ODLIČNE ZA ZDRAVLJE SRCA, SPREČAVAJU ČIR NA ŽELUCU: Ovo je 10 razloga zašto MORATE što više jesti masline!

Autor: A. Pranjić

Drva masline koristila su se za izgradnju i gorivo, a sami plod i maslinovo ulje i dalje su jedan od najstarijih lijekova poznatih čovjeku.

Jedna od najstariji i najzdravijih namirnica poznatih čovjeku su upravo masline. Ovo voće je raslo nadugo i naširoko, s njime se trgovalo i jelo još u drevnom Sredozemlju. Vjerovali ili ne, maslinovo ulje se proizvodilo još 5000 godina prije Krista. Drva masline koristila su se za izgradnju i gorivo, a sami plod i maslinovo ulje i dalje su jedan od najstarijih lijekova poznatih čovjeku. Donosimo vam deset razloga zašto bi trebali što više konzumirati masline.

Oleinska kiselina

U maslinama se nalazi oleinska kiselina koja se sastoji od 75 posto masti. To su monozasićene masti koje pomažu smanjiti razinu kolesterola u krvi. Pomažu pri razvoju kostiju i koštane srži. Osim toga, odlične su za sprječavanje oksidacije, kao i za održavanje ravnoteže u metabolizmu.

Bakar

Šalica crnih maslina daje 38 % dnevne vrijednosti bakra. Ovaj je metal ključan za izgradnju jakog tkiva, održavanje volumena krvi kao i za proizvodnju energije u stanicama. Ljudskom tijelu je potreban za proizvodnju kolagena. Osim toga, glavni je strukturni protein u tijelu koji djeluje pri formiraju antioksidansa.

www.flickr.com
www.flickr.com

Željezo

Vjerovali ili ne, šalica crnih maslina pružit će vam četvrtinu vaše dnevne potrebe za željezom. Masline su voće koje je najbogatije željezom. Naime, željezo se nalazi u hemoglobinu koji postoji unutar crvenih krvnih stanica u tijelu. To je izuzetno važno u transportu kisika u cijelom tijelu. Ako ste se ikada zapitali kako vaše tijelo proizvodi magnetsko polje koje utječe na vaše biološko zdravlje, to je zbog kretanja željeza.




Mršavljenje

Prilikom zamjene zasićenih masti, pokazalo se da maslinovo ulje smanjuje neosjetljivost na inzulin i pomaže razbiti masnoće unutar masnih stanica. Aromatizirani ekstrakti u maslinovom ulju daju veći osjećaj sitosti.

Prevencija raka




Uz obilje antioksidansa i anitiupalne kiseline, masline sadrže skvalen i terpenoid, dva spoja koja nutraliziraju štetne učinke slobodnih radikala na stanice tijela.

Zdravlje srca 

Maslinovo ulje sadrži biophenol koji smanjuje krvni tlak i potiče sintezu lipoproteina niske gustoće. Naime, lipoproteini su poznati kao loš kolesterol, a biophenol sprječava stvrdnjavanje arterija. (op. a. zbog čega i dolazi do ateroskleroze).

Smanjenje boli

 Spoj unutar maslina, naziva oleocanthal, ima značajna antiupalna svojstva nalik ibuprofenu. Iako se strukturno razlikuje od ibuprofen, oba sprječavaju upalu.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

Sprečavanje čira na želucu

Helicobacter pylori je bakterija koja pronađena u želučanoj kiselini i glavni je krivac za izazivanje čireva. S obzirom da je razvila otpornost na neke antibiotike, in vitro istražavanja na anti-antibiotici u cijelom svijetu masline su se pokazale kao odličan borac protiv ove bakterije. Fenol maslinova ulja može uništiti osam slojeva navedene bakterije. Osim toga, odlična je prevencija protiv raka želuca, a ujedno i sprečava čir na želucu.

Vitamin E, vitamin A, i vlakna

Maslina je bogata hranjivim tvarima, a u njoj se nalaze i mnogobrojni vitamini koji pomažu pri poboljšavanju vida, probave. Osim toga ovi vitamini koji se nalaze u maslinama odlični su zdravu kožu i zdravlje kose.

Imaju odličan okus

Masline imaju nadasve odličan okus. Možete ih stavljati u salate, na kruh, na pizze, u martinije. Njihov blagi okus prožima delicije raznih kultura u restoranima diljem svijeta.

Izvor: minds.com

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.