OTKRIĆE ZNANSTVENIKA KOJE ĆE VAS ZANIMATI: Evo zašto je dobro duže spavati vikendom

Autor: dnevno.hr

Nedovoljna količina sna očigledno nije idealna, jer je povezana s većim šansama za dobivanja raka, dijabetesa ili bolesti srca. No, dobra vijest stiže za one koji malo spavaju preko radnog tjedna, a vikendom nadoknade taj manjak.

Istraživači su proveli studiju kako bi utvrdili kako nedostatak sna tijekom tjedna i vikenda utječe na stopu smrtnosti. Torbjörn Åkerstedt, profesor na Stress Research Institutu u Stockholmu vodio je istraživanje u kojem su uzeti podaci od 43,880 osoba u razdoblju od 13 godina. Istraživanje je pokazalo da osobe mlađe od 65 godina koje su spavale 5 ili manje sati vikendom su imale čak 52 posto veću stopu mortaliteta za razliku od onih koji su spavali 6 ili više sati.

Zanimljivo, oni koji su spavali manje tijekom radnog tjedna, a više tijekom vikenda imali su iste stope mortaliteta kao i oni koji su cijeli tjedan spavali više od 6 sati. Istraživači su došli i do još jednog zanimljivog otkrića, prema kojem su oni koji spavaju 8 ili više sati cijeli tjedan također imali veće stope smrtnosti.

Zaključak cijele studije je taj da oni koji duže spavaju vikendom mogu nadoknaditi kratka spavanja tijekom radnih dana i to neće utjecati na njihovo zdravlje.

Inače, jedno drugo ispitivanje u Velikoj Britaniji otkrilo je da je ponedjeljak dan u tjednu kad se ljudi osjećaju najmanje energetično, a na drugom mjestu je srijeda.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.