Premalo stresa jednako je opasno kao izloženost velikim količinama

Autor: P.R.

Studije su nametnule jednu novo teoriju o stresu i jedan su od dokaza da mozak funkcionira poput mišića; on jača kroz izloženost postupnom povećanju opterećenja u odgovarajućim fazama razvoja, ali isto tako može 'propasti' bez vježbi.

Iako život bez opterećenja i stresa zvuči savršeno, znanstvenici upozoravaju da takva životna idila ne bi bila dobra za čovjekovo zdravlje i psihu. Zapravo, piše Healthland Time, najzdraviji i najsretniji ljudi su oni koji su ranije doživjeli negativna iskustva.

Stres koji se smatra jednim od najraširenijih uzročnika bolesti u 21. stoljeću, nije uopće toliko štetan već su niske do umjerene količine stresa neophodne za zdrav razvoj. Tek velike količine stresa, poput preživljavanja velike prirodne katastrofe ili dugoročno življenje u ekstremnom siromaštvu, mogu ostaviti posljedice na čovjekovo zdravlje.

Studije su nametnule jednu novo teoriju o stresu i jedan su od dokaza da mozak funkcionira poput mišića; on jača kroz izloženost postupnom povećanju opterećenja u odgovarajućim fazama razvoja, ali isto tako može ‘propasti’ bez vježbi ili biti ozlijeđen ako se iznenada preoptereti u odsustvu ranijeg treniranja.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.