Opekla vas je MEDUZA? Ovo je najbolja priručna hitna pomoć!

Autor: T. P.

Bezbrižno kupanje u moru ponekad može pokvariti dodir meduze. No, i tome ima lijeka!

Meduza je životinja iz redova žarnjaka koja izgledom podsjeća na zvono ili kišobran, a za ljetnih se mjeseci zna naći oči u oči s kupačima koji susret s njom nimalo ne priželjkuju, prvenstveno stoga što ih upravo dodir s njom može opeći. Naime, otrov iz njezinih lovki izaziva bol sličnu onoj od opeklina, dok na koži ostaje crvenilo, osim, oteklina ili sve nabrojeno istovremeno.

Ako vas dotakne meduza, prije svega trebate ostati smireni, izaći iz vode i ne utrljavati žarni otrov u tijelo. Opekotinu isperite slanom, morskom vodom (nikako ne slatkom) kako bi se lovke koje su ostale na koži isprale. Ne odstranjujte ih golim rukama i ne trljajte opečeno mjesto ručnikom ili odjećom. Kako bi se žarne čahure ublažile, opečeno je mjesto potrebno zaliti običnim octom ili limunovim sokom, a ako te sastojke nemate pri ruci, pomoći može i polijevanje opečenog mjesta – urinom. Iako je taj postupak mnogima neugodan, zaista pomaže pa ga se u kritičnoj situaciji ne treba libiti. Ono što nikako ne smijete učiniti jest ispirati opečeno mjesto alkoholom ili slatkom vodom jer ćete situaciji samo pogoršati.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

Dodatni savjeti

Prvoga dana na opečeno mjesto možete stavljati kockice leda zamotane u krpu ili ručnik kako bi se zaustavila oteklina. Od pomoći može biti i ispiranje fiziološkom otopinom koja će ublažiti bol i vidljive simptome. U ljekarni potražite kremu koja u sebi sadrži analgetik i/ili antihistaminik. Ako ste alergični ili simptomi ne prestaju niti se ublažavaju nakon nekoliko sati, za pomoć se svakako obratite liječniku.

Osobna iskustva

Oni koji su svjedočili dodiru s meduzom, iskušali su i nekoliko vlastitih trikova koji su im pomogli. Slučaj jednog mladića tako ističe da mu je pomoglo nanošenje običnog deterdženta za posuđe na opeklinu. Postupak treba ponoviti nekoliko puta dok peckanje posve ne nestane. Slučaj djevojke koja je iskusila dodir meduze ističe da joj je pomoglo ulje Gospine trave. S obzirom na njezino sjajno djelovanje na kožu o kojem smo već pisali, u ovaj se savjet nema razloga sumnjati. Treći primjer je nanošenje tankog sloja meda na opeklinu koji se potom prekrije gazom. Postupak se ponavlja nekoliko dana dok simptomi posve ne nestanu. Također, jedno od iskustva ističe da je sjajna prva pomoć kod ovakvih opeklina sok aloa vere ili čuvarkuće.




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.