POBOLJŠAJTE SI ZDRAVSTVENO STANJE: Saznajte zašto morate dnevno prohodati 1000 koraka!

Autor: A.P.

Toliko vremena ćete svakako moći odvojiti, a blagodati za zdravlje bit će višestruke. Evo i kakve.

Zdravstveni stručnjaci za optimalno zdravlje preporučuju 10.000 koraka dnevno. Ako sjedite dugo na radnom mjestu i sve poslove obavljate automobilom, ili ako ste stalno u stisci s vremenom, možda nećete moći svakoga dana preći 10000 koraka dnevno (što iznosi oko 6-7 kilometara pješačenja. Što onda napraviti? Umjesto sjedenja, povećajte fizičku aktivnost na bar tisuću koraka dnevno (što je nešto manje od kilometra). Toliko vremena ćete svakako moći odvojiti, a blagodati za zdravlje bit će višestruke. Evo i kakve.

  • Čak i skromna razina fizičke aktivnosti drastično poboljšava zdravlje i smanjuje rizik od srčanih bolesti“, kaže dr Michael Olson, profesor psihologije vježbanja na jednom američkom fakultetu. Kretanje čini da mišići bolje „pumpaju“ krv kroz tijelo, što snižava puls.
  • Dodatna aktivnost direktno smanjuje rizik od moždanog udara. Također, pomaže u reguliranju krvnog pritiska.
  • Dodatnih 1000 koraka dnevno pomaže u reguliranju razine kolesterola. „Kada se krećete, sagorijevate kolesterol i druge masti u krvotoku, čime pomažete krvnim sudovima“, objašnjava prof. Olson.
  • Kratka, brza šetnja možda je najbolji način da razbistrite glavu i popravite raspoloženje. „Kada vježbate, organizam proizvodi više dobrih kemikalija – endorfina, a istovremeno dolazi do snižavanja razine kortizola, hormona stresa koji čini da se osjećate loše i povećava rizik od mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema“, kaže Harley Pasternak, autor bestselera The Body Reset Diet.
  • Prema Američkoj akademiji ortopedske kirurgije, bilo koji vid vježbanja koji vas tjera da djelujete protiv gravitacije, a u koji ulazi i hodanje, jača kosti i pomaže u borbi protiv osteoporoze.
Autor: A.P.