET) jedemo krivo?

Autor: V.Š.

5 grešaka koje možda radite i vi prilikom konzumiranja proteina

Proteini, proteini, proteini. Ako želite smršaviti jedite proteine. Birajte namirnice pune proteina i smanjite ugljikohidrate na minimum. Što, kako i u kojim količinama uopće jesti? Stižu nove informacije od stručnjaka, točnije koje su to greške koje možda radimo prilikom konzumiranja proteina.

Količina: što je premalo, a što je previše? 

Za žene od 19 do 70 godina preporučuje se konzumiranje od 46 grama proteina dnevno. No, budući da se razlika u težini i tjelesnoj aktivnosti svakog čovjeka razlikuje, pomoću ove tablice možete izračunati koliko vam je proteina potrebno u jednom danu ovisno o tome koliko težite i koliko se krećete.

Ne jedete raznovrsno 

Ako vam na spomen proteina prvo na pamet padne piletina ili jaje, onda vam nedostaju svi ostali zdravi oblici biljnih bjelančevina kao što je npr. tofu, orah, sjemenke, mahunarke, cjelovite žitarice i povrće. One su bogate vlaknima, a mogu pomoći u smanjenju bolesti srca, raka, kao i kontroli težine. Isto tako, ako ste vegetarijanac ili vegan, važno je jesti različite izvore proteina na bazi bilja kako bi si osigurali potrebne aminokiseline.

Ne uzimate dovoljno proteina nakon tjelovježbe 

Kada vježbate, protein je neophodan kako bi “popunio” mišiće i ojačao ih. Unos proteina trebao bi se dogoditi unutar 30 minuta od završetka vježbanja, a u odabiru namirnica trebali bi obratiti pozornost na valin, leucin, izoleucin. Oni se nalaze u mliječnim proizvodima, jajima, kikirikiju i proteinskim prašcima koji se mogu uklopiti u svakodnevno prehranu. Istraživanja su pokazala da ta hrana može smanjiti bol u mišićima.




Jedete previše proteina u jednom obroku 

Preporučuje se jesti 20-30 grama u obroku, jer je to količina koju naše tijelo može probaviti.

Ne jedete proteine kao međuobrok 




Međuobroci nisu nešto što jedete samo kad vam je dosadno ili žudite za šećerom. Dobro je da zadovolje glad do sljedećeg obroka kao i za popunjavanje rupa u vašoj prehrani koja možda ostala jela ne ispunjavaju. Kako biste zadovoljili svoj apetit posegnite za jabukom i malo maslaca od kikirikija. Ostale opcije su sojino mlijeko, orašasti plodovi, grčki jogurt, posni sir.

Autor:V.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.