Davor Puklavec/PIXSELL

OPREZNO S LIJEKOVIMA: Ne uzimajte ih kao bombone, mogli biste se pokajati

Autor: Ivo Belan / 7Dnevno / 26. svibnja 2017.

Proizvodi koje kupujete za alergiju, glavobolju, želučane smetnje i druge česte poteškoće su lijekovi. Zbog toga ih treba uzimati odgovorno. Bez obzira što ih dobijete bez recepta, uvijek treba zatražiti savjet o primjeni od farmaceuta ili liječnika

Ispitivanje koje je prošle godine provela Američka farmaceutska udruga našlo je da 47 posto odraslih osoba ne pročita uvijek upute priložene pakiranju nekog sredstva protiv bolova koji se dobije u ljekarni bez recepta, manje od 40 posto se posavjetuje s farmaceutom prije nego uzme lijek i 43 posto nije svjesno potencijalnih rizika povezanih s uzimanjem tih proizvoda skupa s lijekovima dobivenim na recept.

Opasnosti mogu biti značajne. Proizvodi koje kupujemo za alergiju, glavobolju, želučane smetnje i druge česte poteškoće su lijekovi. Zbog toga ih treba uzimati odgovorno. Bez obzira što te proizvode dobijete bez recepta, uvijek je potrebno zatražiti savjet o primjeni od farmaceuta ili liječnika.

Postoji nekoliko stupica:

Prekomjerno doziranje. Jedno od češćih predoziranja je prekomjerno uzimanje tableta (kupljenih bez recepta) protiv glavobolje, ali i drugih bolova. Mnogi bezreceptni proizvodi sadrže istu aktivnu tvar kao i lijekovi koji se dobiju isključivo na recept, ali u manjoj dozi. Zbog toga je važno da se i ti proizvodi disciplinirano koriste u preporučenim dozama. Kod prekoračenja doziranja, a naročito kod duljeg trajanja, mogu se pojaviti opasne komplikacije (čir i krvarenje u želucu, oštećenje bubrežne funkcije itd.)

Interakcije. Medicinski autoriteti upozoravaju svakog onog koji uzima lijekove dobivene na recept da konzultira liječnika ili farmaceuta prije nego počne istovremeno koristiti bilo koji od pomoćnih ljekovitih sredstava kupljenih bez recepta. Interakcije aktivnih kemijskih tvari u tim proizvodima mogu izazvati opasne komplikacije.

Poništavanje. Potrošači trebaju biti svjesni još jedne potencijalne stupice: jedan proizvod može poništiti ili smanjiti učinke drugog. Na primjer, mnogi ljudi s visokim krvnim tlakom u isto vrijeme pate i od kronične upale zglobova (artritis).

Kombinirajući određeni propisani lijek protiv tlaka s povećanim dozama nekog bezreceptnog preparata protiv artritisa, može smanjiti djelotvornost onog prvog protiv tlaka. Na primjer, aktivne tvari u mnogim proizvodima protiv povišene želučane kiseline mogu smanjiti resorpciju određenih antibiotika. U nekim slučajevima oni mogu potpuno poništiti učinke antibiotika i inhibirati izlječenje jakih infekcija. Pacijenti moraju zapitati liječnika trebaju li uzimati oba lijeka.




Alkohol. Kombinirati alkohol s mnogim popularnim bezreceptnim lijekovima može biti opasno. Tu se najprije misli na preparate protiv bolova, temperature, nesanice itd. Zbog toga je važno temeljito pročitati uputu koja je priložena proizvodu koji se kupuje u ljekarni. Jer, sva upozorenja na ovom svijetu neće vam pomoći ako ih ne pročitate. Osim toga, potrebno je posavjetovati se s liječnikom ili s ljekarnikom hoće li takav preparat oslabiti sposobnost za vožnju.

Autor:Ivo Belan / 7Dnevno / 26. svibnja 2017.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.