Flickr

OVAJ TREND DOLAZI DO 2017. GODINE: Što kažete na čokoladnu tortu za doručak?

Autor: A.P.

Crna čokolada također djeluje povoljno na kolesterol unatoč tome što ima puno zasićenih masti. U čokoladi se nalazi posebna vrsta zasićene masti, stearinska kiselina, koja se u tijelu ponaša drugačije od ostalih zasićenih masti.

Ljubitelji torti, radujte se! Konzumiranje kriške torte za doručak bit će potpuno prihvatljivo iduće godine, navode prehrambeni stručnjaci. Liz Moskow koja je  kulinarski direktor u oglašivačkoj tvrtki Sterling-Rice grupe navodi kako će se 2017. godine na menijima posebno iskakati čokoladna torta.

Moskow je za Food Business News rekla kako će restorani koji poslužuju doručak i doručak će uskoro uvesti i izbornik deserta.

Nedavno su dvije studije istaknule zdravstvene prednosti kakaa. Redovito konzumiranje čokolade povezano je s kognitivnim funkcijama, navodilo se u časopisu ‘Appetite’ ranije ove godine. Zasebna studija provedena na Sveučilištu u Tel Avivu navodi kako se konzumiranje deserta za doručaka pomaže pri mršavljenju, jer smanjuje glad, piše Independent.

Što će se točno dogoditi za godinu dana, pokazat će vrijeme. A mi vas zasad podsjećamo na dobrobiti čokolade.

Tamna čokolada snižava krvni pritisak. Ovo je njena najpoznatija dobrobit koja ima i najviše dokaza iza sebe jer je potvrđena analizom čak 13 studija. Vjeruje se da flavonoidi iz tamne čokolade potiču proizvodnju dušikovog oksida za kojeg se zna da širi krvne žile. Kada se krvne žile prošire ima više prostora za protok krvi i samim tim krvni pritisak opada.

Crna čokolada također djeluje povoljno na kolesterol unatoč tome što ima puno zasićenih masti. U čokoladi se nalazi posebna vrsta zasićene masti, stearinska kiselina, koja se u tijelu ponaša drugačije od ostalih zasićenih masti. Čokolada ima i nezasićene masti poput oleinske kiseline koja smanjuje LDL (loši) kolesterol u tijelu.

Postoje neki dokazi da tamna čokolada povoljno djeluje na inzulinsku osjetljivost. [4] Dokazi nisu tako snažni kao kod učinka na krvni pritisak ali su tu. To znači da bi crna čokolada mogla spriječiti dijabetes ako je redovno konzumirate.




Čokolada bi mogla biti dobra i za mozak ali ta dobrobit još uvijek nije tako duboko istražena. Moguće je da su za to samo odgovorne manje količine kofeina u crnoj čokoladi jer poznato je da kofein privremeno pojačava koncentraciju.

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.