OBRATITE PAŽNJU! Doktorica savjetuje i otkriva koje se opasnosti kriju kod neliječenja visokog tlaka

Autor: Dr. Morana Brkljačić

Povišen tlak u sistemu optoka krvi prisiljava srce na veći rad da bi održalo kolanje krvi, a time se oštećuje unutarnja obloga koronarnih arterija.

Prvenstveno ako pušite, obavezno prestanite pušiti! Načelno govoreći, svaka osoba s visokim krvnim tlakom može postići regulaciju svojeg tlaka upotrebom neke od više vrsta lijekova, ali liječenje svakog pojedinog bolesnika treba biti individualno. Liječenje je najučinkovitije kad postoji dobra suradnja između bolesnika i liječnika i kad ga zajedno planiraju.

Ako se ne liječi, i blaga hipertenzija će donekle skratiti životni vijek, a jaka će ga prilično skratiti. Najveća opasnost prijeti srcu i mozgu. Neliječena maligna hipertenzija je teška bolest i može završiti smrću nakon 6 do 8 mjeseci. Povišen tlak u sistemu optoka krvi prisiljava srce na veći rad da bi održalo kolanje krvi, a time se oštećuje unutarnja obloga koronarnih arterija. Na oštećenom mjestu se kroz mnogo godina stvara masno tkivo koje se zove aterom, pa može doći do suženja, čak i potpunog zatvaranja koronarnih arterija. Posljedica toga može biti koronarna tromboza. Kongestivna dekompenzacija srca je također moguća posljedica; kod hipertoničara do zatajivanja srca dolazi šest puta češće nego kod osoba s normalnim krvnim tlakom. Osim toga, ako imate visok krvni tlak, mogućnost da će vas zadesiti moždani udar je četiri puta veća nego kod ljudi s normalnim tlakom. Kao i kod koronarne cirkulacije, povišen krvni tlak može dovesti do stvaranja ateroma u arteriji koja prokrvljava mozak. I bubrezi se mogu oštetiti, naročito kod nekih slučajeva maligne hipertenzije. Oštećeni bubrezi dovode do daljnjeg povišenja krvnog tlaka, pa se tako stvara začarani krug. Mozak, oči i drugi organi mogu biti pogođeni oštećenjem svojih krvnih žila. Hipertenzija u trudnoći se mora uvijek liječiti. Ako se ne liječi, hipertenzija može smanjiti djelotvornost posteljice, tako da dijete ostaje bez odgovarajuće ishrane.

Autor: Dr. Morana Brkljačić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.