wikimedia.commons

NEMA VIŠE ODRICANJA! Ovo su glavni razlozi zašto bi trebali jesti tamnu čokoladu

Autor: dnevno.hr

Rijetki su oni koji ne vole i ne konzumiraju čokoladu koja se smatra jednom od najukusnijih namirnica. Za naše zdravlje najbolje su visokokvalitetne tamne čokolade, koje imaju manje šećera i više kakaa. Donosimo nekoliko razloga zašto bi u svoju prehranu trebali uvrstiti tamnu čokoladu:

  • Velik izvor antioksidansa – ponajviše polifenola i flavanoida koji štite naše tijelo. Antioksidansi se bore sa slobodnim radikalima koji nanose štetu organizmu i uzrokuju srčane bolesti, rak, Alzheimera i slično. Zbog toga se preporučuje unos od 40 grama tamne čokolade dnevno.
  • Pomaže kod stresa – Dokazano je da tamna čokolada povisuje razinu “hormona sreće” serotonina, a sadrži i velike količine magnezija, koji pomaže u borbi protiv anksioznosti.
  • Istraživanja su pokazala da konzumacija tamne čokolade smanjuje rizik od obolijevanja od srčanih bolesti.
  • Iako nema značajan efekt, dobro je znati da redovita konzumacija tamne čokolade može smanjiti tlak.
  • Može pomoći u mršavljenju. Neka istraživanja su pokazala da čokolada sa zdravim mastima koje sadrži može usporiti apsorpciju šećera u krvotok, i tako spriječiti “inzulinske šokove”.

Ključno je da konzumirate što tamniju čokoladu s najmanje 70 posto kakaa i s minimalno šećera. Kao što smo već napisali, ključno je da se ne pretjera te je optimalna dnevna doza oko 40 grama tamne čokolade.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.