Od upale prostate barem jednom u životu oboli 10 do 15 posto muškaraca

Autor: dr. Morana BRKLJAČIĆ / 7Dnevno /

Osnovna funkcija prostate je proizvodnja većine tekućine u sjemenu koja štiti i prehranjuje spermije na njihovom putu do jajne stanice žene u maternici. Temeljna funkcija prostate vezana je uz plodnost, a ne seksualnu moć muškarca

Prostatitis – upala prostate obično se prvi put javlja između 20. i 40. godine života muškarca. Ako se ne liječi ili je udružena s upalom sluznice mokraćnog mjehura, može prijeći u kronični oblik i trajati mjesecima ili se periodično pojavljivati i iščezavati. Prostatitis nije teška bolest, ali je neugodna i nepovoljno utječe na kvalitetu života.

Prostata (grč. prostátēs) ili predstojna žlijezda, muška je spolna žlijezda veličine kestena, smještena neposredno ispod mokraćnog mjehura, iza stidne kosti, a ispred završnog dijela debelog crijeva. Okružuje mokraćnu cijev koja provodi mokraću iz mjehura kroz penis. Oblikom podsjeća na kesten pa se u hrvatskom jeziku naziva kestenjača. Sastoji se od glatkih mišićnih stanica i žlijezdanog epitelnog tkiva, okruženog gustom fibroznom kapsulom. Žlijezdano tkivo proizvodi mliječnu tekućinu, sjemenu plazmu. Osnovna funkcija prostate je proizvodnja većine tekućine u sjemenu. Tekućina (sekret) prostate i sjemenih mjehurića štiti i prehranjuje spermije na njihovom putu do jajne stanice žene u maternici. U njoj se nalaze mnoge aktivne tvari čija je svrha da štite spermije, održavajući ih pokretnima i omogućuje im preživljavanje. Dakle, temeljna funkcija prostate vezana je uz plodnost, a ne spolnu (seksualnu) moć muškarca.

Pomoć iz prirode

Fitoterapija nudi mnogo rješenja u liječenju prostatičnih problema.

Određene biljke izravno utječu na smanjivanje povećane žlijezde, sprečavaju ili odgađaju promjene te ublažavaju neugodne tegobe. Rast prostate pokreće prisutnost dihidrotestosterona koji se u muškom organizmu proizvodi iz hormona testosterona i enzima. Ekstrakt plodova patuljaste palme (Serenoa repens), prema zaključcima više studija, može zaustaviti tjelesnu proizvodnju dihidrotestosterona, smanjujući pritom veličinu žlijezde što dovodi i do uklanjanja smetnji. Azijski ginseng (Panax ginseng) može, također, ublažiti neke od simptoma povećane prostate. Uzima se u obliku ekstrakta ili se koristi osušeni korijen biljke. Korijen obične koprive također je učinkovit kod prostatične hiperplazije što su potvrdili rezultati nekoliko velikih kliničkih studija. Mineral cink onemogućuje enzim koji pomaže u proizvodnji dihidrotestosterona te se stoga preporučuje za liječenje upale i povećanja prostate. Cinkom obiluju sjemenke bundeve koje predstavljaju izvor i drugih minerala a bogate su i esencijalnim masnim kiselinama. Dobar izbor su i sjemenke sezama. (Izvor: alternativa-za-vas.hr)

 

Upala prostate – prostatitis




Akutni bakterijski prostatitis najčešće se pojavljuje u muškaraca između 20. i 40. godine. Izražene smetnje su: opća slabost, povišena tjelesna temperatura, bolovi ili osjećaj nelagode između čmara i mošnje ili u završnom dijelu debelog crijeva. Osim navedenih tegoba pojavljuje se učestalo, bolno i otežano mokrenje, a katkada može doći i do nemogućnosti mokrenja. U slučaju postavljanja sumnje na akutni prostatitis potrebno je izvršiti pregled prostate u završnom dijelu debelog crijeva. Prostata je na opip izrazito bolna, topla i katkada je “močvarne” konzistencije. U nekim slučajevima može doći i do nakupljanja gnoja unutar tkiva prostate, što upućuje na apsces (nakupina gnoja), koji bi trebalo kirurški otvoriti i isprazniti gnojni sadržaj.

Zbog prisutnog žarišta bakterija u tkivu prostate kronični bakterijski prostatitis udružen je s često ponavljajućim akutnim cistitisima, odnosno upalom sluznice mokraćnog mjehura. Kod ove bolesti, bolesnici su većinom bez tegoba između akutnih faza pogoršanja stanja.

