Pixabay

PRETJERALI STE S ALKOHOLOM? Evo kako možete sami pročistiti jetru

Autor: S. V.

Evo znakova koji ukazuju na bolest jetre, ali i nekoliko prirodnih načina liječenja po savjetu liječnika...

Blagdani su prošli, a probadajuća bol u jetri neugodan je podsjetnik na slavljeničke noći obilato začinjene alkoholom.

Ako ste ikad osjetili probadajuću bol osjet povlačenja ispod desnog rebra, to je već jasan znak da nešto nije u redu s vašom jetrom, jer su oboje različiti simptomi bolesti jetre. Također, evo nekih drugih svakodnevnih znakova da možda imate problema s jetrom: ako vam je teško ustati se ujutro, ili imate tendenciju zaspati za ručkom ili osjećati se umorno i pospano i tijekom vikenda; ili vam koža žuti i ljušti se; ili patite od povremenog podrigivanja koje neugodno podsjeća na smrad pokvarenih jaja i imate problema s probavom i nuždom, na primjer, čestu začepljenost.
Dobra je vijest da se toksične, upalne i virusne bolesti jetre mogu izliječiti bez kemikalija.

Od 5000 medicinskih biljaka registriranih na Hrvatskom medicinskom institutu, samo njih 7 učinkovito je u svrhu liječenja i pročišćavanja jetre. Koje su to biljke?

1) Artičoka (Cynara scolymus) smanjuje naslage masti i razine kolesterola u jetri. Istraživači su otkrili da ekstrakt artičoke ima značajan antioksidirajući učinak koji je sposoban zaštititi jetru od oštećenja. Artičoke se koriste za stimulaciju protoka žuči iz jetre, a za ovo se smatra da pomaže smanjiti simptome žgaravice i “mamurluka.” Artičoka se također koristi za visoki kolesterol, sindrom iritabilnog crijeva (IBS), probleme s bubrezima, anemiju, zadržavanje tekućine (edemu), artritis, infekcije mjehura i probleme s jetrom.

2) Korijen cikorije štiti od kemijski induciranih slobodnih radikala i moguće toksičnosti za jetru. Preventivno liječenje ekstraktom cikorije značajno smanjuje oksidativni stres i sprječava oštećenje stanica, poboljšavajući stanje jetre zahvaljujući toksičnosti. Osim pozitivnog antioksidirajućeg efekta, korijen cikorije pruža funkcionalnu podršku jetri i ima obećavajuću ulogu vrijednu razmatranja za sprječavanje oksidativnog stresa i ozljeda jetre u nekim situacijama.

3) Sylimarin ima antioksidirajuću funkciju te funkciju stabiliziranja membrana, promovira hepatocitnu regeneraciju; štoviše smanjuje upalne procese i inhibira fibrogenezu u jetri. Ovi rezultati utvrđeni su putem eksperimentalnih i kliničkih studija. Kod kroničnih bolesti jetre uzrokovanih oksidativnim stresom (alkoholne i nealkoholne bolesti masne jetre, lijekovima i kemijski inducirane hepatične toksičnosti), antioksidirajući lijekovi poput silymarina mogu imati pozitivan učinak.

4) Pektin pomaže obnoviti jetru u akutnim i kroničnim procesima, normalizirajući metabolizam kolesterola i obnavljajući snagu za pomoć tijelu kojemu je potrebna.




5) Helychrisum arenarium ima antispazmatična i antiupalna svojstva, te je pročišćivač krvi koji se već stoljećima koristi kao stimulans za jetru i detoksifikator. Koristi se u narodnoj medicini za liječenje bolesti jetre i za oslobađanje tijela od toksina, teških metala, bakterija i zagađenja zraka.

Autor:S. V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.