Ovim namirnicama možete izbaciti nikotin iz tijela!

Autor: dnevno.hr

Ovo su namirnice kojima možete smanjiti ili izbaciti utjecaj nikotina...

Nikotin je otrovna kemikalija koja nas čini ovisnima o cigaretama.  Moguće ju je djelomično maknuti iz tijela uz pomoć određenih namirnica, ili  bar smanjiti njegov utjecaj ako pušite, međutim ako ste prestali pušiti, ove namirnice pomoći će vam u rehabilitaciji i čišćenju organizma.

1. Brokula

Broccoli

Brokula sadrži visoke razine vitamina B5 i C. B vitamini su odgovorni za reguliranje mnogih važnih procesa u tijelu. Vitamin C pomaže vašim plućima da se zaštite od toksina. Brokula sadrži gen NRF2 koji štiti stanice pluća od vanjskih napada.

2. Naranča

Ambersweet_oranges

 




Nikotin može smanjiti nivo vitamina C u tijelu, a naranča kao glavni predstavnik citrusa je bogata vitaminom C, koji posljedično smanjuje stres i tjeskobu izazvanu željom za nikotinom.

3. Špinat

Spinach_leaves




Špinat sadrži folnu kiselinu za koju se zna da izbacije nikotin iz tijela. Folna kiselina je također ključna prilikom odvikavanja od nikotina.

4. Đumbir

Ginger-cross-section

Đumbir pomaže u riješavanju mnogih neželjenih simptoma uzrokovanih pušenjem. Konzumacija sirovog đumbira smanjuje želju za nikotinom i smanjuje toksine u krovotoku koji se pojavljuju uslijed unosa nikotina.

5. Brusnice

Cranberries1

Kiselina u brusnicama pomaže izlučivanju nikotina iz tijela.

6. Limun

Lemon

Limun je zbog velikih količina vitamina C i limunske kiseline vrlo efikasan u borbi protiv negativnih učinaka nikotina.

7. Mrkva

Carrots

Svakodnevni pušači imaju smanjenu razinu vitamina A i C, što posljedično oštećuje živčani sustav, cirkulaciju i funkcioniranje mozga. Mrkva je bogata vitaminima A, C i K što će ojačati prirodnu obranu organizma.

8. Nar

Afghan_pomegranates

Pušenje povećava srčani puls, krvni tlak i smanjuje razinu kisika u krvotoku. Kako bi se djelomično doskočilo tim simptomima, potrebno je konzumirati nar, koji također pomaže proizvodnji crvenih krvnih stanica.

9. Pšenične klice

Wheat_close-up

Pušenje sužava krvne žile. Konzumacijom pšeničnih klica unosi se vitamin E koji pomaže elastičnosti krvnih žila.

10. Kelj

Kale

Kelj se smatra biljkom koja štiti od raka, čim više ga jedete, manje su mogućnosti da ćete dobiti rak. Kelj je prirodni izvor izotiocijanata i drugih antioksidanata koji mogu očistiti tijelo od nikotina.

Izvor: Healthy Panda

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.