Kronični nebakterijski prostatitis naziva se i sindromom kronične bolnosti zdjelice, zbog bolnosti kao prevladavajuće tegobe. Bolnost se većinom pojavljuje u predjelu između čmara i mošnje, ispod pupka, u vanjskom spolovilu, u preponi ili u križima. Uz navedene tegobe, pojačan je i nagon na mokrenje, koje je pak učestalo, a prisutno je i napinjanje na početku mokrenja. Mlaz mokraće je primjetno oslabljen i povremeno isprekidan. U pojedinih bolesnika pojavljuje se i bolnost tijekom ili nakon ejakulacije (izbacivanja sjemena), a mogu se javiti i drugi problemi vezani uz seksualnu funkciju. Sindrom prostatitisa postaje kroničan, ako tegobe traju dulje od tri mjeseca. U nekim slučajevima, tegobe se vremenom pojavljuju i iščezavaju same od sebe. Sindrom kroničnog prostatisa, odnosno sindrom kronične bolnosti zdjelice nije “teška bolest”, ali je dugotrajna (sa razdobljima pogoršanja i poboljšanja), neugodna, i svakako utječe na kvalitetu života.




Uzroci nastanka upale prostate

Više je potencijalnih uzroka upale prostate, a nekada je više faktora odgovornih za nastanak upale. Najčešći uzroci su: bakterijska infekcija (najčešće crijevne bakterije, Proteus, Stafilococcus), autoimuna bolest, neuromišićne ili mehaničke povrede. Rjeđi uzroci mogu biti: poremećaj metabolizma mokraćne kiseline (giht), kamenci u prostati, suženja mokraćne cijevi, tumori, benigna hiperplazija prostate, alergija na hranu, infekcija gljivicama, infekcija virusima. Određena stanja ili medicinski zahvati povećavaju rizik za ovu bolest, npr. postavljanje instrumenata ili katetera u mokraćnu cijev, analni seks, abnormalnosti mokraćnog sistema, infekcije mokraćnog sustava, povećana prostata, poremećaji mokrenja, stres, smanjena izloženost suncu, nekontrolirana seksualna aktivnost, učestala masturbacija, povreda mokraćnog sustava, fiksirani položaj tijela (primjerice kod dugotrajne vožnje bicikla ili pri dugotrajnom jahanju), prekomjerno konzumiranje alkohola, dugotrajno suzdržavanje od mokrenja.

Klinička slika, dijagnoza i liječenje

Simptomi upale prostate nisu specifični isključivo za ovu bolest pa mogu sličiti na simptome drugih bolesti urogenitalnog trakta. Simptomi ponekad mogu u potpunosti izostati, a ponekad su tako izraženi i nagli da pacijenti često zatraže hitnu pomoć. Najčešći su već ranije opisani: otežano mokrenje, učestalo mokrenje manjih količina mokraće, učestalo mokrenje noću, gnojan ili krvav iscjedak iz mokraćne cijevi, umor, povišena tjelesna temperatura.

Dijagnoza prostatitisa obično se temelji na simptomima i fizikalnom pregledu. Prilikom rektalnog pregleda prostata može biti otečena i osjetljiva na dodir. Katkada liječnik može uzeti uzorak mokraće ili tekućine za kulturu masiranjem prostate prilikom pregleda.

Liječenje akutnog oblika podrazumijeva mirovanje u krevetu, snižavanje temperature i unošenje veće količine tekućine (zbog pojačanog gubitka usljed visoke temperature). Pored simptomatske terapije primjenjuje se i antibiotska terapija prema utvrđenom uzročniku. Liječenje se mora provoditi u trajanju od mjesec dana. U protivnom može doći do nastanka kroničnog prostatitisa. Liječenje kroničnog prostatitisa predstavlja problem zbog toga što u kronično upalno tkivo prostate antibiotici teško prodiru. Prije svega treba identificirati uzročnika upale, što također može biti problem s obzirom da oni kao takvi mogu biti “skriveni” duboko u tkivu prostate. Ponekad, nažalost, pregled mokraće ne pomaže. Negativna urinokultura ne znači da infekcije prostate nema. Zato se moraju poduzeti specifične dijagnostičke metode i laboratorijske analize. Izbor antibiotika zavisiti će, ne samo od osjetljivosti uzročnika već se mora birati i prema sposobnosti prodiranja u tkivo prostate. Pored navedenog, liječenje se mora provoditi dovoljno dugo, ponekada i do tri mjeseca. Liječenje nebakterijskog prostatitisa može predstavljati problem. Higijensko dijetetski režim može biti od koristi pa u tom smislu treba izbjegavati hranu, piće i aktivnosti koje pojačavaju tegobe (npr. kava, alkohol, jaki začini itd.) Dijagnoza prostatitisa obično se temelji na simptomima i fizikalnom pregledu. Prilikom rektalnog pregleda prostata može biti otečena i osjetljiva na dodir. Kada prostatitis ne uzrokuje infekcija, za ublažavanje simptoma preporučuju se vruće sjedeće kupke (kupke pri kojima osoba sjedi), povremena masaža prostate i česta ejakulacija. Za ublažavanje boli može biti od pomoći neki analgetik, kao što su paracetamol ili acetilsalicilna kiselina (aspirin). Uzimanje sredstava za omekšanje stolice i pijenje mnogo tekućine može ublažiti simptome.

Autor:dr. Morana BRKLJAČIĆ / 7Dnevno /
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.