Preskačete li doručak? Evo što sve time riskirate!

Autor: V. B.

Ukoliko ste do sada bili među onima koji preskaču doručak, nakon upoznavanja s posljedicama te 'avanture' možda ćete ubrzo prestati. Vjerojatnost kako ćete doživjeti srčani udar ili oboljeti od jedne od srčanih 'boleština' za 27% je veća nego kod muškaraca koji dan započinju s nečim u želudcu.

Ako ste do sada bili među onima koji preskaču doručak, nakon upoznavanja s posljedicama te ‘avanture’ možda ćete ubrzo prestati. Vjerojatnost da ćete doživjeti srčani udar ili oboljeti od jedne od srčanih ‘boleština’ za 27 je posto veća nego kod muškaraca koji dan započinju s nečim u želudcu.

Brojke ne lažu. Znanstvenici Sveučilišta Harvard analizirali su podatke dobivene šesnaestogodišnjim istraživanjem u kojem je sudjelovalo gotovo 27,000 zdravstvenih stručnjaka muškog spola koji su pratili svoje prehrambene navike i cjelokupno zdravstveno stanje u razdoblju između 1992. i 2008. godine. Tijekom tog istraživačkog razdoblja 1,572 muškarca oboljela su od srčanih bolesti, prenosi Kvantum tim.

‘Toliko toga znamo o smanjenju rizika od srčanih bolesti, a tjelovježba i odvikavanje od pušenja zahtijevaju mnogo truda. Međutim, doručkovati je lako i nije zahtjevno u smislu da oduzima mnogo vremena ili da je skupo. Pojedite barem zdjelu zobenih pahuljica ili žitarica prije nego započnete dan’, kaže Eric Rimm, glavni autor i izvanredni profesor epidemiologije i nutricionizma na Fakultetu za javno zdravstvo Sveučilišta Harvard.

Doručkujemo uglavnom zdravu hranu i preskakanjem tog vitalnog obroka narušavamo čitav koncept života. Istraživanje Sveučilista Harvard otkrilo je kako muškarci koji preskaču doručak preskaču u pravilu još jedan obrok tijekom dana, što Rimm smatra jasnim pokazateljem kako su skloni prejedanju i visokokalorijskim obrocima.

Istraživanje je također otkrilo da je rizik od srčanih bolesti povećan za 55% kod muškaraca koji su redovito jeli kasno u noć. Do sada se mnogo pažnje posvećivalo istraživanjima o kvaliteti i vrstama hrane, a malo o načinu konzumacije.

“Nema nijednog istaživanja provedenog samo na ženama, ali mislim da bi rezultati bili isti”, kaže dr. Suzanne Steinbaum, liječnica za prevenciju bolesti srca u bolnici Lenox Hill.




Autor:V. B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.