Flickr

PO NJEGA IDU U BEOGRAD? Kubanski lijek protiv raka privlači sve više Hrvata!

Autor: dnevno.hr

Kuba se usredotočila na istraživanja koja su se ticala prevencije bolesti uz pomoć razvoja cjepiva, što rezultira manjim troškovima

Kuba je ”meka” za onkološke pacijente Srbije, a sada se slavni kubanski lijek koji navodno pomaže u liječenju raka može dobiti u Beogradu, što tamo privlači i sve više Hrvata, piše express.hr.

Najpoznatiji slučaj liječenja na Kubi je onaj venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza. On je nakon dijagnoze karcinoma u četvrtom stadiju nepoznatog porijekla otišao u Kubu na liječenje, a tamo je odlazio i na svaku kemoterapiju. Nakon dijagnoze poživio je tri godine – znatno više nego što su mu liječnici u Venezueli procijenili da će živjeti. Na Kubi se liječio i Bata Živojinović, a pretpostavlja se kako je mnogo slavnih pokušalo riješiti svoje zdravstvene probleme upravo tamo.

“Postoje najmanje tri velike medicinske inovacije koje Kuba ima, a mi trebamo, no trgovinski embargo između zemalja nam u tom smisli stvara prepreke”, rekao je američki znanstvenik zadužen za medicinsku suradnju s Kubom, Pierre LaRamée Huffington Postu.

Najpoznatiji među njima je svakako CIMAvax. To je lijek koji ne sprječava rak pluća, ali zaustavlja širenje bolesti tako što napada bjelančevine uključene u rast raka. Zahvaljujući ovoj transformaciji, uznapredovali rak bi se mogao pretvoriti u kroničnu, izlječivu bolest umjesto u fatalnu. Ovaj lijek je prvi takve vrste, a da je riječ o stvarno značajnoj inovaciji dovoljno govori podatak da bi se ekonomska velesila poput SAD-a mogla okrenuti svojem zakletom neprijatelju za pomoć, piše express.hr.

Osim CIMAvaxa, kao revolucionarni se često spominju i drugi kubanski lijekovi – Vidatox, Heberprot P75, Vaxire, Melagenina Plus…

Na temelju primjene kubanskog cjepiva protiv raka pluća u 25 oboljelih u beogradskom Kliničkom bolničkom centru Bežanijska kosa liječnici su zaključili da cjepivo većini pacijenata produljuje život, dobro ga podnose i nema nuspojava, pisao je Večernji list, objašnjavajući sve većim interesom za navodni lijek.

Naime, pacijenti iz Hrvatske, ali i Makedonije, Crne Gore kontaktiraju beogradsku bolnicu radi kupnje ovog cjepiva koje je Kuba donirala Srbiji krajem 2015. godine. Nakon četvrt stoljeća rada na tom lijeku Kubanci su pokrenuli ispitivanje koje se, osim u ovoj srpskoj bolnici, provodi i u onoj u Novom Sadu, ali se i na razini Europe provode istraživanja o djelotvornosti lijeka.




”Kako cjepivo djeluje, moći ćemo govoriti tek kad se svi podaci iz 60 centara u Europi izračunaju i statistički obrade. Ova bolnica nije dio tog programa, mi smo dobili donaciju cjepiva koje je kao lijek, primjerice, registrirano u Latinskoj Americi, ali i u Albaniji. Što se tiče našeg iskustva s ovim lijekom, možemo zaključiti da su pacijenti u odličnoj kondiciji, da se cjepivo lako podnosi, nema nuspojava pa, iako program još uvijek traje, u većine mogu reći da se životni vijek produljio i na oko 30 mjeseci” izjavio je dr. Andrić, načelnik Odjela medicinske onkologije u KBC-u Bežanijska kosa, piše express.hr. Dodajmo još i da su troškovi liječenja od pet do deset tisuća eura godišnje.

Kuba se usredotočila na istraživanja koja su se ticala prevencije bolesti uz pomoć razvoja cjepiva, što rezultira manjim troškovima. Dok  se s druge strane, američka farmaceutska industrija fokusirala na investiranje milijuna dolara u razvoj lijekova koji će olakšati simptome HIV-a, umjesto da otkrije i izliječi uzročnike virusa, Kuba navodno od 2012. godine provodi klinička istraživanja kojima testira svoja cjepiva protiv HIV-a, piše express.hr.

 




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.