Klasične vs. moderne garniture za vaš dom
NEMA VIŠE ODRICANJA! Ovo su glavni razlozi zašto bi trebali jesti tamnu čokoladu
Rijetki su oni koji ne vole i ne konzumiraju čokoladu koja se smatra jednom od najukusnijih namirnica. Za naše zdravlje najbolje su visokokvalitetne tamne čokolade, koje imaju manje šećera i više kakaa. Donosimo nekoliko razloga zašto bi u svoju prehranu trebali uvrstiti tamnu čokoladu:
- Velik izvor antioksidansa – ponajviše polifenola i flavanoida koji štite naše tijelo. Antioksidansi se bore sa slobodnim radikalima koji nanose štetu organizmu i uzrokuju srčane bolesti, rak, Alzheimera i slično. Zbog toga se preporučuje unos od 40 grama tamne čokolade dnevno.
- Pomaže kod stresa – Dokazano je da tamna čokolada povisuje razinu “hormona sreće” serotonina, a sadrži i velike količine magnezija, koji pomaže u borbi protiv anksioznosti.
- Istraživanja su pokazala da konzumacija tamne čokolade smanjuje rizik od obolijevanja od srčanih bolesti.
- Iako nema značajan efekt, dobro je znati da redovita konzumacija tamne čokolade može smanjiti tlak.
- Može pomoći u mršavljenju. Neka istraživanja su pokazala da čokolada sa zdravim mastima koje sadrži može usporiti apsorpciju šećera u krvotok, i tako spriječiti “inzulinske šokove”.
Ključno je da konzumirate što tamniju čokoladu s najmanje 70 posto kakaa i s minimalno šećera. Kao što smo već napisali, ključno je da se ne pretjera te je optimalna dnevna doza oko 40 grama tamne čokolade.
ZADNJE VIJESTI
Pomicanje sata može znatno utjecati na vaše zdravlje: Na udaru su ove skupine ljudi
Sa samo dva prirodna sastojka napravite sprej koji pomaže protiv alergija: Evo i gdje ga koristite
Ovih pet svakodnevnih navika mogu dovesti do čira na želucu: Prvi simptom je neugodno ‘peckanje’